Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel ekonomide yaşanan belirsizlikler devam ederken Türkiye ekonomisinin yumuşak iniş sürecini başarıyla devam ettirdiğini belirten Şimşek, "Yumuşak iniş olarak adlandırdığımız bu süreç, büyüme kompozisyonunun iç ve dış talep arasında dengelenmesi, cari açığın daralması ve enflasyonist baskıların azalmasıdır" dedi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel ekonomide yaşanan belirsizlikler devam ederken Türkiye ekonomisinin yumuşak iniş sürecini başarıyla devam ettirdiğini belirten Şimşek, "Yumuşak iniş olarak adlandırdığımız bu süreç, büyüme kompozisyonunun iç ve dış talep arasında dengelenmesi, cari açığın daralması ve enflasyonist baskıların azalmasıdır" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu tasarılarının görüşmelerini gerçekleştirdi. Şimşek konuşmasına ekonomik görünüme değinerek başladı. Gelişmiş ülkelerin yaşadığı sorunların küresel görünümü olumsuz etkilediğini belirten Şimşek, birçok ülke ve uluslararası kuruluşun büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini kaydetti. Türkiye ekonomisini de çok yakından ilgilendiren küresel ekonominin önündeki temel riskleri Şimşek şöyle sıraladı:
"Euro Bölgesinde devam eden borç sarmalı ve güven sorunu, ABD'deki mali belirsizlikler, Gelişmekte olan ülkelerde büyümenin sert biçimde yavaşlaması, jeopolitik risklere bağlı olarak yüksek seyreden emtia fiyatları."
-TÜRKİYE EKONOMİSİ YUMUŞAK İNİŞ SÜRECİNDE-
Küresel ekonomide yaşanan belirsizlikler devam ederken Türkiye ekonomisinin yumuşak iniş sürecini başarıyla devam ettirdiğini belirten Şimşek, "Yumuşak iniş olarak adlandırdığımız bu süreç, büyüme kompozisyonunun iç ve dış talep arasında dengelenmesi, cari açığın daralması ve enflasyonist baskıların azalmasıdır. Kriz sonrasında Türkiye ekonomisi güçlü bir büyüme süreci yaşamıştır. 2010-11 yıllarında ortalama yüzde 8.8 büyüyen Türkiye ekonomisi global büyümede üst sıralarda yer almıştır. Ancak kriz sonrası dönemde büyümenin motoru olan iç talep yüzde 10.3 ile normalin oldukça üzerinde büyümüştür. Yurtiçi tasarruflarımızın yetersiz oluşu ve dış finansmana erişimin kolaylaştırılması da cari açığı çok yüksek seviyelere çıkarmıştır" ifadelerini kullandı.
-2 MİLYON 184 BİN ÖĞRENCİYE YÜKSEKÖĞRETİM HİZMETLERİNİ HARÇSIZ SUNUYORUZ-
İşsizlik sorunun uzun vadede çözümü için eğitimin hem yaygınlığını hem de niteliğini artırmaya yönelik önemli adımlar atıldığını ifade eden Bakan Şimşek, 2013 bütçesinden en büyük payın yine eğitime ayrıldığını kaydetti. 2013 yılında eğitime ayrılan kaynağın yüzde 20.7 oranında artırılarak 68.1 milyar TL'ye çıkarıldığını belirten Şimşek, bu rakamın toplam bütçe giderlerini yaklaşık yüzde 17'sine tekabül ettiğini söyledi. Okullarda teknolojiyi iyileştirmek için FATİH projesine 2013 yılında da devam ettiklerini belirten Bakan Şimşek, "2012 yılında bu proje için bütçeden ayrılan 803 milyon TL'yi, 2013'te yüzde 72 artırarak 1.4 milyar TL'ye çıkartıyoruz" dedi. Şimşek, 2 milyon 184 bin öğrenciye yükseköğretim hizmetlerini harçsız sunduklarını belirterek, söz konusu öğrenciler için 489 milyon TL'lik katkı payının devlet tarafından karşılanacağını söyledi.
-METRO İNŞAATLARINA 2013 YILINDA 1.2 MİLYAR TL ÖDENEK AYRILDI-
Şimşek, 2013'te kamu sağlık harcamaları için Sosyal Güvenlik Kurumu ve merkezi yönetim bütçesinde 67.9 milyar TL kaynak öngördüklerini, bu rakamın, 2012 yılına göre yüzde 11.1 oranında bir artışı ifade ettiğini kaydetti.
Yatırımlara daha fazla kaynak ayırdıklarını ifade eden Şimşek, eğitim yatırımlarına yüzde 34'lük artışla 8 milyar TL, TCDD ulaştırma yatırımlarına yüzde 14'lük artışla 4.7 milyar TL, enerji yatırımlarına yüzde 23'lük artışla 2.4 milyar TL, sağlık yatırımlarına yüzde 30'luk artışla 2.2 milyar TL, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın demiryolu yatırımlarına yüzde 54'lük artışla 2.2 milyar TL, adalet yatırımlarına yüzde 51'lik artışla 1.1 milyar TL, havayolu ulaştırma yatırımlarına yüzde 366'lık artışla 646 milyon TL kaynak tahsis edildiğini anlattı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca Ankara ve İstanbul metro inşaatlarının yapımının sürdürüldüğünü belirten Bakan Şimşek, 7.3 milyar TL tutarındaki projeler için 2013 yılında 1.2 milyar TL ödenek ayırdıklarını söyledi.
-VERGİ SİSTEMİNİ GÖZDEN GEÇİRME ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYORUZ-
2013 yılı merkezi yönetim bütçesinin Türkiye'nin dört bir tarafında ihtiyaç duyduğu yatırımı götüren, eğitim ve sağlığı önceliklendiren, reel ekonomiyi destekleyen, ekonomik ve sosyal kalkınmaya odaklanmış, toplumsal refahı artırmayı amaçlayan, ekonomik ve mali istikrarı gözeten bir bütçe olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek şöyle devam etti:
"Bu bütçe her kesimi gözeten bir bütçedir, vatandaşımızın bütçesidir. Gelir politikalarını, ekonomik istikrarın sürdürülmesi amacıyla mali disiplini esas alan bir yaklaşımla; istihdam ve yatırımları teşvik edecek, yurtiçi tasarrufları artıracak, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltacak, ekonomiye rekabet gücü kazandıracak şekilde yürütüyoruz ve yürütmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda; vergi sistemini etkinlik, basitlik ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda gözden geçirme çalışmalarına devam ediyoruz. Maliye Bakanlığı olarak Gelir Vergisi Kanunu çalışmalarını tamamladık ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunduk. Bu Kanun ile birçok yenilik getiriyoruz. Kanunun sistematiğini bütünlük, anlaşılırlık ve sadelik sağlayacak şekilde değiştiriyoruz. Pek çok ortak hüküm içeren gelir ve kurumlar vergisini tek bir kanunda birleştirerek, madde sayısını 276'dan 94'e indiriyoruz. İstisna ve muafiyetlerin kapsamını daraltarak vergi tabanını genişletici adımlar atıyoruz. Beyannameye dayalı vergilemeyi genişletiyoruz. Vergi güvenliği ve vergiye uyumu güçlendirici adımlar atıyoruz. Yatırım, üretim ve istihdamı teşvik ediyoruz. Sosyal politikalarla uyumlu düzenlemeler yapıyoruz. Vergi Usul Kanunu'nu yeniden yazıyoruz; sade, anlaşılır, adil ve uygulanabilir bir şekilde hazırlamaya devam ediyoruz. Vergi adaletini iyileştirmeye yönelik düzenlemeler yapıyoruz. Konut teslimlerinde uygulanan KDV oranlarının gözden geçirilmesine ilişkin çalışmalarımızda son aşamaya geldik."
Türkiye'de dolaylı vergilerin, toplam vergi gelirleri içindeki payının yüzde 47.7 ile nispeten yüksek olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Türkiye'de vergi yapısına dair bir eleştiriyi kabul etmek gerekirse, o da dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının yüksek olduğudur" dedi.
Burada asıl üzerinde durulması gereken konunun, dolaylı vergilerin yüksekliğinden çok dolaysız vergilerin yeterli düzeyde olmamasından kaynaklandığını söyleyen Şimşek, OECD sınıflandırmasına göre Türkiye'de dolaysız vergilerin GSYH içindeki payının yüzde 13.5 olduğunu ve oranın yüzde 22.8'lik OECD ortalamasının 9.3 puan altında bulunduğunu kaydetti.
-2013'TEN İTİBAREN BİREYSEL EMEKLİLİK HESABINA ÖDENEN KATKI PAYLARININ YÜZDE 25'İNE İSABET EDEN TUTARI KATILIMCILARIN HESABINA AKTARACAĞIZ-
Bakan Şimşek, İstanbul'un öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olması yönünde bu sene çok önemli adımlar atıldığını anlatarak, alternatif yatırım araçlarını geliştirmeye, sermaye piyasalarını derinleştirmeye yönelik düzenlemeler yaptıklarını söyledi.
Yurtiçi tasarrufları artırmak amacıyla gelir politikası araçlarından yararlandıklarını anlatan Şimşek, "Bu kapsamda, yurtiçi tasarrufları teşvik ederek, uzun vadeli sermaye birikimine katkı sağlamak amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki katılımcıya doğrudan devlet desteği sunmaya başlıyoruz. 1 Ocak 2013'ten itibaren bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yüzde 25'ine isabet eden tutarı katılımcıların hesabına aktaracağız" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sunumunun Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerini bugünlük bitirdi.
Komisyon yarın görüşmelerine kaldığı yerden devam edecek. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Şimşek: Türkiye Ekonomisi Yumuşak İniş Sürecinde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?