Ege'nin Yıldızları Ödül Töreni - Son Dakika
Ekonomi

Ege'nin Yıldızları Ödül Töreni

Ege\'nin Yıldızları Ödül Töreni

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin IMF'ye borcu olmadığı gibi IMF'ye borç veren bir ülke haline geleceğini söyledi.

27.02.2013 19:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin IMF'ye borcu olmadığı gibi IMF'ye borç veren bir ülke haline geleceğini söyledi.

Ege İhracatçılar Birliği'ne (EİB) bağlı 12 ihracatçıyla birlikte ihracatta ilk üçe giren firmalar ile EİB üzerinden en fazla ihracat kaydı yapan firma, en fazla ihracat gerçekleştiren dış ticaret firması ve en fazla ihracat yapan imalatçı-ihracatçı firmaya ödülleri Hilton Oteli'nde düzenlenen törenle verildi. Törene Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile ihracatçı birliklerinin başkanları, sanayici ve iş adamları da katıldı.

Son günlerde AB karşıtı söylemini arttıran Bakan Çağlayan, İzmir'de de tonunu yumuşatmadı. AB'nin Türkiye'ye karşı ikiyüzlü davrandığını belirten Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

"AB iki yüzlüdür, Türkiye'ye karşı samimi değildir. 50 yıldır da samimi olmamıştır. AB samimi olsa; bugün bizim kamyonların serbest dolaşımını engellemez, Güney Kıbrıs yüzünden Türkiye'nin 14 fazının önüne takoz koymaz, 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması yapmış, tam üyelik yolunda ilerleyen Türk işadamlarına vize haksızlığı yapmazdı. Bu artık haksızlığı geçti bir zulme

vardı. 3 gün önce Almanya Şansölyesi Türkiye AB sürecinin uzun bir yol olduğunu söyledi. Evet umuyorum ki Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini Sarkozy göremedi, Merkel de

göremeyecek."

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin ihracat yaptığı pazarların dörtte üçünün dumura uğradığı bir dönemde ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 13 arttığını, 42 milyar doların üzerinde hizmet ihracatı ile birlikte 2012 yılında ihracat miktarını 195 milyar dolar seviyesine çıkaran ihracatçı, bürokrat ve emekçilere hükümet adına teşekkür etti.

EXPO konusuna da değinen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "EXPO konusunda İzmirlilerden daha fazla çalıştığmıı söylersem yalan olmaz. Dördüncü yılım olacak bakanlıkta, dünyanın çevresini 35 neredeyse 40 a yakın kullandım. Uçmaktan da nefret ederim. Ama gezmek, gitmek zorundayız. Gittiğimiz her ülkede, cumhurbaşkanımız, başbakanı4mız, dı4şiyleri bakanımızın birinci maddesi EXPO. EXPO yu İzmir sonuna kadar hak ediyor. Ümit ediyorum ki İzmir hak ettiği EXPO'yu en iyi şekilde alır. EXPO olimpiyatlardan daha ağır basıyor. İlk önce EXPO desteğini istiyoruz. İzmir en iyi şekilde inşallah alacaktır. Bunu hep beraber bunun nimetlerini ve Türkiye'nin tanıtımını hep birlikte gerçekleştireceğiz. "

Bakan Çağlayan, yeni çıkardıkları teşvik sistemiyle 50 bin metrekare üzeri kapalı alanlarının 5'inci bölge desteği kapsamına alınacağı müjdesini de verdi: "Evvel Allah dünyanın en önemli fuar merkezlerini yapacak durumdayız. ve şimdi başkana müjde veriyorum, yeni çıkardığımız teşvik sisteminde dükkan sizin, hem de 24 saat açık. 50 bin metrekare üzerindeki kapalı alan yatırımlarına destek veriyoruz. "

EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, AB krizi, Ortadoğu'daki çatışma ve siyasi krize karşın krizin fırsata çevrildiğini söyledi. Türkmenoğlu, "Bu yıl dokuzuncusunu düzenlediğimiz ödül töreni. Türkiye'nin ikinci büyük ihracat bölgesi olan Ege Bölgesi 223 ülkeye, 11.4 milyar dolarlık ihracat yapmıştır. Başarı ve katkılarından dolayı tüm firmalarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, 2012 yılının tüm dünya için sıkıntılı geçtiğini, ekonomilerin küçüldüğünü, işsizliğin artığını ancak Türkiye'nin kaya gibi dik durarak, büyümesini sürdürdüğünü, yeni yatırımları devreye soktuğunu, yeni iş alanları açıp istihdamı arttırdığını belirtti.

TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatçı firmaların Türkiye'nin ekonomik büyümesini sırtladığını kaydederek, ihracatın 2012 yılında rekor kırarak 152.5 milyar dolara yükseldiğini, 2013 yılı hedefinin de 160 milyar dolar olduğunu söyledi.

Büyükekşi, "İhracatımız 2013'e iyi başladı, ocak ayında yüzde 6 artış yaşadık. Tüm dünyada rekabet iyice yoğunlaşıyor, buna karşın biz de ihracatımızı büyütmeyi sürdürüyoruz. Ege Bölgemiz de Türkiye'nin ihracat atağına çok büyük destek verdi. Vermeye de devam ediyor. İhracat motivasyon işi, kolay iş değil. Bu nedenle ihracatçılarımızı daha fazla cesaretlendirmemiz gerekiyor. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat gerçekleştiren bir Türkiye hayal ediyoruz. Zorlu koşullardan yılmayacağız. Yeni pazarlara, alternatif ülkelere gireceğiz. Bu şekilde hedeflerimize birer birer ulaşacağız. Her ihracatçının büyük emeği var. Marifet iltifata tabidir" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'İN potansiyel olarak çok daha fazlasını üretecek ve ihracat yapabilecek bir potansiyele sahip olan bir kent olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: " Emek, sanayi, üretim gücümüz. Bizim iller arasındaki teşvik sıkıntısından dolayı sanayi alanımız var. Çok yakınımızdaki illerle aramızdaki fark. Sanayideki teşviklerin dengelenmesini talep ediyoruz. Bu olmazsa olmaz. Bir de İzmir'in kullanamadığı bir diğer önemli

potansiyel, turizmden uzun süredir payını alamaması. İzmir'e mutlaka çark dönünceye kadar turizm ve hizmet sektöründe özellikle 2020 yılında Türkiye'nin de aday olduğu EXPO'su için de sağlık ve özel spesifik konularda, bu kentin turizminin gelişmesi için mutlaka özel teşvik gerekmektedir. Biz de belediye olarak fuarcılık ve kongreciliğin gelişmesi için 2 Mart cumartesi günü Türkiye'nin en büyük fuar alanını hizmete açacağız. Toplam maliyeti 400 milyon lirayı bulan bir projedir. İzmir fuarcılığını büyüterek, kentimizin hizmet ve turizm sektöründe de kalkınmasını sağlarız inşallah. Ödül alan tüm firmalara da teşekkür ediyoruz. "

İzmir Valisi Cahit Kıraç da, izmir'in dünyaya açılan penceresi olduğunu ve dünya kenti olma konusunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Vali Kıraç, İzmir'in EXPO 2020 hedefi olduğunu belirterek, "Önümüze İzmir'in kendine çıta koyması gerekiyor. bütün bakanlarımız, parlamentomuz, cumhurbaşkanımızın özel ilgisi bizim için çok önemli. Üye ülkelerin yapacağı oylamada, beş aday ülkesinden biri EXPO'ya

ev sahipliği yapacak. Ekonomi bakanlığımızın özel bir gayretinin olduğunu da biliyoruz. İzmir'de düşünen, üreten işadamlarına kazandırdığı dövizlerden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bundan sonraki süreçte üzerimize her görevi yapacağız. İhracat potansiyelimizi Türkiye'nin 2023 hedefine ulaştıracağız. Ödül alan ihracat yıldızlarımızı kutluyoruz. Emeği geçenleri kutluyorum" dedi.

Egeli ihracatçılar, Bakan Çağlayan'a Türkiye ve Ege Bölgesi'nin 2013 yılı ihracat hedeflerini ve taleplerini içeren bir rapor da sundu.

EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Egeli ihracatçıların geçtiğimiz yıl 11.4 milyar dolar tutarında ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, hedeflerinin 12.5 milyar dolarlık ihracata ulaşmak olduğunu söyledi ve "2013'te Türkiye olarak 158 milyar dolar, EİB olarak da 12.5 milyar dolar ihracatı hedefliyoruz. Bu hedefe rahat şekilde ulaşacağımızı öngörüyoruz" dedi.

EİB, 2011 yılında 11 milyar 395 milyon dolar ihracatını geçen yıl 11 milyar 429 milyon dolara çıkardı. İhracatın 6 milyar 751 milyon dolarlık bölümü sanayi ürünlerinden oluşurken, 3 milyar 735 milyon dolarlık bölümü de tarım ürünlerinden geldi. Maden ürünleri ihracatı ise 942 milyon dolara ulaştı. EİMB'e bağlı 12 birlikten beşinin ihracatı artarken, 7'sinin ihracatı geriledi. Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği, geçen yıl 1 milyar 733 milyon dolarlık ihracat ile birinci olurken; Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği de 1 milyar 164 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı.

BÖLGENİN 3 BÜYÜK İHRACATÇISI

En Fazla İhracat Gerçekleştiren Firma: Petkim Petrokimya Holding A.Ş. 966.051.629

En Fazla İhracat Gerçekleştiren Dış Ticaret Sermaye Şirketi (Dtsş): Pergamon Statüs Dış Tic.A.Ş. 562.210.689

En Fazla Üretim ve İhracatı Gerçekleştiren Firma: İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. 536.888.113

BİRLİKLERDE İLK 3

Ağaç ve Orman Ürünleri

1- Tetra Pak Paketleme Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.

2- Kütaş Tarım Ürünleri Dış Tic. ve San.A.Ş.

3- Amcor Tobacco Packagıng İzmir Gravür Baskı San.Tic.A.Ş.

Demir ve Demirdışı Metaller

1- İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.

2- Özkan Demir Çelik Sanayii A.Ş.

3- Kardemir İth.İhr.Ltd.Şti

Deri ve Deri Mamülleri

1- Sepiciler Çaybaşı Deri Sanayi ve Ticaret A.Ş.

2- Lider Deri Ürünleri San.Ve Tic.A.Ş.

3- Caretta Deri Eşya Üretimi San. ve Tic.Ltd.Şti.

Hububat ve Bakliyat

1- Küçükbay Yağ ve Deterjan Sanayi A.Ş.

2- Yonca Gıda San.İşl.İç ve Dış Tic.A.Ş.

3- Yumurtacılar Zahire Tarım Ürünleri San.Tic.Ltd.Şti.

Kuru Meyve ve Memülleri

1- Osman Akça Tarım Ürün.İth. İhr.San.Ve Tic.A.Ş.

2- Özgür Tarım Ürün İnş.San.Ve Ticaret A.Ş.

3- S.S. Tariş Üzüm Tarım Sat.Koop Birliği

Hazır Giyim ve Konfeksiyon

1- Üniteks Tekstil Gıda Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret A.Ş.

2- Sun Tekstil San.Ve Tic.A.Ş.

3- Roteks Tekstil İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Maden

1- Kaltun Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.

2- Dünya Taş İthalat İhracat Madencilik Ticaret A.Ş.

3- Medmar Mermer Madencilik San. ve Tic.A.Ş.

Su Ürünleri

1- Klc Gıda Ürünleri İth.İhr.Ve Tic.A.Ş.

2- Keskinoğlu Tavukçuluk Damızlık İşl.San.Tic.A.Ş.

3- Yaşar Dış Tic.A.Ş

Tekstil ve Hammaddeleri

1- Menderes Teks.San.Ve Tic.A.Ş.

2- Söktaş Dokuma İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.

3- Balta Floorcoverıng Yer Döşm. San.Ve Dış Tic.A.Ş.

Tütün ve Tütün Mamülleri

1- Brıtısh Amerıcan Tobacco Tütün Mamülleri San.Ve Tic.A.Ş.

2- Jtı Tütün Ürünleri San.A.Ş.

3- Socotab Yaprak Tütün San.Ve Tic.A.Ş.

Yaş Sebze ve Meyve

1- Uçak Kardeşler Gıda Seracılık Uluslararası Nakliye Plastik San. ve Tic.Ltd.Şti.

2- Lidya Konservecilik Müteahhitlik İnşaat Turizm San. ve Tic.Ltd.Şti.

3- Balcı Tarım ve Gıda San.Tic.Ltd.Şti.

Zeytin Zeytinyağı

1- Zer Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş.

2- Verde Yağ Besin Maddeleri San. ve Tic.A.Ş.

3- Yudum Gıda San.Ve Tic.A.Ş.

BİRLİĞİ BULUNMAYAN SEKTÖR VE FİRMA BİRİNCİLERİ

Çimento

1- Graniser İç ve Dış Ticaret A.Ş

2- Egeseramik İç ve Dış Tic.A.Ş.

3- Ege Seramik San.Ve Tic.A.Ş.

Elektrik Elektronik

1- Indesıt Company Beyaz Esya Paz.A.Ş.

2- Schneıder Elektrik San.Ve Tic.A.Ş.

3- Sartel Elektrık Kablo ve Mot.San.Ve Tic.Ltd.Şti.

İklimlendirme

1- Uğur Soğutma Makineleri Tekstil Baskı A.Ş.

2- Franke Mutfak ve Banyo Sist.San.Ve Tic.A.Ş.

3- Totomak Makina ve Yedek Parça San.Ve Tic.A.Ş.

Kimya

1- Petkim Petrokimya Holding A.Ş.

2- Bak Ambalaj San. ve Tıc. A.Ş.

3- Eastchem Kimyasal Endüstri Tic.San.A.Ş.

Makine

1- Gimas Girgin Dış Tic.Ltd.Şti.

2- Kutlusan Tarım Ekipman Lojist. Gıda San.Tic.Ltd.Şti.

3- Akd Döküm Ticaret A.Ş.

Otomotiv

1- Cms Jant ve Makina San.A.Ş.

2- Cevher Döküm Sanayi A.Ş.

3- Jantsa Jant Sanayi ve Tic.A.Ş. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ege'nin Yıldızları Ödül Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement