Bakan Yılmaz: Bilgi Toplumu Stratejimizin Odağında Gençler Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yılmaz: Bilgi Toplumu Stratejimizin Odağında Gençler Olacak

Bakan Yılmaz: Bilgi Toplumu Stratejimizin Odağında Gençler Olacak

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2003 yılında uygulamaya aldıkları e-Dönüşüm Türkiye projesinin yerine yeni bir bilgi toplumu stratejisi hazırladıklarını belirtti.

25.04.2011 12:50

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2003 yılında uygulamaya aldıkları e-Dönüşüm Türkiye projesinin yerine yeni bir bilgi toplumu stratejisi hazırladıklarını belirterek, çalışmaların Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde başlatıldığını duyurdu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2003 yılında uygulamaya aldıkları e-Dönüşüm Türkiye projesinin yerine yeni bir bilgi toplumu stratejisi hazırladıklarını belirterek, çalışmaların Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde başlatıldığını duyurdu. Bilgi toplumu stratejisinin odağında büyüme ve istihdamın olacağını ifade eden Bakan Yılmaz, "Büyüme ve istihdam denince gençler akla gelmeli. En fazla istihdama ihtiyaç duyan, geleceğini kurmak zorunda olan gençler. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bilgi toplumu stratejimizin odağında gençler olacak" dedi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Habitat için Gençlik Derneği'nin Dedeman Otel'de düzenlediği Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor Projesinin eğitmenler toplantısına katıldı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı, Habitat için Gençlik Derneği, Microsoft ve Devlet Planlama Teşkilatı ortaklığında yürütülen proje kapsamında bugüne kadar 78 ilde, bin 300 gönüllü eğitmen ve 50 eğitici eğitmen ile 130 binden fazla gence Windows Office, sayısal yaşam, internet güvenliği, web tasarımı ve yazılım geliştirme eğitimleri verildi. Türkiye'deki en büyük bilgisayar okuryazarlığı projesi olan programda, eğitim verilen katılımcıların yüzde 58'ini genç kadınlar, yüzde 42'sini ise genç erkekler oluşturdu.

-2011'DE 81 İLDE BİN 500 GÖNÜLLÜ EĞİTMEN HEDEFLENİYOR-

Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada proje kapsamında şuanda 78 ilde eğitimlerin verildiğini ifade ederek, 2011 yılında 81 ilde bin 500 gönüllü eğitmen hedefi bulunduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, listede yer almayan illerden birinin de kendi doğum yeri olan Bingöl olduğunu ifade ederek, bu ilin de eğitmenler listesi içerisinde yer almasını arzu ettiğini söyledi. Yılmaz, "Bilişim konusunda gençlerle birlikte oluşturulacak hedefler son derece önemli. Eskiden ülkelerin gelişmiş olması için kalkınmış olması için üretim yapması yetiyordu. Günümüz dünyasında artık üretim yapıyor olmanız harcı alem hale geldi. Önemli olan artık bilgi içeriği yoğun mal ve hizmetler üretmek. Üretimin bilgisini teknolojisini üretmek. Gerçek anlamda gelişmiş ülke olabilmek için bunu yapmak zorundasınız. Türkiye bilgi üretecekse yenilik yapacaksa katma değeri daha yüksek bir ekonomi haline gelecekse işte bu tür çalışmalarla olacak" dedi.

-"HIZLI BİR ŞEKİLDE GELİŞMEK KALKINMAK İSTİYORUZ"-

Yeniliğin yerelde ve etkileşimle gerçekleşen bir şey olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, "Tek başınıza bir yerde yenilik yapamazsınız. Yeniliği yerele taşımak zorundasınız. Burada da altyapıların bilgi iletişim teknolojilerinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Türkiye'nin gelişmek yolunda olan bir ülke olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, "Hızlı bir şekilde de gelişmek kalkınmak istiyoruz. Bugünkü dünyada bunun yolunun rekabet gücünü, yeniliği artırmaktan ve katma değeri yüksek ürünler üretmeye geçişle yakından ilgili olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu alan bizim için stratejik bir alan" diye konuştu.

-2003 YILINDAKİ PROJE YÜZDE 100 OLMASADA HAYATA GEÇTİ-

2003 yılında Türkiye'nin bir strateji hazırladığını söyleyen Bakan Yılmaz, "e-dönüşüm Türkiye adı verilen bir strateji hazırlanmıştı. O tarihten 2010 yılına kadar yüzde 100 olmasa da önemli oranda bu stratejiyi hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde de yeni bir strateji hazırlayacağız. Bunun çalışmalarına şimdiden başladı Devlet Planlama Teşkilatı. 2010 sonrası için yeni bir strateji hazırlıyoruz" dedi.

Bilgi toplumu stratejisinin odağında büyüme ve istihdamın olacağını söyleyen Bakan Yılmaz, "Büyüme ve istihdam denince gençler akla gelmeli. En fazla istihdama ihtiyaç duyan geleceğini kurmak zorunda olan gençler. Hem bu büyümeyi istihdamı hem yenilikçi fikirlerle sağlayacak olan hem de bunlardan faydalanacak olan hayatını bu yeni ortamda şekillendirecek olan gençler. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bilgi toplumu stratejimizin odağında gençler olacak" diye konuştu.

-KİEM SAYISI BİN 850'YE ULAŞTI-

Türkiye'de bilgi toplumu amacıyla yürütülen projelere de değinen Bakan Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bilgisayar laboratuarları kurma projesi bulunduğunu, diğer taraftan halk eğitim ve mesleki eğitim merkezleri ile kışlalarda KİEM denilen Kamu İnternet Erişim Merkezi sayısının bin 850'ye ulaştığını ifade etti.

Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor projesinin Türkiye'nin geleceğe daha umutla bakmasına katkıda bulunacak bir proje olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, "2023 vizyonumuz var ülke olarak. 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri yapmak istiyoruz. 500 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Bunların yanında o tarihlere geldiğimiz zaman birçok sektörel alanda alt hedeflerimiz var. Bunlardan bir tanesi de bilgi toplumu. Bu çalışmaların, çabaların 2023 vizyonuna da katkıda bulunacağını düşünüyorum" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yılmaz: Bilgi Toplumu Stratejimizin Odağında Gençler Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement