Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımı" Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımı" Bilgilendirme Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Hayati Çetin, Türkiye'de ekonomik büyüme ile birlikte enerji kullanımının çevre ile olan ilişkisinin de değiştiğini belirterek, "Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, arz güvenliğini sağlamak ve talebi iyi yönetebilmek için halk arasında enerji verimliliği kavramının doğru anlaşılması ve yaygınlaştırılması gerekiyor.

30.05.2016 16:48

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Hayati Çetin, Türkiye'de ekonomik büyüme ile birlikte enerji kullanımının çevre ile olan ilişkisinin de değiştiğini belirterek, "Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, arz güvenliğini sağlamak ve talebi iyi yönetebilmek için halk arasında enerji verimliliği kavramının doğru anlaşılması ve yaygınlaştırılması gerekiyor." dedi.

Türkiye'de Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması projesi kapsamında toplam 15 ulusal ve uluslararası uzmanın çalışmaları sonucu üretilen "Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımı (BBTY) Uyarlama Raporu", "BBTY Uygulama Kılavuzu" ve "BBTY Performansa Yönelik Öncelik ve Hedefler" isimli üç kitabın tanıtım toplantısı Ankara Rixos Grand Otel'de gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Çetin, yayımlanan kitapların birer kılavuz olduğuna işaret ederek, kitapların yazılma amacının ilgili mevzuatın uygulanmasını desteklemek, Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımını Türkiye'de tanıtmak, yaygınlaştırmak ve binalarda emisyonu azaltmak olduğunu söyledi.

Çetin, kentsel dönüşümün arttığı, ilave bina ihtiyacının ortaya çıktığı bu dönemde, BBYT projesinin çıktılarının faydalı olacağına inandıklarını dile getirerek, "İklim çeşitliliği olan Türkiye'de binalar ve onların ihtiyaçları da farklı ve bu da konuya bilimsel ve teknik unsurları göz önünde bulundurarak bakmayı gerektiriyor. Enerji sektöründe kurallar yeniden yazılıyor. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, arz güvenliğini sağlamak ve talebi iyi yönetebilmek için halk arasında enerji verimliliği kavramının doğru anlaşılması ve yaygınlaştırılması gerekiyor." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Proje Yöneticisi Aslı Karabacak da Türkiye'de Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması projesinin, 2011'de başladığını ve Nisan 2017'de tamamlanacağını kaydetti. Karabacak, BBTY kapsamında hazırlanana kitapların, Türkiye'nin enerji verimliliği hedefine ulaşmakta başlangıç noktası olduğunu ifade etti.

UNDP Temsilci Yardımcısı Atila Uras ise Türkiye'de 2023 yılında kişi başına düşen enerji yoğunluğunun en az yüzde 20 azaltılmasının hedeflendiğini hatırlatarak, "Kitaplarda Türkiye'ye öz koşullar saptandı, bilgilerin ülkeye uyarlanmasına odaklanıldı. Bu kaynakların üniversitelerin ilgili bölümlerinde kullanılması ve Türkiye'deki inşaat sektöründe de uygulanması hedefleniyor." dedi.

Türkiye'de Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması projesi, Küresel Çevre Fonu'nun (GEF) desteği ile UNDP, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde yürütülüyor. Bu proje kapsamında Türkiye'de binalarda enerjinin daha verimli kullanılması, binalarda enerji tasarruf potansiyelinin açığa çıkarılması ve binalarda enerji tüketiminden kaynaklanan sera gazı salımlarının azaltılması amaçlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımı' Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement