Ek Yerleştirmede Vakıf Üniversitelerini Bekleyen Tehlike! - Son Dakika
Eğitim

Ek Yerleştirmede Vakıf Üniversitelerini Bekleyen Tehlike!

Ek Yerleştirmede Vakıf Üniversitelerini Bekleyen Tehlike!

Bir milyondan fazla adayın katılıdğı üniversite maratonunda merkezi yerleştirmenin ardından ek yerleştirme dönemi de başladı. Ek yerleştirme döneminde vekıf üniversitelerinin boş kontenjanları dikkat çekti.

26.09.2013 17:00

Uzun ve yorucu geçen sınav maratonunun ardından gerçekleşen merkezi yerleştirme sonrasında üniversitelerde 110 bin civarında kontenjanın boş kalması herhangi bir programa yerleşemeyen adaylarda sevinçle karşılanırken birçok eğitimci geçmiş yıllarda olduğu gibi yine boş kalan kontenjan sayılarının çok yüksek olduğunu dile getirdiler.

YÖK önlemleri yetersiz kaldı!

YÖK geçmiş yıllarda üniversitelerde boş kalan yüz binlerce kontenjan sıkıntısını bu yıl da yaşamamak için kolları sıvamış Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile kontenjanlar konusunda ortak çalışmalar yürütmüştü. Bu çalışmalar sonrasında birçok bölümün kontenjanları ciddi oranda değişirken, eğitim fakültelerinde yer alan bölümlerin çoğu da öğrenci alımını durdurmuştu.

YÖK ve MEB'in ortaklaşa yürüttüğü çalışmalara rağmen, merkezi üniversite yerleştirmelerinden sonra ek yerleştirmeler için açıköğretim dahil üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarında toplam 238 bin 217 boş kontenjan kalması tepkilere neden oldu.

238 bin 217 boş kontenjanın 183 bin 156'sını örgün öğretim kurumlarının olması da önlemlerin ne derece yetersiz kaldığını gözler önüne seriyor.

Öğrenciler de veliler de kararsız

Öğrenciler kendileri için, veliler de çocuklarının geleceği için en iyi tercihi yapmaya çalışıyor. Boş kontenjan sayısının bu kadar yüksek olması öğrencilerin şansını arttıryor. Ek yerleştirme döneminde veliler ve öğrencilerin büyük bir kısmı tercihlerinin ilk sıralarında devlet üniversitelerine yer verirken, kimileri de olası bir kötü senaryo sonrasında bir sene daha kaybetmemek için uygun bir vakıf üniversitesini tercih etmeyi düşünüyor. Veliler çocuklarının geleceği için vakıf üniversitelerini garanti tercih olarak görseler de vakıf üniversitelerin yıllık velileri bu tercihi yaparken bir kez daha düşünmeye yöneltiyor.

Vakıf Üniversiteleri dertli!

Üniversitelerde boş kalan kontenjanlar için YÖK çalışmalarını sürdürürken eğitimcilerin birçoğu da ek yerleştirme döneminden sonra da yüz binden fazla kontenjanın boş kalabilieceği konusunda uyardı. Boş kalan kontenjanlar en çok vakıf üniversitelerini zor durumda bırakıyor.

Türkiye'de faaliyet gösteren 71 vakıf üniversitesinin kontenjanlarını doldurma konusunda sıkıntı yaşadığı, ek yerleştirmeden sonra da kontenjanların boş kalması durumunda mali açıdan önümüzdeki günlerde çeşitli sıkıntılarla karşılaşabilecekleri iddia ediliyor.

Bir çok vakıf üniversitesi günlerdir kontenjanlarının büyük kısmını doldurduklarına yönelik açıklamalar yapsa da eğitimciler, bu durumun güven tazelemek adına yapılan bir söylem olduğunu ve ek yerleştirmeden sonra bazı vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını dolduramamaları halinde mali sorunlar yaşayabileceklerini dile getiriyorlar.

Eğitim uzmanları, vakıf üniversitelerindeki boş kontenjan sayısının çokluğunu, fiyatların yüksekliğinden kaynaklandığını belirtirken, Türkiye'deki vakıf üniversitelerinden çok daha uygun fiyata yurtdışında hizmet veren üniversitelerin tercih edilmesinin de boş kontenjan rakamlarında etkili olduğunu dile getiriyor.

Türkiye'de faaliyet gösteren bazı vakıf üniversitelerinin ek yerleştirme için açtıkları kontenjanlar şu şekilde:

Okan Üniversitesi'nde merkezi yerleştirme ve ilk kayıt işlemlerinin ardından oluşturulan ek yerleştirme kılavuzuna göre 2 yıllık ön lisans programlarında 1356, lisans programlarında 1199 kontejnan ek yerleştirmeye açıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ek yerleştirmeler için ön lisans programlarında 904 boş kontenjan açılırken lisans düzeyindeki programlarda 556 boş kontenjan bulunuyor.

İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi'nde 2013 yükseköğretim programları ek yerleştirme kılavuzuna göre, ön lisans düzeyinde 139, lisans programlarında ise 547 boş kalmış durumda.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde ek yerleştirme için ön lisans programlarında 113 boş kontenjan açılırken, lisans programları için de 385 kontenjan bulunuyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Ön lisans programlarında 141 boş kontenjan bulunurken, üniversitenin lisans programlarında ek yerleştirme için 470 kontenjan açıldı.

Gediz Üniversitesi'nde lisans düzeyinde126 kontenjan boş kalırken, lisans programlarında yer alan boş kontenjan sayısı 263 olarak belirlendi.

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi'nde de Lisans düzeyinde 106 boş kontenjan bulunuyor.

Ek yerleştirme kılavuzunda yer alan rakamlar vakıf üniversitelerinin durumu hakkında kesin bir bilgi vermese de diğer vakıf üniversitelerinde de ciddi oranda kontenjanın boş kaldığı ve ek yerleştirme sonrasında bu kontenjanların dolmaması durumunda neler olacağını zaman gösterecek.

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Ek Yerleştirmede Vakıf Üniversitelerini Bekleyen Tehlike! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement