Borsa Başkanından Rekolte Çağrısı - Son Dakika
Ekonomi

Borsa Başkanından Rekolte Çağrısı

Borsa Başkanından Rekolte Çağrısı

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, TÜİK, TZOB, Karadeniz İhracatçılar Birliği ile Gıda Tarım Bakanlığı arasında yaşanan ‘tahmini fındık rekoltesi’ polemiğini doğru bulmadıklarını belirterek, bundan sonra tüm tarafların mutabık kalacağı yöntemlerle rekolte tespiti yapılması çağrısında bulundu.

27.07.2015 11:55

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, TÜİK, TZOB, Karadeniz İhracatçılar Birliği ile Gıda Tarım Bakanlığı arasında yaşanan 'tahmini fındık rekoltesi' polemiğini doğru bulmadıklarını belirterek, bundan sonra tüm tarafların mutabık kalacağı yöntemlerle rekolte tespiti yapılması çağrısında bulundu.

Ziver Kahraman yaptığı açıklamada, ilk olarak 2006 sezonundan itibaren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sektörü temsil eden kurumların temsilcilerinin katıldığı bir komisyon tarafından yapılan tahmini rekolte tespitinin günümüzde fındık sektöründeki kurumları birbirine zıt ve kutuplaştırıcı hale getirdiğini belirtti.

"FINDIK ÇUVALA GİRMEDEN REKOLTE BELLİ OLMAZ"

Bu sezon ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 680 bin ton, Karadeniz İhracatçı Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu'nun 733 bin ton, TZOB'un 590 bin ton olarak tahmini rekolte rakamı açıkladığını hatırlatan Kahraman, "Oysa tahminlerde farklılık olsa da fındık sektöründe 'fındık çuvala girmeden ne kadar olduğunu bilmek mümkün değildir' şeklinde yaygın bir söylem vardır" dedi.

Kahraman şöyle devam etti: "Kurum ve kuruluşların bu türden tahmin ya da öngörülerinin olmasını anlıyoruz ancak bu ön görüleri polemik konusu yapıp da sektörün ahengini bozacak ve tarafları birbirlerine karşı kutuplaştıracak bir noktaya gelinmemeli diye düşünüyoruz. Kurum ve kuruluşlarının birbirlerini hedef almalarının ve zehir zemberek açıklamalar yapmalarının ve hatta hedef göstermelerinin kimseye faydası olmadığı gibi, geçmişteki örnekleriyle sabit olduğu üzere zararı sektörün tamamınadır. Bu türden yaklaşımlar, iş birliği ve birlikte üretme kültürünü ortadan kaldırmakta kurum ve kuruluşları sadece savunma yapmak zorunda bırakmaktadır. Bu kolaycı ve yıpratıcı alışkanlıktan vazgeçmek zorundayız."

"REKOLTE ORTAK TESPİT EDİLSİN"

Kahraman, rekolte tahminleri konusunda tüm kurumların ortak bir çalışma yapması gerektiğini de kaydederek, "Tahmini rekolte şu ya da bu şekilde yeni sezon fiyatları için bir karine oluşturmaktadır ve fındık da bir ticari emtia olduğuna göre, esas argüman fiyattır. Yani, fiyata etki edecek her konu tartışma konusu olacaktır. Bu hassasiyet gözetilerek, tüm tarafların mutabık kalacağı yöntemlerle rekolte tespit edilebilmesi tek çözüm olacaktır" diye konuştu.

"2014 FARKLI VE ÖZEL BİR SEZONDU"

Kahraman, söz konusu kurumlar arasında tartışma konusu olan '2014 yılı rekolte miktarı' konusunda ise şöyle konuştu:

"2014 sezonu, her yönüyle farklı ve özeldi. Malumunuz olduğu üzere Mart ayında meydana gelen zirai don nedeniyle ürünümüz yok oldu ve arzdaki bu keskin daralmaya bağlı olarak fındık fiyatı da tarihi rekor kırdı. Borsamız tabelasında 20 TL'yi gören fındıktan ihracatta da gelir anlamında rekor kırdık. 411 bin ton olarak ortaya konulan rekolte, sezonun geride kalan 9 ayında bölgedeki 14 Ticaret Borsası ile İstanbul Ticaret Borsası kayıtlarına göre 475 bin ton olarak işlem görmüştür. Oysa 2014 rekoltesini Ziraat Odaları 370 bin ton, ihracatçılar 500 bin ton ve Fiskobirlik 430 bin ton olarak tahmin etmişti. 2014 sezonu fındık için ihracat gelirimiz de yaklaşık 2.5 milyar dolar olmuştur. Bu sezon 3 milyar dolar seviyelerini zorlayacak olan ihracat geliri elbette önemli bir donedir. Ancak genel itibariyle ele aldığımızda başta üreticilerimiz olmak üzere, tüccar, fabrikacı, sanayici ve ihracatçılarımız için zor ve risklerle dolu bir sezon olmuştur.Temennimiz o ki, Allah, bu türden afetleri yaşatmasın." - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Borsa Başkanından Rekolte Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement