AHMET BAYRAM - Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk, son günlerde dolardaki hareketliliğe ilişkin, "Kurun istikrarsız bir şekilde aşağı ve yukarı gidip gelmesi ihracatçıyı geriyor" dedi.
Ünlütürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk lirasının uluslararası para birimleri karşısında 2002 yılından bu yana "değerli" olmasından şikayet ettiğini belirtti. ABD dolarında son günlerdeki artışa dikkati çeken Ünlütürk, "Şimdi işler tersine döndü, ama o zaman Türk Lirası'ndan şikayet ederken, kurların rekabetçi ve istikrarlı bir seviyede olmasını da her zaman savunduk. İhracatçı olarak bizler de kurun aşırı derecede artıp Türkiye ekonomisini zorlamasını tabii ki arzu etmiyoruz" diye konuştu.
Uzun süreden beri her ortamda döviz sepetinin en az 2,10 seviyelerinde olmasını gerektiğini dile getirdiklerini belirten Ünlütürk, şöyle devam etti:
"Enflasyon ve Türkiye'deki girdi maliyetlerinin artışına baktığımızda, kurlar rekabetçiliğimizi ancak koruyabilecek seviye olduğu için bunu savunmuştuk. Örneğin tekstil sektörü, mallarını hızlı teslim edip hızlı dönmeye çalışan bir sektör olsa da bir takım maliyet çalışmalarını orta ve uzun vadeli yapıyor. Mesela aralık ayında teslim edeceğimiz bir koleksiyonun fiyatını bugün vermek zorunda kalıyorsunuz. Bu yüzden kurun istikrarsız bir şekilde aşağı ve yukarı gidip gelmesi tabii ki ihracatçıyı da müşteriyi de geriyor."
AB'deki büyüme
Ünlütürk, Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) verilerine göre bu yılın son çeyreğinde Avro Bölgesi'nin yüzde 4 büyümesiyle ilgili, "Özellikle uzunca süredir AB'nin ekonomik verilerinin iyi olmaması eksi büyümelerle çeyrekleri kapatması ve bizim ana pazarımızı olması nedeniyle tabii ki Türkiye ihracatını yakından ilgilendiren bir konu. Son çeyrekte AB olumlu bir görünümle, az da olsa büyüme trendine girmesi Türk ihracatçısı için sevindirici bir durum" ifadelerini kullandı.
Ünlütürk, AB'deki bu büyümenin devam edeceğini savunarak şunları söyledi:
"Ben önümüzdeki dönemlerden itibaren AB ile ihracatımızın ve ticaretimizin daha da gelişeceğini düşünüyorum. Çünkü AB ülkeleri ile ticaretimizin gelişmesi yönünde bir çok karşılıklı örtüşen avantajlarımız var. Özellikle Ege'deki tekstil sektörünün potansiyeli ile 'hızlı moda' ve 'hızlı ürün' teslimi gibi kavramları göz önünde bulundurduğumuzda, AB'deki firmaların ihtiyaçları ile birebir örtüşen kazan, kazan durumu var."
Türkiye'de tekstil ürünleri ihracatında AB içindeki pazar payında, Ege Bölgesi'nin diğer bölgelere göre daha fazla olduğuna dikkati çeken Ünlütürk, "Biz, oradaki ticaret metodları nedeniyle çok hızlı gelişen Rusya pazarından İstanbul gibi pay alamıyoruz. Ama diğer tüm Avrupa ülkelerine İstanbul'dan çok daha yoğun ticaret yapıyoruz. AB ülkelerinde işlerin iyi olması doğal olarak Ege Bölgesi'ndeki ihracatçı firmaları daha yoğun etkileyecektir" dedi. - İzmir
Son Dakika › Ekonomi › 'Dolardaki Hareketlilik İhracatçıyı Geriyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?