Dicle İle Kazakh-British Üniversitesi Araştırma Ağı Pekişiyor - Son Dakika
Eğitim

Dicle İle Kazakh-British Üniversitesi Araştırma Ağı Pekişiyor

Dicle İle Kazakh-British Üniversitesi Araştırma Ağı Pekişiyor

Dicle Üniversitesi ile Kazakh-British Üniversitesi arasındaki lisansüstü araştırma ağı pekişiyor.

12.01.2015 23:47

Kazakh-British Technical University'den (KBTU) Agatayeva Aktolkyn Abdualievna adlı doktora öğrencisi bu yıl da Dicle Üniversitesi'nde araştırma yapmak üzere 1,5 aylık süre için Diyarbakır'a geldi.

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (DUBTAM) Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel'in danışmanlığında yapmış olduğu çalışmaları DUBTAM seminer salonunda sunan ve burada geçirdiği süre zarfında memnuniyetini dile getiren Agatayeva, çalışanların sıcakkanlı, yardımsever olduğunu, bilimsel çalışmaları işbirliği içerisinde yürüttüklerini ifade etti.

Laboratuvar çalışmalarında; fosfor ihtiva eden sıvı atıklardan toksik ağır metalleri gidermek adına güvenli ve düşük maliyetli teknolojilerin geliştirilmesi konusu üzerinde duran Agatayeva, bu amaçla 3-3,5 Å (Angström) çapa sahip kanalları olan demir (III) ferrosiyanür Fe4[Fe(CN)6]3 adsorbentini elde ederek, bununla sudan Ag+ giderimini çalıştı.

Dicle Üniversitesi'nin dünyaya açılan bilimsel bir kapı olduğunu ve bu çerçevede daha çok insanın bu merkez hakkında bilgilendirilmesi gerektiği konusunda çalışmaların devam ettiğini kaydeden DUBTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, geçtiğimiz yıllarda Kazakistan'dan gelen öğrencilerin DUBTAM'da yaptıkları çalışmalar neticesinde SCI kapsamındaki dergilerde makalelerinin çıktığını, doktora çalışmalarının da tamamlandığını ve iyi bir başarı elde ettiklerini vurguladı.

Bu gelişmeler ile Türkiye ve Dicle Üniversitesi hakkında pozitif fikirlerin Kazakistanlı akademisyenler arasında yeşerdiğini ve yapılan görüşmeler neticesinde Kazak akademisyenlerin bundan böyle öğrencilerini Avrupa ve Amerika yerine buraya gönderecekleri konusunda da karara vardıklarını ifade eden Temel, ayrıca DUBTAM'ın donanımlı ve seçkin yapısıyla gelecek günlerde de uluslararası bilimsel projelere öncülük etmeye gebe olduğunun altını çizdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Eğitim Dicle İle Kazakh-British Üniversitesi Araştırma Ağı Pekişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement