Japonya'da İran Endişesi - Son Dakika
Dünya

Japonya'da İran Endişesi

Japonya\'da İran Endişesi

Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba, İran gerginliğinin tırmanmasından kaygı duyduklarını söyledi.

11.01.2012 14:20

Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba, İran gerginliğinin tırmanmasından kaygı duyduklarını söyledi.

Ortadoğu petrolüne aşırı bağımlılığıyla öne çıkan Japonya'nın bölgeye gönderdiği Dışişleri Bakanı Gemba, ülkesinin İran konusunda tırmanan geriliminden çok endişeli olduğunu belirtirken, diplomatik çözüm çağrısı yaptı. 8 günlük Ortadoğu turu kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret eden Gemba, Abu Dabi'de yaptığı açıklamada sorunların barışçıl yoldan çözülmesi gerektiğine inandığını, Hürmüz Boğazı'nın güvenliğine hiçbir tehdidin yönelmemesi gerektiğini söyledi. Gemba ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri'nden daha fazla petrol için söz istediğini kaydederek, "Japonya'nın ihtiyacı doğrultusunda petrol arzında bir artış talep ettik" dedi.

ORTADOĞUYA BAĞIMLI

Deprem ve tsunami felaketlerinin yarattığı nükleer enerji sorunlarıyla petrolde dışa bağımlılığı doruğa çıkan Japonya, petrol ihtiyacının yüzde 30'unu Suudi Arabistan, yüzde 20'sini Birleşik Arap Emirlikleri ve yüzde 10'unu Katar'dan tedarik ediyor. Öte yandan, Japonya'nın petrol ithalatında İran'ın payı yüzde 9 düzeyinde bulunuyor.

Geçen hafta perşembe günü 8 günlük Ortadoğu ziyaretine başlayan Gemba, Suudi Arabistan ve Katar ziyaretlerinde de petrol arzının güvence altına alınması konusunu görüştü. Japonya Sanayi Bakanı Yukio Edano, geçen hafta yaptığı açıklamada, İran'a yönelik bir amgargoya karşı tüm olasılıkları göz önüne alarak hazırlık yürüttüklerini söylemişti.

ÇİN DE ORTADOĞU SEFERİNE ÇIKIYOR

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun 14-19 Ocak günlerinde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ı ziyaret edeceği bildirildi. Wen'in ziyaretinde de enerji güvenliği konusunun görüşülmesi bekleniyor.

Başta Çin, Japonya ve Güney Kore olmak üzere İran petrolünü satın alan Asya ülkeleri, olası ambargonun petrol fiyatlarına ve kendi ekonomilerine olumsuz yansımasından endişe ediyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Japonya'da İran Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement