Başbakan Yardımcısı Işık Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Işık Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "İstihdam öncelikli kalkınmayı ikinci plana atamayız. Kalkınma modelimiz aynı anda hem istihdam öncelikli olmalı hem de katma değer öncelikli olmalı. Sadece istihdam öncelikli kalkınmayla da yolumuza devam edemeyiz.

22.08.2017 21:59

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "İstihdam öncelikli kalkınmayı ikinci plana atamayız. Kalkınma modelimiz aynı anda hem istihdam öncelikli olmalı hem de katma değer öncelikli olmalı. Sadece istihdam öncelikli kalkınmayla da yolumuza devam edemeyiz. İşte kuşun ikinci kanadı diyebileceğimiz önceliğimiz katma değeri yüksek ürün üreterek bu kalkınma hamlemizi sürdürmek." dedi.

Işık, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi ile Bursa Teknoloji ve Ar-Ge Merkezi'ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Daha sonra BTSO Meclis Toplantısı'na katılan Işık, burada yaptığı konuşmada, Bursa'nın tarih, kültür, tarım, ticaret ve sanayi kenti olduğunu söyledi.

Bursa'nın çalışkan insan yapısına sahip olduğunu belirten Işık, "Bursa'nın küresel bir vizyonu var. Bu küresel vizyona dayanarak yerel imkanları harekete geçiren bir dinamik yapısı var. Meselelere amatör ruhla yaklaşıyorsunuz ama profesyonel bir anlayışla hareket ediyorsunuz. Bu son derece etkileyici ve güzel." dedi.

Işık, Türkiye'deki tüm ekonomik faaliyetlerin yüzde 52'sinin sadece Marmara Bölgesi'nde cereyan ettiğine dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Bu, bir açıdan belki sıkıntılı bir durum ama bir açıdan da Türkiye'nin ağırlık merkezinin burası olduğunu gösteriyor. Marmara Bölgesi'nin en önemli şehirlerinden biri hiç kuşkusuz Bursa. Şu anda Türkiye'nin imalat sanayinin tek başına Bursa yüzde 7,7'sini karşılıyor. İmalat sanayinin istihdam oranı ise Türkiye'nin tüm imalat sanayisi içinde yüzde 8,2. Bu durum, Bursa'nın ülke ekonomisi için ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunun göstergesi."

Bursa'nın Türkiye'nin otomotiv sanayisinin kalbi konumunda bulunduğunu belirten Işık, "Şu anda otomotivde işler iyi. Bu, Türk ekonomisi için son derece önemli bir durum. İnşallah işleriniz bu şekilde devam eder ancak işler iyiyken yapılması gereken yatırımların da unutulmaması gerekiyor. Çünkü işler kötüye giderken kimsenin yatırım yapma şansı olmaz." ifadelerini kullandı.

"Dünya hızla elektrikli otomobile gidiyor"

Işık, ülke kalkınmasında iki temel önceliğin bir arada yürütülmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Birincisi istihdam önceliği. Türkiye'de her yıl bir milyon insan çalışma yaşına giriyor. Bunların bir kısmını çalışmıyor diye değerlendirseniz bile her yıl 700-800 bin insanınıza iş bulmak zorundasınız. Onun için bizim 'İstihdam öncelikli değildir.' deme lüksümüz yok. İstihdam öncelikli kalkınmayı ikinci plana atamayız. Kalkınma modelimiz aynı anda hem istihdam öncelikli olmalı hem de katma değer öncelikli olmalı. Sadece istihdam öncelikli kalkınmayla da yolumuza devam edemeyiz. İşte kuşun ikinci kanadı diyebileceğimiz önceliğimiz katma değeri yüksek ürün üreterek, bu kalkınma hamlemizi sürdürmek. Bu konuda potansiyeli en yüksek illerimizin başında hiç kuşkusuz Bursa geliyor."

Dünyanın içinde bulunduğu koşullarda sadece bugüne odaklanmanın yeterli olmayacağını vurgulayan Işık, şunları söyledi:

"Gelecekte hangi yatırımlara öncelik vermek zorundayız? Otomotiv bunun için güzel bir örnek. Bundan 10 yıl önce elektrikli otomobil aslında çok realize olacak, çok güçlü bir sinyal vermiyordu. Çok firma da ciddiye almıyordu ama şu anda artık otomotiv teknolojisinde bir paradigma değişimi var.

Otomotiv teknolojisindeki değişimi 2,5 yıl önce yine Bursa ziyaretimde dile getirmiştim. Aradan geçen 2,5 yıl o günkü konuştuklarımızın ne kadar doğru ve yerinde olduğunu ortaya koydu. Artık dünya hızla elektrikli otomobile gidiyor. Bunun anlamı şu; önümüzdeki en geç 10 yıl içinde şu anda otomobillerde kullanılan parçaların yüzde 70'i kullanılmayacak. Şimdi bu, Bursa'yı etkiler mi? Etkiler. Otomobilin maliyetinde mekanik aksamın ağırlığı azalıyor, elektronik aksamın ve yazılımın ağırlığı artıyor. Mekanik aksamın ağırlığının azaldığı bir süreçte biz ısrarla mekanik aksam üreteceğiz dersek belli bir süre sonra bunu yönetemeyiz. Şu anda önümüzde bir fırsat var. Bu dönüşümü şimdiden sağlamak zorundayız. Ben o konuşmayı burada yaptığım dönemde Tesla'nın piyasa değeri birkaç milyar dolardı. Aradan geçti 2,5 yıl, şu an piyasa değeri 53 milyar dolara yükseldi ve en değerli 4. otomobil markası oldu. Şu anda sizin bildiğiniz çok meşhur markaların piyasa değerleri Tesla'nın piyasa değerinin altında."

"Bütün teknoloji alanlarında bu dönüşüm ve değişim yaşanıyor"

Dijital çağın içine dolu dizgin gidildiğini ifade eden Işık, "Biz bugüne yatırım yapıyoruz, onlar geleceğe yatırım yapıyor. O yüzden sanayicilerimizden geleceğe yönelik yatırım yapmalarını değerlendirmelerini istiyoruz. Hele hele otomotivde fırsat varken, işler iyiyken mutlaka bu dönüşümü çalışmak, planlamak ve hayata geçirmek lazım. Biz yerli otomobilde, elektrikli otomobil konseptini bunun için belirledik." diye konuştu.

Işık, 2030 yılına kalmadan pek çok Avrupa ülkesinin içten yanmalı motorları yasaklayacağına işaret ederek, "Bu, bizim açımızdan bir tehdit anlamına geliyor ama madalyonun diğer tarafını çevirirsek büyük bir fırsat anlamına da geliyor. İşte bu dönüşümleri yapmak, buna şimdiden yatırım yapmak... Sadece otomotiv için söylemiyorum. Bütün teknoloji alanlarında bu dönüşüm ve değişim yaşanıyor. Bu noktada değerlendirmeler yapmak eminim ki bizi geleceğe hazırlayacak. Aksi takdirde biz dünyanın gerisinde kalma riskiyle karşı karşıya kalacağız. Bununla ilgili hükümet olarak 15 yıldır sizlerle birlikte çalışıyoruz." dedi.

"Dijital çağın en önemli unsuru nitelikli insan"

Nitelikli insan kaynağının önemine de değinen Işık, şunları kaydetti:

"Dijital çağın en önemli unsuru nitelikli insan. Nitelikli insan varsa pek çok alanda kısa yollar bulup sizden öncekileri yakalama şansına sahip oluyorsunuz ama nitelikli insanınız yoksa elinizdeki fırsatlar heba olup gidiyor. Bu açıdan hükümetimizin attığı adımlar önemli. Sizlerin de özellikle nitelikli insan kaynağını yetiştirme noktasında elinizi taşın altına koymanızı istiyoruz. Böyle bir dünyada bizim insan kaynağını yetiştirmemiz için bütün imkanlarımızı seferber etmemiz gerekiyor. Sanayicinin bundan sonra yapacağı yatırım arazi ya da bina yatırımı olmamalı. 'Ben nitelikli insan kaynağına nasıl ulaşırım?' Bu noktaya kafa yormak gerekiyor."

Konuşmasının ardından BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Başbakan Yardımcısı Işık'a, oda tarafından yaptırılan, üzerinde 15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin yazılı olduğu, tek parça mermerden oluşan 107 tonluk 15 Temmuz Şehitler Anıtı'nın minyatürünü hediye etti.

Başbakan Yardımcısı Işık daha sonra iş adamlarıyla birlikte yemek yedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yardımcısı Işık Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement