Ukrayna'da kalan hayvanlar zor durumda! "Açlıktan ve soğuktan acı çekiyorlar" - Son Dakika
Dünya
BBC

Ukrayna'da kalan hayvanlar zor durumda! "Açlıktan ve soğuktan acı çekiyorlar"

Ukrayna\'da kalan hayvanlar zor durumda! "Açlıktan ve soğuktan acı çekiyorlar"

Savaşta yaralanan ya da yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalan Ukraynalılardan geriye aslanlar da dahil olmak üzere vahşi hayvanlar kaldı. Komşunun evde olmadığını bilen ve çıkan yangını sürdürmek isteyen çift, "Kafesleri açıp birkaç kuş, tavşan ve küçük tilkiyi özgür bırakmayı başardık" ifadelerini kullandı.

17.03.2022 06:57  Güncelleme: 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kiev yakınlarındaki Hostomel kasabası 2 Mart'ta Rus güçlerinin ağır bombardımanı altındayken Asya Serpinska komşusunun ahırının yandığını gördü.

Serpinska orada tutsak hayvanlar olduğunu biliyordu ve komşusunun ambulansla götürüldüğünü görmüştü. Bu yüzden yanında biriyle birlikte yangını söndürmek için ahıra koştu.

"BİRKAÇ KUŞ, TAVŞAN VE TİLKİYİ ÖZGÜR BIRAKTIK"

Serpinska, "Kafesleri açıp birkaç kuş, tavşan ve küçük tilkiyi özgür bırakmayı başardık" diyor.

Orada yaşadığını bildikleri Rura adında bir dişi aslan da vardı. Etrafı aradıktan sonra iki yaşındaki hayvanı bodrumda buldular.

Ukrayna'nın en büyük köpek barınaklarından birini işleten 78 yaşındaki Serpinska, "Onu besleyecek kimsesi yoktu, oldukça huzursuz ve rahatsız görünüyordu. Biz de mama ve su vermeye başladık" diyor.

Serpinska, planlarının Rura yalnız olduğu için bombardımanın durmasını beklemek ve sonra da Rura'yı ziyaret etmek olduğunu söylüyor.

"KORKUDAN, AÇLIKTAN VE SOĞUKTAN ACI ÇEKİYORLAR"

Hostomel'deki bir kargo havaalanı, işgalci Rus kuvvetlerinin 24 Şubat'ta ele geçirmeye çalıştığı ilk hedeflerden biriydi. Rus güçler 5 Mart'a kadar Serpinska'nın köpek barınağının çevresini ele geçirdi.

Serpinska sonraki dokuz gün boyunca evden ayrılamadı. 14 Mart Pazartesi günü Rura'ya yiyecek ve su götürmek için tekrar yola çıktı ancak yolda Rus askerleriyle karşılaştı. Askerler, aslana bir gün önce su verdiklerini ama artık o bölge mayınlı olduğu için kendilerinin bile giremediklerini söyledi.

Hayvan hakları savunucuları Rura'nın münferit bir vaka olmadığını söylüyor. Ukrayna'da aslanlar, kaplanlar, ayılar, kurtlar, timsahlar ve pitonlar da dahil olmak üzere evlerde tutsak edilen binlerce hayvan olduğu tahmin ediliyor.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Harkiv'in Saltivka semtinde aktivistler Rus işgalinden önce bile bir evde tutulan iki aslan, bir jaguar ve bir kaplanı kurtarmaya çalışıyordu.

Ukrayna Hayvan Hakları Savunucuları Derneği'nde bir aktivist olan Irina Korobko, "Savaş başladıktan sonra sahipleri bu vahşi hayvanları bırakıp şehri terk etti. Şu anda akıbetleri bilinmiyor" diyor.

HAYVANLARIN DURUMU DENETLENEMİYOR

Bölgenin Rus bombardımanı altında olması nedeniyle kimse hayvanların durumunu denetleyemiyor.

Korobko, "Bu savaş nedeniyle esaret altındaki binlerce vahşi hayvana ne olacağının bilinmemesi çok büyük bir sorun" diyor.

Ukrayna Hayvan Hakları Savunucuları Derneği Başkanı Maria Trunova, hayvanların çoğunlukla korkunç koşullarda tutulduklarını söylüyor ve ekliyor:

"Yetkililerin bu konuda bir şeyler yapması için sürekli çabalıyorduk. Ve şimdi bu hayvanlar bombardıman altında korkudan, açlıktan ve soğuktan daha da fazla acı çekiyor. Ve ölebilirler."

DİŞİ ASLANA NE OLACAĞI BİLİNMİYOR

Aktivistler, aslan ve kaplan gibi hayvanların Ukrayna'da yaklaşık 1.500 dolara satın alınabileceğini ve hayvanların esaret altında yetiştirilmesi engellenmediği sürece bunun yasal olduğunu söylüyor.

Hayvan hakları aktivistlerinin uzun süren kampanyasının ardından, Ukrayna hükümeti geçen yıl tutsak hayvanların restoranlarda müşterileri eğlendirmek için kullanılmasını yasakladı. Ayrıca dilenciler ve fotoğrafçıların Kiev ve diğer şehirlerde turistlerin ayılarla fotoğrafını çekmesi yasaklandı.

Ukrayna'da 25 ayıyı kurtaran uluslararası bir hayvan refahı örgütü olan Four Paws'a göre yaklaşık 100 ayı hala ülkedeki restoranların yanındaki küçük kafeslerde ve özel hayvanat bahçelerinde esaret altında yaşıyor.

Hayvan refahı kampanyacıları, işgal başladığından beri bazı vahşi hayvanların kurtarıldığını ve komşu ülkelere tahliye edildiğini, ancak bunların özel evlerden değil, çoğunlukla hayvanat bahçelerinden ve sığınaklardan kurtartıldığını söylüyor.

Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Konvansiyonu (CITES), hayvan refahı gruplarının hayvanları Ukrayna'dan kurtarmasına yardım etmeye çalıştığını söylüyor.

Konvansiyon Sözcüsü Sofie Flensborg, "Normal koşullar altında CITES, bu tür vahşi hayvanların uluslararası ticaretini ve transferini düzenliyor. Bu gibi istisnai durumlarda, CITES sekreterliği, Ukrayna tarafından belge verilmesi gereken CITES düzenlemelerinin, hayvanların güvenli bir yere taşınmasına izin vermek için savaş nedeniyle askıya alınmasını tavsiye ediyor" diyor.

Asya Serpinska, vahşi hayvanlara özel bir barınağın sahibi olan Natalia Popova'nın dişi aslan Rura'yı Hostomel'den almaya hazır olduğunu belirtiyor. Ancak belirttiğine göre Rus askerleri cephe hattını geçmesine izin vermiyor.

Serpinska'nın baktığı 1000 köpek ve 200 kedi içinse iyi haber geldi. Mamaları ve bir kuyudan su sağlayan pompaya güç sağlamak için kullanılan bir jeneratör bombalandıktan sonra suları tükeniyordu.

Serpinska, "gözlerinin önünde ölmemeleri için" köpekleri serbest bırakmayı düşündüğünü söyledi. Ancak Rus askerleri köpek maması ve su teminini yeniden sağlamak için ekipman teslimatına izin verdi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Ukrayna'da kalan hayvanlar zor durumda! 'Açlıktan ve soğuktan acı çekiyorlar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

BBC

Advertisement