Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Paralel yapının uluslararası basın ve parlamentolar üzerinden yoğun bir çalışması var. Parlamenterlerle tek tek görüşerek, Türkiye hakkında son derece olumsuz bir kanaat oluşturma çabası içindeler" dedi.
Babacan, Kanal 7'de Başkent Kulisi programında gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı.
Merkez Bankası'nın doların yükselişine müdahale etmediğine ilişkin eleştiriler üzerine Babacan, Bankanın elinde müdahale için çok farklı enstrümanları olduğunu söyledi. Bunların sadece piyasaya dolar satmakla sınırlı olmadığını anlatan Babacan, "Merkez Bankası elindeki enstrümanları ne zaman ve hangi yönde gerekirse kullanabilir. Ben hep söylüyorum, Merkez Bankası'nın ne yaptığı veya ne yapması gerektiğiyle ilgili konularda muhatabın Merkez Bankası olması, onlara sorulması gerekiyor. Merkez Bankamızın operasyonel bağımsızlığı, araç bağımsızlığı var. O çerçevede Merkez Bankamızın söylediklerine ve yaptıklarına dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.
Babacan, bu yılın, geçen yıldan daha iyi olacağı görüşünü yineleyerek, 2015 yılının enflasyonu, cari açığı ve büyümesinin 2014 yılına göre daha iyi olacağını bildirdi. Bu gibi temel göstergelerde daha iyi bir yıl geçirileceğini vurgulayan Babacan, faizlerin ise piyasada ve enflasyon beklentisiyle oluştuğunu ifade etti.
Faizlerin, dünyadaki gelişmelere de bağlı bulunduğuna, o nedenle şimdiden bir şey söylemenin zor olduğuna dikkati çeken Babacan, "Bizim kanaatimiz şu; doğru politikalar izlendiğinde, doğru bir duruş sergilendiğinde ve politikalar, güven ile istikrar üzerine inşa edildiğinde enflasyon beklentisi düşecektir, bunun yanında faizler de düşecektir" dedi.
"Türkiye, istihdamın en hızlı arttığı birkaç ülkeden biri"
İşsizlik rakamlarındaki yükselişin sorulması üzerine de Babacan, burada değişik bir tablonun ortaya çıktığını söyledi.
Babacan, 2013-2014 yıllarında Türkiye'de toplam çalışan sayısının 1 milyon 300 bin kişi arttığını ancak bunun yanında iş gücüne katılımın daha çok arttığını belirterek, "Son 3 yılda şimdiye kadar görmediğimiz hızda iş gücüne katılım arttı. Özellikle üniversite mezunu olan kadınlarda iş gücüne katılım çok hızlı artıyor. Geleneksel verilerimize göre, kadınlarda iş gücüne katılım oranı yüzde 30, erkeklerde yüzde 70 civarında. Son 3 yılda ise yeni işe giren her 100 kişiden 46'sı kadın, 54'ü erkek. Bu, genel anlamda ekonomimizin verimliliğinin yükselmesi açısından iyi bir şey" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de ekonominin büyüdüğünü ve istihdam üretildiğini vurgulayan Babacan, Türkiye'nin, istihdamın en hızlı arttığı birkaç ülkeden biri olduğuna dikkati çekti.
İşsizlik rakamlarına ilişkin yeni tedbirler aldıklarına da değinen Babacan, özellikle işe yeni girenlere verilen destekten çok önemli sonuçlar beklediklerini söyledi. Bir gencin, yeni bir işe başladığında ilk 6 ay boyunca maaşının devlet tarafından ödeneceğini aktaran Babacan, bunun devamında şartlara bağlı olarak bir süre daha SGK işveren priminin de devlet tarafından karşılanacağını kaydetti.
"Paralel yapı Türkiye hakkında olumsuz bir kanaat oluşturma çabası içinde"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye'nin tanınmaz bir ülke haline geldiği ve raydan çıktığı" iddiasıyla yürütülen kampanyaların sorulması üzerine de Gezi Parkı odaklı olaylardan bu yana uluslararası basında Türkiye ile ilgili yayınlanan haber ve yorumların büyük bölümünün olumsuz olduğunu söyledi.
"Türkiye'yi sadece belli başlı uluslararası medyadan izleyenlerin, Türkiye ile ilgili olumlu bir şey duyması, görmesi pek mümkün olmuyor" diyen Babacan, şunları kaydetti:
"Gezi olaylarıyla başladı, 17-25 Aralık olaylarının bunun üzerine maalesef getirdiği olumsuz etkiler oldu. Bir de paralel yapının şu anda çok yoğun bir çalışması var. Uluslararası basın ve parlamentolar üzerinden yoğun bir çalışması var. Parlamenterlerle tek tek görüşerek, Türkiye hakkında son derece olumsuz bir kanaat oluşturma çabası içindeler. Tüm bunlar gerçek ama bir de Türkiye'nin gerçekleri var. Öyle sadece medyadan değil, sadece birilerinin kapalı kapılar arkasında anlattıklarından değil de Türkiye'yi bizzat ziyaret edip, Türkiye'yi yerinde görenlerin kanaati çok farklı. Yani yerinde gören ve bizzat kendi kanaatini oluşturanlarda Türkiye algısı çok çok farklı ve olumlu yönde. Öte yandan, Türkiye az badireler atlatmadı. Son iki yıl içinden geçtiğimiz dönem zor bir dönemdi."
- "Kuvvetli bir ters rüzgar da var, bunun farkında olmamız lazım"
Türkiye'ye bugün hala yatırım gelmeye devam ettiğine dikkati çeken Babacan, uluslararası alanda bunların çok iyi anlatılması gerektiğini bildirdi. "Kuvvetli bir ters rüzgar da var, bunun farkında olmamız lazım" diyen Babacan, Türkiye'nin özgün ve dik duruşunun bazılarını memnun etmediğini ifade etti.
Türkiye'nin dünyadan kopuk olamayacağını ancak nihai kararı kendisinin verdiğini vurgulayan Babacan, "Belki böyle bir Türkiye'ye bazıları çok alışık değil. İki gün önce okudum, yabancı ve çok belli başlı yazılı bir medya kuruluşu, çok enteresan... 'Türkiye, bir NATO üyesi ama savunma sanayinde bağımsız olmak istiyor' diyor. Biz NATO müttefikiyiz. İttifakla ilgili tüm hak ve sorumluluklarımızın peşinde oluruz ama öte yandan da kendi özgün, bağımsız savunma sanayimizi geliştirmenin mücadelesini de veririz, bu gayet doğal. Bu rahatsız ediyorsa birilerini, edecek" diye konuştu.
"Üç dönem kuralı"
Ali Babacan, 7 Haziran'daki seçimlerin ana temasının ne olacağına yönelik soru üzerine de kendilerinin vurgusunun siyasi istikrarın devamı ve yeni Anayasa olduğunu bildirdi.
"Siz 2002'den bu yana kabinedeki tek bakansınız. Üç dönem doluyor. Dışarıdan bakan olarak atanmanız talep edilirse, yola devam edecek misiniz?" sorusunu da yanıtlayan Babacan, AK Parti'nin "Üç dönem kuralının" çok önemli olduğunu ve kendisinin de buna inandığını söyledi.
Önemli olanın kurumsal kimlik ve politikaların devamı olduğunu vurgulayan Babacan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kişiler gelip geçer ama kurumlar ve ilkeler, politikalar kalır. Bunun için ne yapıyoruz? Seçim beyannamesi, Yeni Türkiye Sözleşmesi... 2018'e ve 2023'e kadar çok detaylı programlar var. Yani raylar döşendi, politikalar açıklandı. Şimdi seçimlerden sonra nasıl bir ekip işbaşına gelirse gelsin, yapacağı zaten taahhüt edilenlerin icraatıdır. Yani seçimlerden sonra nasıl bir politika uygulanacak, nasıl bir ekonomi anlayışı olacak, onun cevabı burada yazılı. Kim gelirse gelsin işin başına, buradaki yazılanlar uygulanır. Bunların dışına çıkıldığında da çok ciddi itibar kaybı, kredibilite kaybı olur. AK Parti'nin öyle bir kültürü yok. Biz güven üzerine inşa ettik. Güven nedir? Söz verilir tutulur, hedef açıklanır, o hedef tutturulur. Dolayısıyla güvenin devamı için de ne açıklandıysa, yazılı dokümanlarda ne açıklandıysa onun aynen uygulanması esastır."
(Son)
Son Dakika › Ekonomi › Başbakan Yardımcısı Babacan: (3) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?