2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Ekonomi

2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 23 ilde stratejik gürültü haritasının hazırlandığını, 2018 yılında da Türkiye'nin stratejik gürültü haritasının tamamlanacağını bildirdi.

09.02.2016 21:01

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 23 ilde stratejik gürültü haritasının hazırlandığını, 2018 yılında da Türkiye'nin stratejik gürültü haritasının tamamlanacağını bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2016 yılı bütçesinin sunumunu yapan Sarı, şehirlerin kültürün renklerini yansıtan, yaşanılan zamanın çizgilerini barındıran, altyapısı sağlam, afetlere dayanıklı, çevreye duyarlı biçimde gelişmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Sarı, 2016 Yılı Bütçe Tasarısı'nda, Bakanlık için 1 milyar 686 milyon 435 bin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü için 867 milyon 372 bin olmak üzere, Merkezi Yönetim Bütçesi'nden toplam 2 milyar 553 milyon 807 bin lira ödenek öngörüldüğünü bildirdi.

Bakanlar Kurulunun 136 kararıyla 47 ilde toplam 178 riskli alan ilan edildiğini belirten Sarı, riskli yapıların tespitiyle ilgili lisans verme işlemlerinin başlatıldığını, bin 54 kurum ve kuruluşun riskli yapıları tespit etmek üzere lisans aldığını ifade etti. Sarı, 2015 yıl sonu itibarıyla toplam 311 bin 837 bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespitinin gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında bugüne kadar 2 milyar liraya yakın kaynak kullanıldığını kaydetti.

"Ülkenin bina envanteri çıkarılacak"

Bakanlık teknik koordinatörlüğünde başlatılan "Gerçek Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi" projesinin hızla devam ettiğini dile getiren Sarı, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında şehir ve ilçe merkezlerinin uçaktan görüntü alımları yüzde 90 oranında tamamlandı. Üretim hızlı bir şekilde devam etmekte olup, tüm ürünler kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşılmaya başlandı. Ortofoto Projesiyle kentsel alanların yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edilecek, ülkenin bina envanteri çıkarılacak, kıyılardaki kaçak yapılaşmalar takip edilebilecek, bakanlık web sayfası üzerinden verilerle Bakanlık mekansal verileri de sunulacaktır.

Portal üzerinde parsel, riskli yapı ve plan sorgulama gibi verilere vatandaş ve yatırımcılar erişim sağlayabilecektir."

Bakan Sarı, çevre yönetimi ve kirliliğin önlenmesinde en önemli konunun su ve toprak kaynaklarının korunması olduğuna işaret etti.

Su kirliliğinin önlenmesi amacıyla 2002'de 145 atık su arıtma tesisiyle belediye nüfusunun yüzde 35'ine atık su arıtma hizmeti verildiğini belirten Sarı, "Bakanlığımızca yapılan çalışmalar sonucunda 2015 yılında 653 atık su arıtma tesisiyle bu oran yüzde 79'a ulaşmıştır.

2017 yılı sonunda ise bu oranın yüzde 85'e çıkarılması hedeflenmektedir" diye konuştu.

Sarı, atık su arıtma tesisi yönetimlerini teşvik etmek amacıyla uygun işletmelerde enerji giderlerinin yüzde 50'sinin karşılandığını söyleyerek, bu kapsamda, 2011-2015 döneminde 150 milyon liranın üzerinde enerji giderlerinin geri ödemesinin yapıldığını kaydetti.

"Çimento ve otomotiv sektörü öncelikli sektör olarak belirlendi"

Hava kalitesi yönetimi çerçevesinde, önlem alınması gereken illerin belirlendiğini, bu iller için oluşturulan "Temiz Hava Eylem Planları"nın değerlendirilerek "İllerin Değerlendirme Raporu"nun hazırlandığını anlatan Sarı, AB müktesebatına uyum çalışmaları çerçevesinde mevzuatın uyumlaştırılmasına ilişkin çalışmaların da sürdüğünü belirtti.

Sarı, "Büyük Yakma Tesisleri Direktifinin Uygulanması ile Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Teknik Destek Projesi" ile 50 megavat üzeri enerji üretim tesislerinin envanterinin çıkarıldığını bildirdi.

Bu tesislerin hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik yatırım ihtiyaç bedellerinin proje sonunda hazırlanacak düzenleyici etki analiziyle belirleneceğini dile getiren Sarı, "Entegre çevre izin sistemi kapsamında yapılan AB Projesiyle elde edilen sonuçlar doğrultusunda, entegre izin uygulamasına geçişin, sektörel bir geçiş takvimine bağlanması gerekliliği doğmuştur.

Bu nedenle, Bakanlığımızca entegre izin sisteminin uygulanabilirliği açısından sektörel bir değerlendirme yapılmış, çimento ve otomotiv sektörü öncelikli sektör olarak belirlenmiştir" dedi.

"Yaklaşık 49 milyon kişiye hizmet verilmektedir"

Sarı, ülkede yaşanan hızlı kentleşmeye bağlı olarak gürültü kontrolü çalışmalarına hız verildiğine, son yıllarda önemli gelişmelerin sağlandığına değinerek, "Bu kapsamda 23 ilde stratejik gürültü haritası hazırlandı, 2018 yılında ülkemizin stratejik gürültü haritası tamamlanacaktır" ifadesini kullandı.

Küresel iklim değişikliğiyle mücadele için 2030 yol haritasının belirlendiğini kaydeden Sarı, "Hızla gelişen bir ekonomi olarak sera gazı emisyonlarını 2030 yılında yüzde 21'e kadar artıştan azaltmayı hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sarı, 2003'te katı atık düzenli depolama tesisi sadece 15 iken, 2015 yıl sonu itibarıyla 81'e ulaştığının altını çizerek, "Bugün itibarıyla bu tesislerle bin 91 belediyede yaklaşık 49 milyon kişiye hizmet verilmektedir.

21 ilde çöp depolama tesislerinde toplam 148,5 megavat kapasiteyle elektrik enerjisi de elde edilmektedir.

Atıklar toplanarak geri kazanılmakta olup, atık yönetiminin ekonomimize sağladığı katma değer 3 milyar lirayı, bu alandaki doğrudan istihdam ise 60 bin kişiyi geçmiş durumdadır" diye konuştu.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı (IPA) kapsamında, 2007-2013 döneminde belediyelerin çevre altyapı ihtiyaçlarını karşılamak üzere 941,5 milyon avro bütçeli 39 çevre altyapı projesinin çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Sarı, 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci IPA döneminde de toplam bütçesi yaklaşık 1,42 milyar avro olan 38 projenin hazırlanması için çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Sarı, denizlerde faaliyet gösteren gemilerin operasyonel faaliyetlerinden kaynaklanan atıkların toplanması ve bertarafının denizlerin kirliliğinin önlenmesi için son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Temiz denizlerin bir göstergesi olan mavi bayrak sayısında da önemli artış sağlandığına dikkati çeken Sarı, "Bugün itibarıyla mavi bayrak alan plaj sayımız 436'ya ulaşmıştır.

Ülkemiz mavi bayrak sıralamasında dünya ikincisi olmuştur, hedefimiz ise 2023 yılında dünya birincisi olmaktır" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement