Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Çin'de yapılan devalüasyonun hammadde fiyatlarında gevşemeye neden olacağını öngördüklerini ve bu gelişmenin Türk üreticilerin daha uygun fiyatlı plastik hammadde kaynaklarına ulaşmasını sağlayacağını bildirdi.
Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada dünyanın en büyük petrokimya ithalatçısı olan Çin'de yapılan devalüasyonun hammadde fiyatlarında gevşemeye neden olacağını öngördüklerini belirtti.
Bu gelişmenin Türk üreticilerin daha uygun fiyatlı plastik hammadde kaynaklarına ulaşmasını sağlayacağını ve aktif oldukları tüm pazarlarda rekabetçiliklerine olumlu katkı yapacağını dile getiren Eroğlu, ayrıca Çin hükumetinin uzun zamandır yürüttüğü iç piyasa talebini arttırma politikasının Çinli plastik mamul üreticilerini zor durumda bırakabileceğini vurguladı.
Eroğlu, şunları kaydetti:
"Ekonomisindeki büyümeyi sağlayan ana güç olan ucuz işçilik avantajını kaybeden Çin'in şu an yaptığı devalüasyonun uzun vade de Çin'e ihracat artışı getireceğini düşünmüyoruz. Çünkü Çin'de maaşlar son 10 senede dolar bazında ortalama 3 kat arttı. Türkiye plastik mamul ve plastik makine sektörü ürünleri kalitesi sebebiyle Çin ürünlerine göre zaten daha yüksek fiyata satılmakta, dolayısıyla oluşacak devalüasyon indirimleri majör bir kayıp oluşturmayacak.
Türk plastik sanayi uzun yıllar Çin rekabeti sebebiyle verimlilik, kalite ve farklılaşma ile pazar konumunu oluşturmuştur. Diğer bir yönden liradaki son 1 yıldır yaşanan devalüasyon yanında Çin devalüasyonu görece olarak çok küçük olduğundan Türk ihracatçısı net maliyet avantajını koruyor."
"Türk plastik işleme sanayisi 2 milyar dolara yakın dış ticaret fazlası veriyor"
Yavuz Eroğlu, dünya plastik sektörüne etkisi tartışılmaz büyüklükte olan Çin'in 72 milyon ton kapasiteye sahip olduğunu bildirdi.
Çin plastik mamul işleme sektörü 35 milyar dolar fazlalık verirken; petrokimya sektörünün 43 milyar dolar açık verdiğine dikkati çeken Eroğlu, Türk plastik sektöründe de Çin'dekine benzer bir tablo olduğunu dile getirdi.
Sektörün 8,3 milyon ton işleme kapasitesiyle dünyada yedinci, AB'de ise ikinci sırada yer aldığına işaret eden Eroğlu, bununla birlikte Türk plastik işleme sanayisinin 2 milyar dolara yakın dış ticaret fazlası verirken, Türk petrokimya sektörünün dış ticaret açığı oluşturduğunu ifade etti.
Eroğlu, "PAGEV olarak Türk plastik sektörü adına geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımızın seyahati vesilesiyle düzenlenen Türkiye-Çin İş Forumu'na katıldık. Burada Çin'in kıyı kesiminde 350 doları bulan asgari ücreti ile artık bir ucuz işçilik merkezi olmaktan çıktığını ve sektörümüz için iyi bir yatırım üssü olabileceğini gözlemledik. Türk plastik üreticilerinin Çin'e olan ihracatlarını artırması, Çinli ve Türk plastik firmalarının bölgesel yatırımlarda ortaklık yapmaları konusunda karşılıklı çalışılması konusunda anlaşmalar yaptık. Bu noktada devalüasyonun, Çin iç piyasasına ürün sağlayan Çinli plastik üreticilerine olumsuz etkisi, Uzakdoğu bölgesine Çin merkezli ortaklıklarla yatırım yapmak isteyen firmalarımız için de fırsatlar oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Ekonomi › Çin'deki Devalüasyon Hammadde Fiyatlarında Gevşemeye Neden Olacak' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?