Fındıkta Büyük Başarı - Son Dakika
Ekonomi

Fındıkta Büyük Başarı

Fındıkta Büyük Başarı

İhracat ve ekonomik getirisi kadar milyonlarca çiftçi ailesinin de geçimini sağladığı fındık yetiştiriciliğinde gerek meyve miktarı gerekse meyve kalitesine verdiği zarar ile dikkati çeken ‘fındık yeşil kokarcası’na karşı Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Fındık Tanıtım Grubu ortaklığında başlatılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alındı.

13.11.2015 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İhracat ve ekonomik getirisi kadar milyonlarca çiftçi ailesinin de geçimini sağladığı fındık yetiştiriciliğinde gerek meyve miktarı gerekse meyve kalitesine verdiği zarar ile dikkati çeken 'fındık yeşil kokarcası'na karşı Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Fındık Tanıtım Grubu ortaklığında başlatılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alındı.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan Fındık Tanıtım Grubu tarafından kabul edilerek finansmanı sağlanan ve 12-30 Mayıs 2015 tarihleri arasında Ordu, Giresun ve Düzce illerinde uygulanan 'Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcası Eğitim ve Uygulama Projesi'nde uygulanan tekniklerle, normal sezonlarda yüzde 5-6 oranında bulunan fındık yeşil kokarcası hastalığı, adeta yok seviyesine düşürüldü.

480 ÜRETİCİYE BİLİMSEL EĞİTİM

Ordu'da bir otelde gerçekleştirilen basın toplantısı ile sonuçlar kamuoyuna açıklandı. Toplantıya Fındık Tanıtım Grubu'ndan Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Edip Yüksel Sevinç, Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Aydın ve Hüseyin Hilmi Durak, Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ve fındık ihracatçıları katıldı.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Fındık tanıtım Grubunun finansmanını sağladığı, eğitim, takip ve organizasyonunu ise kendilerinin yaptığı projede Ordu'da 6, Giresun'da 5 ve Düzce'de 5 olmak üzere toplam 16 ilçeden 30'ar çiftçi olmak üzere 480 çiftçinin eğitimini gerçekleştirdiklerini belirtti. Eğitime katılan çiftçilere fındık bakım ve besleme, fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası ile mücadele konularında ayrıntılı bilgiler aktarıldığını kaydetti.

YILDA İKİ İLAÇLAMA İLE HASTALIK YOK OLDU

Çalışmalardan olumlu sonuçlar alındığını belirten Yılmaz, uyguladıkları tekniklerle normal sezonlarda yüzde 5-6 oranında olan fındık yeşil kokarcası zararlısını sıfır seviyesine düşürdüklerini belirtti. Yılmaz, şu bilgileri verdi: "16 ilçenin her birinden 10'ar dekar olmak üzere toplam 160 dekar fındık bahçesinin ilaçlanması ikişer kez yapılmıştır. Seçilen bu fındık bahçelerinin birinci ilaçlaması eğitimler verildiği sırada yani Mayıs döneminde, ikincisi ise Haziran-Temmuz aylarında gerçekleştirilmiştir. Proje sonucunda ilaçlanan fındık bahçelerinden hasat esnasında belirli bir miktar fındık numunesi alınarak proje kapsamında fındık yeşil kokarcasına karşı yapılan uygulamanın etkinliği incelenmiştir. Alınan bu fındık numunelerinin analizleri sonucunda, sezonlara göre farklılık göstermekle birlikte ortalama yüzde 5-6 seviyelerinde bulunan fındık yeşil kokarcası zararının uygulama sonucunda yüzde 0.2-0.4 gibi tespit edilemeyecek seviyelere düştüğü anlaşılmıştır. Ayrıca yapılan analizlerde uygulamada kullanılan ilaçlara ait herhangi bir kalıntıya da rastlanmamıştır. Bu çerçevede, fındık ihracatını en az aflatoksin kadar olumsuz etkileyen, gerek iş gücü gerekse maddi anlamda ihracatçılarımıza tarifi mümkün olmayan zararlar veren fındık yeşil kokarcası zararından korunmak için tüm üreticilerimizin ruhsatlı ilaçlarla bahçelerini yılda iki kez ilaçlaması oldukça önem arzetmektedir."

"BİLİMSEL ÜRETİME DESTEK OLACAĞIZ"

KİB Başkanı Edip Yüksel Sevinç de, Fındık Tanıtım Grubu olarak fındık alanında her türlü AR-GE ve bilimsel çalışmalara destek olacaklarını belirtti. Sevinç, "Üreticilerimizin eğitilmesi, fındığın bilimsel usüllerle üretimi ve sektörün en iyi noktaya getirilmesi için Fındık Tanıtım Grubu olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız" dedi. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Fındıkta Büyük Başarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement