Bakan Şimşek, küresel belirsizliklere rağmen sanayi üretiminin nisan ayında yıllık %6 arttığını açıkladı.
AK Parti milletvekillerinin emekli maaşlarının artırılması yönündeki taleplerini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emekli aylıklarına ilişkin bir düzenleme yapılması ve Meclis'ten karar çıkması halinde bunu uygulayacaklarını söyledi. Şimşek, 2002 yılında en düşük emekli aylığının 40 dolar seviyesinde olduğunu, bugün ise yaklaşık 400 dolara yükseldiğini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira enflasyonunda yaşanan artışın önüne geçmek için konut arzını hızlandırdıklarını belirterek iki yıl içinde hayata geçirilecek 750 bin konut projesiyle birlikte ülke genelinde yüzde 50'nin altına gerileyen kira enflasyonunun sene sonunda yüzde 30-35 aralığına düşeceğini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayı enflasyon rakamları için "Jeopolitik riskler ve enerji fiyatlarındaki oynaklık enflasyon görünümü üzerinde baskı oluşturmaya devam etse de attığımız adımlarla bu etkileri sınırladık. Kalıcı fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda politikalarımızı sürdüreceğiz" dedi.
CHP kurultayına ilişkin verilen “mutlak butlan” kararının ardından piyasalarda sert satış dalgası yaşandı. Borsa İstanbul’da düşüş yüzde 6’yı aşarken devre kesici sistemi devreye girdi. Gelişmeler sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında Finansal İstikrar Komitesi olağanüstü toplandı. Toplantı sonrası yayımlanan raporda "Türkiye ekonomisinin şoklara karşı önemli ölçüde dirençli olduğu değerlendirildi" ifadeleri yer aldı.
CHP kurultayına ilişkin verilen “mutlak butlan” kararının ardından piyasalarda sert satış dalgası yaşandı. Borsa İstanbul’da düşüş yüzde 6’yı aşarken devre kesici sistemi devreye girdi. Bankacılık hisselerinde büyük kayıp yaşanırken, Bloomberg kamu bankalarının yaklaşık 6 milyar dolarlık döviz satışı yaptığını öne sürdü. Gelişmeler sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında Finansal İstikrar Komitesi olağanüstü toplandı.
CHP kurultayının iptal edilip mutlak butlan kararı çıkmasıyla birlikte Borsa İstanbul anında tepki verdi. Borsada kayıp yüzde 6'yı bulurken, Endekse bağlı Devre Kesici Sisteminin devreye girerek işlemler geçici olarak durduruldu. Finansal İstikrar Komitesi ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in başkanlığında toplanma kararı aldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıkların kara para aklama ve suç gelirlerinin transferinde risk oluşturduğunu belirterek Türkiye’de kripto ATM’lerinin tamamen yasaklandığını açıkladı. Şimşek, stabil kripto para transferlerine günlük 3 bin dolar, aylık 50 bin dolar limit getirildiğini duyurdu. Ayrıca kurallara uymayan işlemler için zorunlu bekleme süresi uygulamasının başlatıldığını ifade etti.
Batman ve Şırnak valilikleri tarafından, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) bünyesinde hayata geçirilen “Kadim Şehirler Yolu” projesi, Hasankeyf’te düzenlenen lansmanla kamuoyuna tanıtıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Batman Valisi Ekrem Canalp’in de katıldığı törenle; Şırnak ve Batman illerini kapsayan, İpek Yolu eksenli tematik rota resmen hayata geçirildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı canlı yayında dikkat çeken bir çağrıda bulundu. Bakan Şimşek "Google, Microsoft, Apple gibi küresel firmalar faaliyet merkezlerini Türkiye'ye taşısınlar. Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar'ı Türkiye'den yönetsinler diyoruz" ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yüksek gelir grubuna yönelik kapsamlı bir denetim başlattı. Özellikle sporcuların gelirlerinin mercek altına alındığı çalışmada 5 milyar liralık beyan dışı kazanç tespit edilirken, lüks yaşam ile beyan edilen gelir arasındaki uyumsuzluk dikkat çekti.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, beklentilerin üzerinde gelen nisan enflasyonuyla ilgili olarak "Enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu değerlendiriyor ve dezenflasyonun devam etmesini öngörüyoruz" dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, gelir vergisinde 5,5 milyon beyanname ile rekor kırıldığını duyurdu. Öte yandan 401 bin mükellef ilk defa beyanname verdi. Gelir beyanında bulunup ilk taksitini ödeyen mükelleflere teşekkür SMS'i gönderildi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Gelirini beyan etmeyen veya eksik beyanda bulunanlar, pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebilir" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, stopaj indirimine yönelik beklentilere ilişkin "Paradan para kazananlardan vergi almaya devam edeceğiz. Çok net bir şekilde. Ne stopajda artış ne stopajda indirim, şu anda bir gündem maddemiz değil" dedi. Vergi affına ilişkin konuşan Bakan Şimşek, "Bir vergi affı niteliğinde bir yapılandırma arayışıysa asla. Çok net, bir af olmayacak" ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek’in faiz politikası hakkında hiçbir toplantıda yorum yapmadığını belirterek Reuters’ın Londra haberindeki değerlendirmeleri yalanladı. Merkez Bankası ise yatırımcılarla paylaşılan bilgilerin kamuya açık verilerle sınırlı olduğunu vurguladı. Böylece, Londra’daki toplantılarda gizli bilgi paylaşıldığı ve faiz artışı sinyali verildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı açıklandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in İstanbul Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda sanayicileri eleştirdiği ve onlara tepki gösterdiği iddia edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in İstanbul Sanayi Odası (İSO) ev sahipliğinde gerçekleştirdiği toplantıya yönelik iddialara ilişkin, "Yalan unsurlarla, kamuoyuna olumsuz bir algı ile sunma çabası kabul edilemez." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 29 Ekim resepsiyonunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile DEVA Partisi lideri Ali Babacan bir araya geldi. Eski ekonomi kadrosunun buluşması dikkat çekerken, ikilinin enflasyon hedefleri ve işçi maliyetleri üzerine sohbet ettikleri öğrenildi.
Meclis'e sunulan ekonomi torba yasa teklifiyle çok sayıda meslek grubuna yıllık harç getiriliyor. Düzenlemeye göre kuyumcular 30 bin, emlakçılar ve doktorlar 20 bin, özel tıp merkezleri 50 bin, ağız ve diş sağlığı hastaneleri ile hayvan hastaneleri 40 bin TL harç ödeyecek. Ayrıca araç satışlarında binde 2 oranında noter harcı uygulanacak, kira gelirlerindeki vergi istisnası 2026'da kaldırılacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığıyla mücadele için yeni düzenleme hazırladı. Artık ''sahte belgeyi bilmeden kullandım'' savunması geçerli olmayacak, ''bilerek kullanıldığı'' esas alınacak. Sahte belge kullananlara 3-8 yıl hapis ve üç kat vergi cezası uygulanacak. Riskli şirketlere özel tedbirler alınacak, teminat gösteremeyenlere ihtiyati haciz gündeme gelecek. Düzenleme 1 Ekim'de yürürlüğe girecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel krizler, kuraklık ve deprem harcamalarının yanı sıra CHP'ye açılan davaların da ekonomide belirsizlik oluşturduğunu ifade ederek ''Başımıza neredeyse gelmeyen bir şey kalmadı'' ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuk olduğu canlı yayında yıl sonunda enflasyonu yüzde 30'un altına indirmeyi hedeflediklerini belirterek, ''2026'da enflasyon daha az hissedilecek'' dedi.
Vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında hükümet denetimlerini sıkılaştırıyor. Yapay zeka destekli sistemlerle kontrol mekanizmasını güçlendiren yetkililer, usulsüzlüklere göz açtırmıyor. 1 Ekim'den itibaren yalnızca sahte fatura düzenleyenler değil, bu faturaları kullanan patronlar da ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, sahte belge kullanımına karşı 1 Ekim'den itibaren sert tedbirler uygulayacak. ''Bilmeden kullanma'' savunması kabul edilmeyecek, belgeyi kullananlar vergi kaçakçılığı kapsamında cezalandırılacak ve üç kat vergi ziyaı cezası uygulanacak. Riskli mükelleflerden teminat istenecek, gösteremeyenlere haciz uygulanabilecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun 44 ayın en düşük seviyesine gerilediğini açıkladı. "Dezenflasyon süreci hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyor" diyen Şimşek, yıl sonunda enflasyonun TCMB tahmin aralığında kalacağını belirtti.
Emeklilik sisteminin değişebileceğinin sinyallerini veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ''Şu anda emekli maaşlarında bir adaletsizlik söz konusu, farklı prim günleri olanlar aynı maaşı almamalı'' ifadelerini kullandı.
Ünlü şarkıcı Derya Uluğ'un sevgilisi Asil Gök'ün kendisine ait pantolonları teslim ettiği terzi büyük bir hata yaparak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in pantolonuyla karıştırdı. Gök'ün pantolonları Bakan Şimşek'in evine giderken, Şimşek'in pantolonu ise Uluğ ile Gök'ün birlikte yaşadığı eve geldi. Uluğ yaşanan bu komik olayı paylaştığı bir videoyla takipçilerine duyurdu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yönelik "Utanmaz adam" çıkışına yanıt verdi. Bakan Şimşek, "Ana muhalefet partisi liderinin daha seviyeli bir dil kullanması gerekir, Sayın Özel'e yalan söylemek ve iftira atmak yakışmıyor" açıklamasında bulundu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i MASAK üzerinden çok sert sözlerle eleştirdi. Özel "Bu adamın ekonomist olarak da insan olarak da güvenilebilecek hiçbir yanı yoktur. Dünya bunu böyle bilsin. Mehmet Şimşek'in itibarı yerin dibindedir" dedi.
Borsa İstanbul, haftanın son işlem gününde sert düşüş yaşadı. Akşam saatlerinde BİST 100'de günlük kayıp yüzde 3,4'ü aşarken, yatırımcılar "Ne oluyor" diye sormaya başladı. Yaşananların ardından CHP'li Cemal Enginyurt, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sermaye Piyasası Kurulu'nu göreve çağırdı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartlarından savunma sanayii fonu için alınacak 750 TL ek ücrete ilişkin "Savunma sanayiinin ek kaynağa ihtiyacı var, Türkiye demir kubbe inşa edecek, bu paranın tek kuruşu bile bütçeye gitmeyecek" dedi.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.