Moskova'da Türk Kütüphanesi Açıldı - Son Dakika
Dünya

Moskova'da Türk Kütüphanesi Açıldı

Moskova\'da Türk Kütüphanesi Açıldı

Rusya'nın başkenti Moskova'da ilk Türk Kitaplığı, resmi açılış töreniyle kapılarını Rus okurlara açtı.

20.09.2012 10:16

Rusya'nın başkenti Moskova'da ilk Türk Kitaplığı, resmi açılış töreniyle kapılarını Rus okurlara açtı.

Kremlin sarayı yakınlığındaki Moskova Devlet Kütüphanesi'ne bağlı Şarkiyat Edebiyatı Müzesi'nde kurulan Türk Kitaplığı Bölümü'nün açılış törenine Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Rusya Federal Turizm Ajansı Rosturizm Başkan Yardımcısı Yevgeniy Pisarevski'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda misafir katıldı.

Rusya ile Türkiye arasındaki kültürel ilişkilerin gelişimi açısından hayati önem taşıyan kitaplığın açılış töreninde bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, "Ülkemizin kültür, sanat ve edebiyat alanında saygın bir yer edinmesi için bakanlık olarak çeşitli projeler yürütüyoruz. Bu çerçevede 2004 yılından beri her ülkede Türkiye Kitaplıkları açıyoruz. Projenin amacı, Türkiye kültürü hakkında araştırma ve inceleme yapmak isteyenlere kaynak sağlamak" dedi.

Son beş yıl içinde 67 ülkede 100'den fazla merkeze 40 binden fazla eser gönderdiklerini belirten Özaslan, "Bugünkü töreni sadece bir kitaplığın açılışı olarak değerlendirmek çok yanlış olur. Bu etkinlik ülkelerimiz arasındaki kültürel işbirliğinin başlangıcıdır. Özellikle yayın değişimi, deneyimlerin paylaşımı, sanatsal etkinliklerin yapılması ve karşılıklı olarak kütüphanelerde Rusya ve Türkiye standının oluşturulması gibi faaliyetler ön planda geliyor" dedi.

Törende bir konuşma yapan Moskova Devlet Kütüphanesi Genel Müdürü Viktor Fyodorov ise Türkiye ile Rusya arasındaki dostluk ilişkilerinin çok eski tarihlere dayandığını belirtirken, "Maalesef kütüphanenin açılmasında geç kalındı. Ama yine de aramızdaki dostluk ilişkilerinin kıymetinin bilinmesi açısından bu adımın atılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

İHA'ya özel açıklamada bulunan Müsteşar Özgür Özaslan, Bu yıl Mart ayı içinde yaptığımız ziyarette Rusya Devlet Kütüphanesi yetkilileriyle görüşme yaptık. Sağ olsunlar, yaptığımız toplantıda kütüphanenin Edebiyat bölümünde Türk Kitaplığı oluşturulması hususunda görüş birliğine vardık. Buraya seçkin eserler armağan ettik. Eylül ayında Moskova Uluslar Arası Kitap Fuarı'nda sergilediğimiz eserler içinden bin 200 kaynağı Rusya'daki çeşitli üniversitelere armağan edeceğiz.

Öte yandan Rusya Devlet Kütüphanesi ve İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi arasında kardeş kütüphane olarak ilişkilerin geliştirilmesini arzu ediyoruz" şeklinde konuştu. - MOSKOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Moskova'da Türk Kütüphanesi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement