Denktaş'ın Ölümü ABD Basınında - Son Dakika
Dünya

Denktaş'ın Ölümü ABD Basınında

Denktaş\'ın Ölümü ABD Basınında

87 yaşında hayatını kaybeden KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı ABD basınında da yankı buldu.

14.01.2012 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

New York Times, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın 87 yaşında öldüğünü belirtirken, Denktaş'ın KKTC'de üst üste 4 kez 5'şer yıllık dönemler için cumhurbaşkanı seçildiğini vurguladı KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın hayatını kaybetmesi ABD basınında da yer aldı. New York Times gazetesi, "Kıbrıslı Türklerin liderliğini yapan Denktaş 87 yaşında öldü" diyerek, Denktaş'ın KKTC'de üst üste dört kez 5'şer yıllık dönemler için cumhurbaşkanı seçildiğini vurguladı. Los Angeles Times gazetesi ise, adanın birleşmesine karşı olan Denktaş'ın vefatının adayı birleştirmek için yapılan bir başka diplomatik zorlamanın ortasında geldiğini yazdı.

New York Times gazetesi, "Kıbrıslı Türklerin liderliğini yapan Denktaş 87 yaşında öldü" başlığıyla yayımladığı haberde, Rauf Denktaş'ın 1997'de dönemin Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile bir fotoğrafına yer verdi.

Gazete, 1974'de Türkiye'nin adayı "istila etmesiyle" adanın etnik ve bölgesel olarak bölündüğünü ve Denktaş'ı Kuzey Kıbrıs'ın lideri olduğunu belirtirken, 1983'de Kıbrıslı Türklerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adını alarak bağımsızlığını kazandığını ancak sadece Türk hükümeti tarafından tanındığını kaydetti.

Denktaş'ın KKTC'de üst üste dört kez 5'şer yıllık dönemler için cumhurbaşkanı seçildiği ifade edilen haberde, Denktaş'ın 25 yıl karşı taraflarda müzakere yaptığı Güney Kıbrıs'lı mevkidaşı Glafkos Klerides ile çocukluktan beri arkadaş olduğu 1930'larda aynı okula gittiği belirtilerek o dönemde iki tarafın da çocuklarının birlikte oyun oynadığı ve hatta birbirlerinin dilinden bazı şeyleri bildikleri vurgulandı.

Ayrıca, Rauf Denktaş'ın İngiliz bir gazeteciye verdiği röportajda, "Biliyorum ne yaparsam yapayım ben hep uzlaşmaz Bay Hayır olarak hatırlanacağım" dediği belirtilerek, Denktaş'ın başka seçeneğinin olmadığını vurguladığı, "Yunan denizinde küçük bir muma benziyoruz. Bir fırtınayla söneriz" sözleri kaydedildi.

-"BİRÇOK KIBRISLI TÜRK İÇİN KAHRAMANDI"-

ABD'nin önemli gazetesi Los Angeles Times ise, "Kıbrıslı Türklerin eski lideri 87 yaşında öldü" başlığını kullandığı haberinde, bölünmüş olan adanın yeniden birleştirilmesine şiddetli bir şekilde karşın olan Denktaş'ın ölümünün yine adayı birleştirmek için yapılan bir başka diplomatik zorlamanın ortasında gerçekleştiğini yazdı.

Gazete Rauf Denktaş'ın adanın bölünmesine kendini adamasının onu birçok Kıbrıslı Türk için kahraman yaptığını, Rumların ise Denktaş'ı "en kötü adam" olarak gördüğünü savunurken, adada yapılan görüşmeler, Rauf Denktaş'ın kariyeri ve ailesi hakkında geniş bilgi verdi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Denktaş'ın Ölümü ABD Basınında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement