Dünya Altın Konseyi Altın Talebi Trendleri Raporu - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Altın Konseyi Altın Talebi Trendleri Raporu

Dünya Altın Konseyi Altın Talebi Trendleri Raporu

Küresel altın talebi bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak 856,3 ton oldu.

15.08.2013 14:26  Güncelleme: 14:34

Küresel altın talebi bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak 856,3 ton oldu. Aynı dönemde, ülkelerin mücevher talebinde önemli bir artış gözlenirken, mücevher talebi Çin'de yüzde 54, Hindistan'da yüzde 51, Türkiye'de yüzde 38 ve Ortadoğu'da ise yüzde 33 yükseldi.

Nisan-Haziran 2013 dönemini kapsayan Dünya Altın Konseyi Altın Talebi Trendleri raporuna göre, geçen yılın aynı dönemine göre karşılaştırıldığında, altın fiyatlarındaki düşüşler, özellikle altının bugüne kadarki en büyük pazarları Çin ve Hindistan'daki tüketicilerin taleplerinde önemli artışlar yarattı.

Rapora göre, Çin'de tüketici talebi güçlü büyüme göstermeye devam etti. Çin'de yatırımcıların fiyatların gelecek dönemde artış göstereceği beklentileriyle düşük fiyattan altın alması sonucu, altın alımı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 87 artış göstererek, bu yılın 2. çeyreğinde toplamda 276 ton oldu. Söz konusu dönemde Çin mücevher talebi de, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artış göstererek 153 ton oldu.

Hindistan'da hükümetin ilk çeyrekteki altın ithalatındaki yükselişi önlemek amacıyla vergileri yükseltmesine rağmen, tüketicilerin altın iştahı devam etti. Tüketici talebi geçen yıla göre yüzde 71 artarak 310 tona ulaşırken, mücevher talebi ise yüzde 51, sikke ve külçe altın talebi ise yüzde 116 arttı.

Yılın ilk çeyreğinde 992,4 olan küresel altın talebi bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak, 856,3 ton oldu. Küresel sikke ve külçe altın yatırımları ise bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak, toplamda 508 tona yükseldi.

Merkez Bankalarının net altın alımları, ilk çeyrekteki 109,7 ton seviyesinden ikinci çeyrekte 71,1 tona geriledi. Altına dayalı fonlardan çıkış ise birinci çeyrekte 176,5 iken, bu rakam ikinci çeyrekte 402,2 tona yükseldi.

Mücevher talebi, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 37 yükselerek 576 tona ulaştı. Bu rakamla mücevher talebi 2008 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren geçen süredeki en yüksek seviyesine ulaşırken, 2007 yılından itibaren de en yüksek ikinci çeyrek rakamı olma özelliğini taşıdı. Ülkelerin mücevher talebinde önemli bir artış gözlenirken, Çin'de mücevher talebi yüzde 54, Hindistan'da yüzde 51, Türkiye'de yüzde 38 ve Ortadoğu'da ise yüzde 33 yükseldi.

-  "Altın yatırımındaki dalgalanma, dünyadaki bir çok kilit piyasada ortak bir durum"

Dünya Altın Konseyi Yatırım Genel Müdürü Marcus Grubb, bu yılın ikinci çeyreğinde piyasalarda ilk çeyrekte görülen yeniden dengelenme trendinin devam ettiğini belirterek, "Piyasalarda mücevherin yanı sıra altına dayalı fonlara satış geldi. Altın yatırımındaki dalgalanma, dünyadaki bir çok kilit piyasada ortak bir durum ve dünyanın en büyük altın piyasası Hindistan ve Çin'de öne çıktı" dedi.

Doğudan batıya bu değişimin, Londra Külçe Piyasası Birliği'nin (LBMA) haziran ayındaki altın transferi hacmini gösteren son verileriyle daha da güçlendiğini kaydeden Grubb, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Altın transfer hacmi verileri, Asya'dan gelen güçlü fiziki taleplerin etkisiyle üst üste ikinci kez 12 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.  Bu çeyrek rakamları, küresel altın talebinin tek çeşitliliğini gösteriyor. Bir önceki çeyrekte piyasaların kendi kendini dengelediği kanıtı çok daha belirgindi. Yıllar boyunca, altın piyasasındaki farklı sektörlerde, küresel ekonomik döngü içinde farklı noktalar önem kazandı. Mevcut koşullardaki değişim, sadece son derece likit piyasalardaki gelgitlerin bir parçasıdır." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dünya Altın Konseyi Altın Talebi Trendleri Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement