Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, bir gazetede bugün yayımlanan 'Hasbahçe'ye İmar' başlıklı haberin tamamen gerçek dışı olduğu belirtilerek, "Söz konusu haber tarihi yarımadanın yapılaşmaya ve imara açılmak istendiği algısını oluşturarak kamuoyunu yanıltmayı hedeflediği açıktır. Bütünüyle spekülasyondan ibaret bu haberin aksine Bakanlığımız, Sur-u Sultani'nin yeniden ihyasına ilişkin çok kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmektedir" ifadelerine yer verildi.
"TARİHİ DOKUYA ZARAR VERİLMESİNE ASLA İZİN VERMEYİZ"
Ahırkapı Feneri ile Sepetçiler Kasrı arasındaki alanın imara açılması ya da burada yeni yapılaşmaya izin verilmesinin söz konusu olmadığının vurgulandığı açıklamada, dünya mirası olan Topkapı Sarayı'na ve çevresindeki tarihi dokuya zarar verilmesine asla müsaade edilmeyeceği kaydedildi.
"BİZİM ÖNERİMİZLE BURASI ASLA VE ASLA İNŞAATA AÇILMAYACAK"
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise "Topkapı Sarayı'nın Hasbahçe'si imara açılıyor" iddialarına yanıt verdi. Hasbahçe'nin imara açılmasının mümkün olmadığını ifade eden Demir, "Bugün bir gazetede habere konu olan yerdeyiz. İncili Köşk'ün bulunduğu temel kazısı üzerindeyiz. Söz konusu yer, bizim anıtlar kuruluna önerdiğimiz yer, demir yoluyla yani banliyö hattıyla şu anda üzerinde bulunduğumuz surların arasındaki dar alan. Bu alan gördüğünüz gibi aynı zamanda metruk bir alan, sahipsiz bir alan. Bizim açımızdan dünyanın en güzel yeri ama güvenlik açısından şehrin ve insanların güvenliği açısından da sıkıntılı bir alan. Ve, Sarai Sierra'nın öldürüldüğü yer, bu tam önerdiğimiz yerler. Bizim önerimizle burası asla ve asla inşaata açılmayacak. İnşaata açılacakmış gibi herhangi bir algı oluşmasını gerektirecek bir şey yok. Burada asla bir inşaat yapılması söz konusu değil" diye konuştu.
"BURADA KORUMA AMAÇLI İMAR PLANLARINA AYKIRI BİR TAŞ BİLE KOYAMAZSINIZ"
Burada koruma amaçlı imar planlarına aykırı bir taş bile koyamazsınız diyerek sözlerini sürdüren Demir, " Biz bunun arkasındayız. Hedeflediğimiz, sözünü ettiğim bu alanda, ecdat yadigarı tarihi eserlerimiz var. Birinci derece sit arkeolojik alanlarda eserleri ihya etmeniz mümkün değil. Ancak kazı yaparsınız ve kazıda bulduklarınızı sergileme imkanı elde edersiniz. Ama burada, şu anda üzerinde durduğumuz İncili Köşk ve Sarayburnu'na doğru devam ettiğimizde de Şevkiye Köşkü, Balıkçılar Kasrı ve Topkapı'ya ismini veren Topkapı Batarya Binası bulunmaktadır. Bunların hepsi Osmanlı eserleri, ecdat yadigarı tarihi eserleridir . Bu öneriyi yapmaktaki temel amacımız; Bu vesileyle bu tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu mümkün olacak. Güvenlik ve kullanım açısından da sıkıntılı olan alanlar turizme kazandırılacak" şeklinde konuştu.
"ŞU ANDA TOPKAPI SARAYI'NIN DEPOLARINDA BİNLERCE TARİHİ ESER VAR"
Şu anda Topkapı Sarayı'nın depolarında binlerce tarihi eserlerin olduğunu ifade ederek sözlerini sürdüren Demir, " Bunların da aslında sergilenecek mekanlara, turistik mekanlara ve müzelere ihtiyacı var. İşte biz burada bu öneriyle; buranın güvenliğini sağlamış olacağız, insanlar tarafından kullanılmasının önünün açılmasıyla. Ecdat yadigarı tarihi eserin restorasyonunu sağlamış olacağız. Topkapı Sarayı'nda bulunan bu tarihi eserlerin sergilenmesinin önü açılmış olacak. Bunları düşündüğümüzde önerinin son derece makul son derece mantıklı, turizm açısından da kültürel değerlerinin ihyası ve yine kültürel değerlerinin tanzimi açısında ve buraların güvenliğinin sağlanması açısından son derece önemli" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hasbahçe'nin İmara Açılacağı Haberlerini Yalanladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?