Ekonomistler Yüzde 157'yi Aşan Üretici Enflasyonunu Değerlendirdi: "Akp'nin Tek Başına İktidara Gelmesinin 20. Yılı Bu Verilerle Taçlandı" - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomistler Yüzde 157'yi Aşan Üretici Enflasyonunu Değerlendirdi: "Akp'nin Tek Başına İktidara Gelmesinin 20. Yılı Bu Verilerle Taçlandı"

Ekonomistler Yüzde 157\'yi Aşan Üretici Enflasyonunu Değerlendirdi: "Akp\'nin Tek Başına İktidara Gelmesinin 20. Yılı Bu Verilerle Taçlandı"

Ekonomistler ve iktisatçılar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı ve aylık yüzde 7,83, yıllık ise yüzde 157,69 artan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’ni (Yİ-ÜFE) değerlendirdi. Uzmanlar, üretici fiyatlarındaki bu artışın gecikmeli de olsa tüketici fiyatlarına yansıyacağını belirtti. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, “Üretici fiyatları enflasyonu, yüzde 157,7 ile açıklandığı 1994’ten bu yana en tepesinde. AKP’nin tek başına iktidara gelmesinin 20. yılı bu verilerle taçlandı” dedi.

03.11.2022 14:22  Güncelleme: 15:24

YİĞİT KAZBEK

Ekonomistler ve iktisatçılar, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıkladığı ve aylık yüzde 7,83, yıllık ise yüzde 157,69 artan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'ni (Yİ-ÜFE) değerlendirdi. Uzmanlar, üretici fiyatlarındaki bu artışın gecikmeli de olsa tüketici fiyatlarına yansıyacağını belirtti. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, "Üretici fiyatları enflasyonu, yüzde 157,7 ile açıklandığı 1994'ten bu yana en tepesinde. AKP'nin tek başına iktidara gelmesinin 20. yılı bu verilerle taçlandı" dedi.

TÜİK, ekim ayına ilişkin Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ni bugün açıkladı. Buna göre; ekimde Yİ-ÜFE, bir önceki aya göre yüzde 7,83, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 157,69 arttı.

Ekonomist Oğuz Demir, Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, ekonomist Atilla Yeşilada, iktisatçı Mustafa Sönmez ve ekonomist Evren Devrim Zelyut, üretici enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerini sosyal medya hesaplarında paylaştı.

İktisatçı ve ekonomistlerin AKP'nin ekonomi politikalarını eleştiren ve üretici enflasyonu nedeniyle Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) kalıcı düşüşün sağlanamayacağı yönündeki değerlendirmeleri şöyle:

"ÜFE, GECİKMELİ DE OLSA TÜFE'YE GEÇECEKTİR"

Mustafa Sönmez: Üretici ya da sanayici fiyatları gümbür gümbür. Ekimde yüzde 7,8 artış, yıllığı yüzde 158'e yaklaşıyor. Gecikmeli de olsa TÜFE'ye geçecektir.

"BU ENFLASYON KATIDIR. GELECEK SENE DÜŞMEZ"

Atilla Yeşilada: Resmi enflasyon TÜFE'de yüzde 86, Yİ-ÜFE'de yüzde 160'a yakın. Bu enflasyon katıdır. Beklentilere sirayet etmiştir. Gelecek sene düşmez. Özellikle sene başında herkese gani gani zam yapılacakken…

"ÜRETİCİ ENFLASYONUNDA BAZ ETKİSİ OLMUYOR"

Dr. Oğuz Demir: Enflasyon baz etkisiyle şubat başına kadar düşebilir. Yüzde 13,5 Aralık 2021 ve yüzde 11'lik ocak çıktıktan sonra… Ama arkasında dağ gibi bir üretici enflasyonu var. Bir ayda yüzde 8'e yaklaşan, yıllık yüzde 160 olan ve artmaya devam eden ÜFE ne olacak? Enflasyonla mücadele etmemeye devam edin siz! Geçtiğimiz yıl aralık, ocak yüksek aylık tüketici enflasyonları görmemizin nedeni ekim, kasım, aralık ÜFE'sinin yüksek seyretmesi idi. Bakın, orada baz etkisi olmuyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 5 olan aylık ÜFE, bu yıl yüzde 8'e yaklaştı. Sıkıntının farkında bile değiller.

"ÜRETİCİ FİYATLARI ENFLASYONU 1994'TEN BU YANA EN YÜKSEK DEĞERDE"

Kerim Rota: TÜİK verileriyle tüketici enflasyonu yüzde 85,51 ile 1996 Haziran'dan bu yana görülen en yüksek değerde. Üretici Fiyatları Enflasyonu ise yüzde 157,7 ile açıklandığı 1994'ten bu yana en tepesinde. AKP'nin tek başına iktidara gelmesinin 20. yılı bu verilerle taçlandı.

"ÜFE 200'E VURACAK"

Evren Devrim Zelyut: AKP, enflasyonu daha da artıracak, bizi yakacak, çünkü para basıyor; M1 2021'de 1,1 trilyon, şimdi 2,9 trilyon. Seçim için bütçe açığı verecek: 2023'te 659 milyar olacak. İthalat artıyor, dış açıkla kur artacak ve fiyatlar artacak. Bu nedenlerle ÜFE 157 oldu. 200'e vuracak.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Ekonomistler Yüzde 157'yi Aşan Üretici Enflasyonunu Değerlendirdi: 'Akp'nin Tek Başına İktidara Gelmesinin 20. Yılı Bu Verilerle Taçlandı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement