Çukurova'da buğday hasadı başladı - Son Dakika
Ekonomi

Çukurova'da buğday hasadı başladı

Adana'da hasadına başlanan buğdaydan bu yıl 1 milyon 608 bin dekardan 778 bin ton ürün alınması bekleniyor.

16.05.2021 10:23  Güncelleme: 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da hasadına başlanan buğdaydan bu yıl 1 milyon 608 bin dekardan 778 bin ton ürün alınması bekleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, yazılı açıklamasında, geçen yıl Adana'da 1 milyon 586 bin 16 dekarda 621 bin 724 ton buğday üretiminin gerçekleştiğini hatırlattı.

Geçen yıl Türkiye'de buğday üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 7,9'luk artışla 20,5 milyon ton olduğunu ifade eden Tekin, Adana'nın bu rekoltenin yaklaşık yüzde 3,8'ini karşılayarak üretimde 6'ncı sırada olduğunu kaydetti.

Buğdayın şu anki piyasa fiyatı 2,1-2,2 lira

Tekin, geçen yıl Türkiye'nin ilk buğday hasadının 17 Mayıs'ta Karataş ilçesinde yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu yıl ilk buğday hasadı, iklim şartlarının elverişli gitmesiyle yine ilimizde erken ekim yapılan ve sulanan kesimlerde 12 Mayıs'ta başlamıştır. İlimizde en fazla sırasıyla Ceyhan, Sarıçam, Kozan, İmamoğlu, Karataş, Karaisalı, Yüreğir ve Yumurtalık ilçelerinde üretim yapılmaktadır. Birçok üründe olduğu gibi buğdayda da kilo başına 10 kuruş destek mevcuttur. Buğdayın şu anki piyasa fiyatı 2,1 ila 2,2 TL arasındadır."

Bu yıl yaklaşık 1 milyon 608 bin dekardan 778 bin ton buğday rekoltesi beklediklerini aktaran Tekin, bakanlık tarafından ruhsatlandırılan bitki koruma ürünlerinin doğru dozda ve zamanda uygulanması sonucunda bu yıl buğdayda kalite ve verimde beklentinin yüksek olduğunu aktardı.

Tekin, oluşturulan ekipler tarafından buğdayın ana zararlılarından sünenin takibinin başarılı bir şekilde yapıldığını, biçerdöver kontrol ekipleri aracılığıyla da üreticilere hasatta dane kayıplarının azaltılması, anız yakılmasının önlenmesi ve uymayanlar hakkında uygulanacak kanuni cezalarla ilgili eğitim faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti.

Lisanslı depolamanın avantajları

Üreticilerin ürünlerini lisanslı depolarda depolayabileceklerini ifade eden Tekin, şöyle devam etti:

"Lisanslı depolara stoklanarak elektronik ürün senedi aracılığıyla alım, satımı yapılan ürünler 31 Aralık 2023'e kadar yüzde 2 zirai stopaj vergisinden, yüzde 20 gelir-kurumlar vergisinden ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin geçici alım merkezlerinde aldığı yüzde 1 hizmet bedelinden muaf olacaklardır. Ürünlerini lisanslı depoculuk şirketlerine teslim ederek elektronik ürün senetlerini borsada satan üreticilere ton başına 25 lira nakliye ücreti desteği sağlanacaktır. Aynı zamanda Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticiler ile üretici örgütlerine ürünlerini, kanun çerçevesinde faaliyet gösteren lisanslı depo işletmelerine depolamak üzere teslim etmeleri halinde, her üretim yılına ait ürün için en fazla 6 ay süreyle ilave kira desteği verilmektedir."

Çukurova\'da buğday hasadı başladı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çukurova'da buğday hasadı başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Seyit aga: Hayırlı uğurlu olsun bizde daha yağmur bekliyoruz 0 0 Yanıtla
  • Husyinkeskin: Bereketli olsun arkadaslar baikesirden 0 0 Yanıtla
  • Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor
    10:48 Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor

    Elazığlı peynir üreticileri, peynir fiyatlarındaki artışa karşılık alım gücü düşen vatandaşın daha ucuz olduğu için merdiven altı üretimi peynire yöneldiklerini söylüyor. Peynir satışlarının düştüğü belirtilirken, sahte tulum peynirleri ve yaprak tulum adı altında ürünlerin piyasaya sürüldüğü ifade ediliyor. Üreticiler, maliyetlerin yüksek olması ve alım gücünün düşmesi nedeniyle peynirlerini satamadıklarını dile getiriyor.

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:27 İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirterek, vergileme, sanayinin rekabetçi dönüşümü, üretken finansman sistemi ve yatırım ortamının güçlendirilmesi gibi reformların önemine vurgu yaptı. Avdagiç ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e karşı yürürlüğe koyduğu ihracat kısıtlamasını desteklediğini belirtti.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.


Advertisement