İran, balistik füze programının BMGK kararına aykırı olduğu suçlamalarını reddetti - Son Dakika
Dünya

İran, balistik füze programının BMGK kararına aykırı olduğu suçlamalarını reddetti

İran, balistik füze programının BMGK kararına aykırı olduğu suçlamalarını reddetti

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Batılı ülkelerin İran'ın balistik füze programının BMGK kararına aykırı olduğu suçlamalarını reddetti. İran, füze faaliyetlerinin savunma amaçlı ve uluslararası hukuk temelinde tamamen meşru olduğunu savunuyor. ABD ve Batılı müttefikleri ise İran'ın balistik füze faaliyetlerinin BMGK'nın 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu iddia ediyor.

08.06.2023 09:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran, balistik füze programının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına aykırı olduğuna dair bazı Batılı ülkelerden yöneltilen suçlamaları reddetti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, "İran'ın füze faaliyetleri, konvansiyonel, savunma amaçlı ve uluslararası hukuk temelinde tamamen meşrudur." ifadelerini kullandı.

Kenani, İran'ın geliştirdiği hipersonik füze hakkında ABD ve bazı Avrupa ülkelerden gelen açıklamaları "müdahaleci" olarak niteledi.

İranlı Sözcü, "Nükleer denemeler, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejimi ve nükleer füzelere ev sahipliği yapmak dahil olmak üzere çeşitli alanlarda uluslararası yükümlülüklerini ihlal etme konusunda uzun bir geçmişe sahip olan ve bölgesel ve uluslararası meselelerde yıkıcı bir rol oynayan bu ülkelerin İran'ın tamamen hukuki olan meşru savunma yetenekleri konusunda görüş bildirme hakkı yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

İran, 6 Haziran'da "Fettah" adı verilen ülkenin ilk hipersonik balistik füzesini başkent Tahran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve üst düzey askeri yetkililerin katıldığı törenle duyurmuştu. Devlet televizyonunda füzenin fırlatıldığı ana ilişkin görüntüler paylaşılmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, İran'ın hipersonik balistik füze geliştirdiğini duyurmasını kaygıyla karşıladıklarını bildirmişti.

ABD ve Batılı müttefikleri, İran'ın balistik füze faaliyetlerinin BMGK'nın 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu iddia ediyor. İran ise geliştirilen füzelerin konvansiyonel olduğunu ve nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı BMGK kararına uygun olduğunu savunuyor.

BMGK tarafından 20 Temmuz 2015'te kabul edilen ancak şu anda yürürlükte olmayan nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı karar İran'a, nükleer başlık taşıyabilecek balistik füze konusunda hiçbir faaliyette bulunmama çağrısı yapıyor. Tahran yönetimi ise söz konusu füzelerin nükleer başlık taşıma kapasitesi olmadığını öne sürüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya İran, balistik füze programının BMGK kararına aykırı olduğu suçlamalarını reddetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı
    17:19 İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı

    Birleşmiş Milletler ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir incelemeye göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında bölgedeki 212 okul doğrudan hedef alındı. Uydu görüntüleri, saldırıların başladığı tarihten bu yana en az 53 okulun tamamen yıkıldığını gösteriyor.

  • TİKA, Afganistan'daki yetimhanelerde iftar programı düzenledi
    16:49 TİKA, Afganistan'daki yetimhanelerde iftar programı düzenledi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın kuzey vilayetlerindeki yetimhanelerde iftar programı düzenledi. Afganistan'ın kuzey vilayetlerinde bulunan 6 yetimhanede 1000 yetim için iftar programı düzenlendi. Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosluğu ve TİKA tarafından hazırlanan hediye paketleri de dağıtıldı.

  • Solingen'de Kundaklama Sonucu Çıkan Yangında Türkler Ölümden Kurtuldu
    16:47 Solingen'de Kundaklama Sonucu Çıkan Yangında Türkler Ölümden Kurtuldu

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan ve 4 kişinin ölümüne, 9 kişinin yaralanmasına neden olan yangında, binanın camlarından atlayarak kurtulan Türkler, yaşadıkları korku ve paniği anlattı. Yangının kundaklama sonucu çıktığı belirlendi ve olayın aydınlatılması istendi.

  • 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü
    16:47 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü

    22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, Brezilya'da dang ateşi nedeniyle hayatını kaybetti. Hamileliğinin yedi ayındayken çoklu organ yetmezliğinden ölen Sofia'nın ölümü, ailesini, arkadaşlarını ve takipçilerini derin bir üzüntüye boğdu. Dang ateşi vakalarının artışı, Brezilya'daki sağlık yetkililerini endişelendiriyor.


Advertisement