Bakan Çelik Emeklileri Kabul Etti - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Çelik Emeklileri Kabul Etti

Bakan Çelik Emeklileri Kabul Etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İntibak Yasası'nın emekli maaşları arasındaki adaletsizliği yüzde 100 çözen bir yasa olmadığını söyledi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İntibak Yasası'nın emekli maaşları arasındaki...

12.03.2012 13:12

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İntibak Yasası'nın emekli maaşları arasındaki adaletsizliği yüzde 100 çözen bir yasa olmadığını söyledi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İntibak Yasası'nın emekli maaşları arasındaki adaletsizliği yüzde 100 çözen bir yasa olmadığını söyledi. Bakan Çelik, "Dört dörtlük bir intibak, her sorunu çözen bir intibak gerçekte adeta mümkün değil" dedi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, beraberindeki 96 şube başkanı ile birlikte Bakan Çelik'e İntibak Yasası'nın çıkarılmasıyla ilgili olarak teşekkür ziyaretinde bulundu. Bakanlıkta gerçekleşen buluşmada, Çalışma Bakanı Çelik'ten önce söz alan Ergün, konuşmasına Bakan Çelik'e iltifat ederek başladı. Ergün, "20 yıl 3 ay süren mücadelemizde bizim derdimizi anlayan bunu çözen bu mümtaz insanı ayakta alkışlamanızı rica ediyorum" dedi. Ergün'ün bu sözleri üzerine salonda bulunan tüm şube başkanları ayağa kalkarak Bakan Çelik'i alkışladı. Ergün daha sonra ise "Bizim derdimize çözüm sunan insanı başımıza taç ederiz. Bugün de taç etmeye geldik" diye konuştu. Ergün konuşmasının ardından 96 şube başkanı adına Bakan Çelik'e çiçek sundu.

-"İNTİBAK BİR ZAM DEĞİL, EŞİTLEME"-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, konuşmasına Esenyurt'ta inşaat şantiyesinde kaldıkları çadırlarda yanarak can veren 11 işçiye Allahtan rahmet dileyerek başladı. Çelik, bu yaşananların tüm emekçileri derinden üzdüğünü ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak emeklilerle ilgili sorunlara ehemmiyetle eğildiklerini söyleyen Bakan Çelik, intibak konusunun 20 yılı aşkın bir süredir çok konuşulduğunu, ancak bugüne dek neticeye bağlanamadığını söyledi. Bakan Çelik, "Sayın Başbakanımız gerek seçim meydanlarında, gerekse seçimden hemen sonra bu konu nedir ne değildir bütün yönleriyle araştırılıp net bir şekilde tablonun ortaya konması konusunda bir talimatı oldu. Bizlerde gerek emekli derneklerimizle gerekse bütün Bakanlık bürokratlarıyla günlerce çalışmamızı sürdürdük ve neticede bir noktaya gelmiş bulunuyoruz" dedi.

İntibak düzenlemesinin kamuoyunda ifade edildiği gibi zam olmadığını bir eşitleme olduğunu söyleyen Bakan Çelik, "Bize dendi ki "Sayın Bakanım her emekliye 10 TL verelim bu işi kapatalım' şeklinde bir yaklaşım da oldu. Dedim ki "bu olur ise geçmişteki yanlışlara bir tanesini daha eklemiş oluruz'. Zaten 2000 öncesinde yaşanan maaşlardaki düşüşlerin çok yüksek olması, enflasyon karşısında emeklilerin ezilmesi neticesinde seyyanen yapılan zamlarla iş geçiştirilmeye çalışılmış bu da yeni yeni adaletsizlikler gündeme getirmişti. Onun için doğru bir sistem kurma gayreti içerisinde olduk" diye konuştu.

-"İNTİBAK YASASI YÜZDE 100 MESELELERİ ÇÖZMÜYOR"-

İntibak Yasası'nın yüzde 100 meseleleri çözen bir Yasa olmadığını ifade eden Bakan Çelik, "Biz siyaseti politik amaçlarla yapmıyoruz. Bugün birilerinin gözünü boyayalım, bu şekilde güzel ifadelerle işi geçiştirelim diye. Ama inanmanızı istiyorum başkanlarımızla beraber çalıştığımızda bir formül bulmakta ve o formülün dört dörtlük olması konusunda gayretlerimizi netice alınması konusunda bizi çok zorladı. Yani dört dörtlük bir intibak her sorunu çözen bir intibak gerçekte adeta mümkün değil. Çünkü sistem öyle bir karmaşık ki bir oranı yüzde 75 gelişme hızı verdik ya bu oranı 80 yapsanız yeni bir haksızlığa 70 yapsanız başka bir haksızlığa neden oluyor. Öyle 2000 öncesi 5 bin günden dolayı buna uyan bir oranı bulmak durumundayız" dedi.

Yasa'nın devlet bütçesine yıllık maliyetinin 2.8 milyar TL olduğunu söyleyen Bakan Çelik, "Tüm emeklilerimizin maaşlarının 2012 sonu itibariyle bizim merkezi bütçeye yansıması 104 milyar TL. Bu düzenleme ile de 2.8 milyar TL'lik bir ilave fark yansımış olacak. Farkların ek zamlarla birlikte 339 TL, ek ücretleri çıkarırsanız 322 TL'ye kadar olduğunu da söylemiştik. Burada gün sayısı, prim sayısı arttıkça buradaki fark oranın da artığını hepimiz gözlemliyoruz" diye konuştu.

İntibak konusun politik düzeye çekilmeye çalışıldığını ancak buna izin vermediklerini söyleyen Bakan Çelik şunları kaydetti:

"Bize öyle öneriler getirdiler ki 104 milyar TL emekli aylığı var ya yıllık bize toplam maliyeti, Bağ-Kur'la beraber 43 milyar TL verelim gibi bir öneri var. Kim emekliye 43 milyar TL vermek istemez. Ama sırf laf olsun diye bunların konuşulması bizleri o dönem içerisinde üzmüştü. Neden! Sen olsan da verilemeyecek veya bir zam olarak bunu algılamanın doğru olmayacağını bilmene rağmen bunları da biz izledik. Ama neticede aklı selim hakim oldu. Birlik beraberlik içerisinde çok büyük tartışmalar olmadan bunu geçirmiş olduk." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bakan Çelik Emeklileri Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement