Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kasım ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin, "Cari açığın gerilemesi için özellikle orta ve uzun vadede gerek üretimin gerek ihracatın kalitesini artıracak yapısal değişikliklerin hayata geçirilmesi ve ihracata ivme kazandırmak yoluyla dış ticaret açığının hızının azaltılması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, cari işlemler açığının, kasımda bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 1 milyar 947 milyon dolar artarak 4 milyar 200 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini, 12 aylık cari işlemler açığının ise 43 milyar 752 milyon dolar olduğunu hatırlattı.
Hizmet ticaretinin 2017'de cari açığı gerileten bir faktör olarak devreye girdiğine dikkati çeken Zeytinoğlu, "Hizmet ticaretinde Kasım 2016'da yıllık olarak 15,3 milyar dolarlık bir fazla varken, 2017'de bu fazlalık 19,9 milyar dolara çıkmış. Aynı şekilde seyahat gelirleri 13,9 milyar dolardan 17,7 milyar dolara çıkmış. Doğrudan yatırım ve portföy yatırımlarında ise kayda değer bir değişiklik olmamış." bilgilerine yer verdi.
Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'nin 2017'de aylık ihracatını 13 milyar doların üzerine çıkarmayı başarmasına rağmen ithalatın hızlı bir artış gösterdiğini belirterek, "Cari açığın gerilemesi için özellikle orta ve uzun vadede gerek üretimin gerek ihracatın kalitesini artıracak yapısal değişikliklerin hayata geçirilmesi ve ihracata ivme kazandırmak yoluyla dış ticaret açığının hızının azaltılması gerekiyor. Yüksek katma değerli ürün ihracatına ve yeni pazarlara ağırlık vermemizin daha da önem kazandığını görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Kocaeli gümrüklerinden 23,1 milyar dolar ihracat yapıldı"
Açıklamasında, 2017 yılında Kocaeli gümrüklerinden gerçekleştirilen dış ticaret verilerine de yer veren Zeytinoğlu, kentin 2017 yılında dış ticarette önemli başarılara imza attığını ifade etti.
Geçen yıl Kocaeli gümrüklerinden yapılan ihracatın 23,1 milyar dolarla rekor seviyede gerçekleştiğini vurgulayan Zeytinoğlu, şöyle devam etti:
"2017'de Kocaeli'deki gümrüklerden gerçekleştirilen ihracat 2016'ya göre yüzde 26,1, ithalat da yüzde 16,9 arttı. 2017 yılında ilimizde ihracat artış oranının, ithalat artış oranından fazla olduğunu ve bu yönüyle Türkiye genelinden ayrıştığını görüyoruz. Kocaeli ülkemiz ihracatının yüzde 14,7'sini, ithalatının yüzde 20,3'ünü karşıladı. Kocaeli'nin ihracattaki bu performansının Avrupa'daki iyileşme sebebiyle 2018 yılı boyunca sürmesini bekliyoruz."
Zeytinoğlu, sektörel bazda ihracat şampiyonunun bu yıl yine otomotiv sanayi olduğunu belirterek, "Kocaeli otomotiv ve yan sanayinin toplam Kocaeli ihracatındaki payı yüzde 46,1 seviyesinde gerçekleşti. 2016'da bu oran yüzde 45,6 seviyesindeydi. İkinci sırada yer alan kimya sanayi ise 2016'ya göre payını yüzde 29,5'ten yüzde 31,1'e yükseltti." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Ekonomi › Cari Açık Verilerinin Yansımaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?