Doğu Akdeniz'de Doğalgaz Bulundu - Son Dakika
Dünya

Doğu Akdeniz'de Doğalgaz Bulundu

Doğu Akdeniz\'de Doğalgaz Bulundu

Noble Energy Şirketi'nin CEO'su Charles Davidson, şirketin Doğu Akdeniz havzasında, doğalgaz keşfettiğini açıkladı.

07.05.2012 14:36  Güncelleme: 14:44

Noble Energy Şirketi'nin CEO'su Charles Davidson, şirketin Doğu Akdeniz havzasında, Rum tarafı ile İsrail'in yurt içi ihtiyaçlarını aşan doğalgaz miktarları keşfettiğini, bunun ise iki ülke için ihracat anlamına geldiğini söyledi.

Haravgi gazetesi, "35 Trilyon Ayak Küp Doğal Gaz" başlıklı haberinde, Noble Energy şirketinin, Doğu Akdeniz'de, Rum tarafı ile İsrail'in ihtiyaçlarının çok daha fazlası olan 35 trilyon ayak küp doğal gaz keşfedildiğini ve yeni doğal gaz yatakları keşfedilmesi umuduyla, Doğu Akdeniz'deki daha geniş bir alanında araştırmaların devam edeceğini açıkladığını yazdı.

Noble Energy şirketi ile şirketin başkanı ve CEO'su Charles Davidson'un, geçtiğimiz cuma günü New York'ta düzenlenen bir etkinlikte Rum-Amerikan Ticaret Odası tarafından onurlandırıldıklarını yazan gazete, Davidson'un Doğu Akdeniz bölgesinin önemi üzerinde durduğunu ve Doğu Akdeniz'den daha iyi bir bölge hayal edilemeyeceğini söylediğini kaydetti.

Büyük miktarda enerji kaynağı keşfetme olanağına sahip olduklarını ve insanların hayatını daha iyi bir hale getirerek bunu doğru şekilde yapacaklarını dile getiren Davidson, Noble Energy şirketinin 14 yıl önce İsrail'de doğal gaz yatakları keşfettiğini anımsattı.

Davidson, bu yatakların, daha büyük keşiflerle kıyaslandığında orta dereceli olarak değerlendirilmelerine rağmen, İsrail'e, elektrik ihtiyacı için gerekli olan enerjinin yüzde 40'ını karşılamasına izin verdiğini kaydetti.

Rum tarafının sözde MEB'inde tespit edilen doğal gaz yatakları konusunda ise Davidson, doğal gazın Avrupa'daki birçok ülkeye ve Asya'ya nakledilmesine ilişkin mükemmel bir fırsat penceresi açılmakta olduğunu aynı zamanda, " Kıbrıs'ın komşu ülkeleriyle geçmişte olmayan iyi ilişkilere sahip olmasına ilişkin bir fırsat penceresi açıldığını" belirtti.

İç piyasanın, üretilecek olan doğal gaz miktarının absorbe edilmesi için yeterli olmadığını ve başka ülkelere ticaret yapılmasıyla, bundan ticari anlamda istifade edilmesinin garantiye alınmasının gerektiğini dile getiren Davidson, bu fırsatların var olduğuna inandığını söyledi.

Davidson, Noble Energy şirketi grubunun, sadece yurt içi ihtiyaçların karşılanması için keşfedilen doğal gazı kısa zamanda "Kıbrıs'a" getirmeyi değil, birkaç yıl sonra doğal gazın ihraç edilmesine izin verecek tesislerin yapılmasını garantileyecek olan bütünlüklü bir planın geliştirilmesi için; Rum hükümetiyle ortaklaşa çalışmaya hazır olduğunu da kaydetti.

Bunun ülkeye büyük bir ekonomik değer katacağını, çünkü sıvılaştırılmış doğal gazla ilgili uluslararası piyasanın güçlü olduğunu belirten Davidson, göründüğü gibi bunun uzun yıllar daha böyle kalacağını çünkü dünyada bu yönde büyük talep olduğunu sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, etkinliği selamlayan Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ise, Rum tarafının sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) doğal gaz yatakları keşfetmesinden dolayı, Rum hükümeti ve halkı adına Davidson ve Noble Energy şirketine teşekkür etti.

Bunun, önemi küçümsenemeyecek bir çaba olduğunu dile getiren Hristofyas, bu keşfin, gerek AB'nin enerji güvenliği gerek Doğu Akdeniz'deki barış ve işbirliğinin ileriye götürülmesi için, jeostratejik ve siyasi açıdan büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Gazeteye göre, Hristofyas, hidrokarbon yataklarında istifade edilmesinin, Kıbrıs sorununda bir çözüme varılması için ek bir teşvik olabileceğini aynı zamanda Kıbrıs halkının bundan yararlanacağını sözlerine ekledi.

Gazete, Hristofyas'ın etkinlikteki konuşmasını, Rum tarafının New York'taki Konsolosu Kula Sofianu'nun okuduğunu belirtti.

Gazeteye göre, Davidson ve Noble Energy şirketine onur ödülünü takdim eden Rum-Amerikan Ticaret Odası Başkanı Vasos Vasiliyu ise konuşmasında "Yaptıkları keşifle, Kıbrıs'ın jeopolitik haritasını değiştiren Davidson ve Noble Ebergy şirketini onurlandırmakta olduklarını" söyledi.

Alithia gazetesi ise "Doğu Akdeniz'de Çok Büyük Miktarda Doğal Gaz" başlıklı haberinde, Noble Energy şirketinin CEO'su Charles Davidson'un, şirketinin "Rum-İsrail MEB'inde" 35 trilyon ayak küp doğal gaz keşfettiğini açıkladığını yazdı.

Gazeteye göre Davidson, şirketin Doğu Akdeniz havzasında Rum tarafı ile İsrail'in yurt içi ihtiyaçlarını aşan doğal gaz miktarları keşfettiğini, bunun ise iki ülke için ihracat anlamına geldiğini söyledi.

Davidson şirketin birbirini takip eden 6-7 başarıya sahip olduğunu, bunun yanı sıra 35 trilyon ayak küp doğal gaz keşfettiğini sözlerine ekledi.

Haber Fileleftheros gazetesinde "İşbirlikleri ve Büyük İhracatlar İçin Fırsat" başlığıyla yer alırken, Simerini ise habere "Doğal Gaz Kıbrıs'a Büyük Ekonomik Değer Katıyor... Doğal Gaz Ülkemizle İlgili Jeopolitik Verileri Değiştiriyor" başlıklarıyla yer verdi.

Politis ise haberi, "Kıbrıs İçin Mükemmel Bir Fırsat... Kıbrıs-Amerikan Ticaret Odası Noble Şirketi Başkanını Onurlandırdı" başlıklarıyla yayımladı. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Doğu Akdeniz'de Doğalgaz Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement