42 yıllık Muammer Kaddafi rejiminin son bulmasının ardından çalkantılı bir süreçten geçen Libya'da istikrar bir türlü sağlanamıyor.
Son olarak Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi yanlısı askeri birliklerin, ülkenin kuzeydoğusundaki Petrol Hilali denilen bölgeye saldırması, gerginliğin yeniden tırmanmasına yol açtı.
General Halife Haftar yanlısı birliklerin ele geçirdikleri petrol tesislerini daha sonra Milli Petrol Şirketine teslim etmesine rağmen, ülkede istikrarın adeta pamuk ipliğine bağlı olduğu görülüyor.
Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı.
Uzmanlara göre, Kaddafi'nin devrilmesi sırasında ve sonrasında uluslararası koalisyonun desteğini alan General Haftar, son yaptığı hamleyle Libya'daki siyaset sahnesinde daha etkili bir rol almaya çalışıyor.
Kuzeydeki rafinerilerde krizin aşılmasından sonra burada üretim tekrar başladı. Libya, ürettiği petrolü en kısa zamana ihraç etmeyi planlıyor.
Ancak, ülke idaresindeki en büyük sorun iki başlı yönetimin sürmesi. Fayiz es-Serrac'ın önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından sürekli veto edildi ve şu ana kadar hala güvenoyu alamadı.
Avrupa ise Libya'dan gelen göçün engellemenin yollarını araştırıyor. Libya'da yaklaşık 235 bin kişinin İtalya üzerinden Avrupa ülkelerine sığınmayı hedeflediği bilinen bir gerçek.
Sınır güvenliği ve DAEŞ ile mücadele ise Libya'nın en fazla başını ağrıtan konular olarak biliniyor.
Yazar:
Etiketler:Gönderildi: 16 Eylül 2016
Son Dakika › Dünya › Libya'da Sular Durulmuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?