Çelik Boru İhracatı Mayısta Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Çelik Boru İhracatı Mayısta Arttı

Türk çelik boru sektörünün mayıs ayı ihracatı, miktar bazında yıllık yüzde 53 artışla 203 bin ton, değer bazında ise yıllık yüzde 40 yükselişle 167 milyon 189 bin dolar oldu.

05.06.2014 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk çelik boru sektörünün mayıs ayı ihracatı, miktar bazında yıllık yüzde 53 artışla 203 bin ton, değer bazında ise yıllık yüzde 40 yükselişle 167 milyon 189 bin dolar oldu.

Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) açıklamasına göre, Türk çelik boru sektörünün aylık bazdaki ihracat rakamları yılsonu için olumlu sinyaller veriyor.

Sektörün miktar bazında ihracatı, mayıs ayında 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 53 artarak 203 bin ton oldu. Söz konusu dönemde değer bazında ihracat ise yüzde 40 yükselişle 167 milyon 189 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Çelik boru sektörünün önemli pazarlarından Irak ve ABD'ye gerçekleştirilen ihracatın mart ve nisan ayında gösterdiği azalma eğilimi, mayıs ayında yerini yükselişe bıraktı. ABD'ye gerçekleştirilen çelik boru ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1433 artışla 36 milyon 904 bin dolara ulaştı. Böylece ABD, bu dönemde sektörün en fazla ihracat yaptığı ülke oldu. Sıralamada ikinci sırada yer alan Irak'a gerçekleştirilen ihracat ise yüzde 36,75 yükselişle 28 milyon 842 bin dolara çıktı.

Türkiye'nin çelik boru ihracatı, yılın ilk beş aylık döneminde de artış kaydetti. Ocak-Mayıs döneminde sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre, miktar bazında yüzde 12,82 artarak 832 bin 174 ton, değer bazında yüzde 8 yükselerek 708 milyon 525 bin dolara çıktı. Söz konusu dönemde en çok ihracat yapılan ilk üç ülke ise Irak, ABD ve İngiltere olarak sıralandı.

ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren, sektörün güçlü olduğu pazarlarda yeniden ihracat atağına kalkmasının yanında, Avrupa Birliği pazarlarındaki hareketliliğin de mayıs ayı ihracat rakamlarını pozitif etkilediğini dile getirdi.

Zeren, mayıs ayında elde edilen ihracat rakamlarının sektör için sevindirici olduğunu, ancak son zamanlarda yerli yassı çelik üreticilerinden hammadde temininde yaşanılan problemlerin, gelecek aylarda üretim için önemli bir risk oluşturduğuna dikkati çekerek, "Sektörümüzün üretimde ve ihracatta yakaladığı başarıyı devam ettirebilmesi için hammadde temininin uygun maliyetle ve zamanında yapılması önemli. Dolayısıyla, yerli yassı çelik üreticilerinin siparişleri zamanında teslim edememesi nedeniyle önümüzdeki dönem sektörümüz için zor geçebilir" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çelik Boru İhracatı Mayısta Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.

  • Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor
    17:54 Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 5 Nisan haftasında 362,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yabancıların net hisse senedi alımı 22 Mart haftasından bu yana 1 milyar 59 milyon dolara ulaştı. Yabancı yatırımcıların bu alımları, aralıktan bu yana en güçlü yabancı yatırımcı alımına işaret ediyor.

  • Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor
    17:51 Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi tarafından tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirilen Adabahçe'de yaz sezonu hazırlıkları sürüyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı
    17:49 Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı

    Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet HÜRKUŞ-B uçağı tedarik edeceklerini duyurdu. Savunma sanayiinin gelişimi ve milli kabiliyetlerin artırılmasıyla Türkiye'nin güç unsurlarından biri haline geldiğini belirten Görgün, ayrıca diğer projeler ve hedefler hakkında bilgi verdi.


Advertisement