Rusya Akdeniz'e İniyor! - Son Dakika
Dünya

Rusya Akdeniz'e İniyor!

Rusya Akdeniz\'e İniyor!

Rusya, Güney Kıbrıs'a vermek üzere olduğu kredinin karşılığında, adada deniz üssü istedi.

21.06.2012 12:51  Güncelleme: 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın, Güney Kıbrıs'a vermesinin söz konusu olduğu kredinin karşılığında, adada deniz üssü istediği belirtildi.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Alithia gazetesi "Deniz Üssü Karşılığında 5 Rus Milyarı" başlıklı haberinde, "STRATFOR" adlı Amerikan düşünce kuruluşunun, Rusya'nın Suriye'deki Tartus Limanı'nda bulunan üssünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu ve Rusya'nın, Güney Kıbrıs'a vereceği 5 milyar Euro'luk kredi karşılığında, adada deniz üssü isteyeceği değerlendirmesinde bulunduğunu yazdı, özetle şöyle devam etti:

"STRATFOR düşünce kuruluşu, yapmış olduğu analizde, Rusya'nın Kıbrıs'a vereceği 5 milyar Euro karşılığında, Suriye'nin Tartus Limanı'ndaki üssünü kaybetme tehlikesi yaşadığı şu günlerde, Kıbrıs'tan deniz üssü istediğine değiniyor. 'Kıbrıs, diğer ülkelerden farklı olarak, AB'nin dışındaki ülkelerden de ekonomik yardım gözetebilir. Ülkenin konumu, geçmişte de olduğu gibi, bazı koşullar altında da olsa Lefkoşa'ya Rusya'dan yardım getirdi. Kıbrıs'ın stratejik önemi, Tartus Limanı'nda üssü bulunan Rusya'nın (bu üssün Rusya'nın Akdeniz'deki tek üssü olduğu belirtiliyor), Suriye'deki çalkantıların ardından bu üssü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalması nedeniyle daha da arttı.'

STRATFOR'a göre Kremlin Sarayı, büyük likidite kaynaklarını, Tartus Limanı'ndaki üssü yerine Kıbrıs'ta bir deniz üssüne sahip olabilmek için silah olarak kullanmayı umut ediyor. Lefkoşa, büyük bir ihtimalle, AB'nin kendisini kurtarması yerine, Rusya'nın bu teklifini kabul edecek ve bu da, Kıbrıs'ın AB ile olan ilişkilerini yeniden gözden geçirdiğini gösterecek.

STRATFOR, Rusya'nın Kıbrıs ile olan sıkı ilişkilerinden de bahsetti. Analize göre, Rusya 2009 yılında Lefkoşa'ya, adada malı ve Kıbrıs bankalarında hesabı bulunan Rus işadamlarının isim listesi karşılığında para verdi. Analizde, bununla birlikte S-300 füzeleri de anımsatıldı ve Kıbrıs'ın Türk tepkileri nedeniyle NATO'ya üye olmayı umut etmediği değerlendirmesi yapıldı.

STRATFOR'un web sayfasında dün yer alan analiz, 'Moskova'nın ekonomik yardımı, Kıbrıs'a bütçesinin bağımsızlığını koruma imkanı tanıyacak ve jeopolitik açıdan en üst düzeyde işlev gösterebileceği bir stratejik esneklik kazandıracak. Böylece Lefkoşa, Rus kurtarma teklifine öncelik vererek, Akdeniz'e yeni bir rol kazandırmanın temellerini atacak' ifadeleriyle son buldu." - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Rusya Akdeniz'e İniyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement