Fon'da 40 Yıldır Bekleyen Paralar - Son Dakika
Ekonomi

Fon'da 40 Yıldır Bekleyen Paralar

Fon\'da 40 Yıldır Bekleyen Paralar

Amerika Birleşik Devletleri'nin(ABD) kontrolüne geçen 'Sahipsiz Paralar' (FON) hesabında 40 yıldır bekleyen büyük servete 'çenç' (Bankalararası para transferi) modeli umut oldu.

05.12.2012 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri'nin(ABD) kontrolüne geçen 'Sahipsiz Paralar' (FON) hesabında 40 yıldır bekleyen büyük servete 'çenç' (Bankalararası para transferi) modeli umut oldu.

ABD'de 51 eyalette 'Sahipsiz Paralar' fonunda parası olduğu açıklanan Özer Uçuran Çiller, Berk Çiller, Abdullah Unakıtan, Ahmet Özal, Efe Özal, Elvan Özal, Cem Uzan, Hakan Uzan, Melahat Uzan, Erol Sabancı, Demir Sabancı, Ali Sabancı, Mustafa Koç, Emrah Hattat, Şehmuz Tatlıcı, İnan Kıraç gibi siyaset ve iş dünyasının ünlü isimlerine 'çenç' modeli umut olacak.

Amerika'da mal varlığını bırakıp Almanya'da yaşayan müvekkilinin fona devredilen parasını alabilmek için bir yıldır yabancı meslektaşları ile ortak çalışma yaptığını belirten Avukat Zafer Kırelli, hem müvekkiline, hem de ülkeye kazanç sağlayacak hukuki sonuç elde etti. Uluslararası sözleşmede bulunan 'provider' (Bankalararası para transferi) maddesi sayesinde hak sahiplerinin paralarını bölümler halinde alabileceğinin müjdesini veren Kırelli, "Türklerin 40 yıldır Amerikan Fonu'nda atıl durumda bekleyen alacaklarla ilgili önemli gelişmeler elde ettik. Amerika'da bulunan ve aralarında Türklerin de olduğu meslektaşlarımızla bir yıldır yaptığımız ortak çalışmada olumlu sonuç elde ettik" dedi.

Türk Tıme haber dergisi tarafından 75 bin avukat arasında yılın avukatı seçilen Kırelli, şöyle konuştu: "Kara para haricinde herkes fondan parasını alabilmek için girişimde bulunabilir. Bazı kişiler sorun yaşayabilir. Bu sorunlar hukuki girişimlerle çözüme kavuşturulabilir"

FON DA SERVET VAR

ABD'de, sadece New York eyaletinde unutulan sahipsiz paralar fonunda yaklaşık 10 milyar dolar bulunduğunu belirten Avukat Zafer Kırelli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eyaletlerin özel fonlarında sahiplerine iade edilmek üzere toplanan paraları, banka hesapları, hisse senetleri, tahviller, yatırım iştirak fonları, kiralık kasalarda unutulanlar, tahsil edilmeyen çekler, sigortalar, şirket temettüleri, elektrik, su, gaz, telefon gibi hizmetler için alınan depozitler, satın alınan ürünlerin bonus iadeleri, kira depozitoları oluşturuyor. ABD'de sahipsiz paralar hesabında Türklerin unuttuğu paraların en fazla New York, New Jersey, Pensilvania ve Connectticut eyaletlerinde olduğunu tespit ettik. Amerika hükümeti bu paralara el koymadı. Sadece bir fona devretti. ABD'de çeşitli eyaletlerde fonda parası bulunan Türkler, unuttukları paralarını tahsil etmek için başvuruda bulunup çok kısa bir süre içerisinde paralarını tahsil edebilirler"

ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANÇ

ABD'de unutulan paraların yüzde 33'ünü bankalarda zaman aşımına uğrayan çeşitli hesaplardan oluştuğunu belirten Avukat Zafer Kırelli, şunları söyledi: "Fonlarda toplanan bu paraların yüzde 29'U şirket, yüzde 12'si sigorta, yüzde 4'ü eyalet mahkemeleri, yüzde 3'ü brokerlardan, yüzde 20'si de diğer hesaplarda unutulmuş olan paralar oluşturuyor. Kişi önce hangi eyaletteki fonda parası olduğunu tespit edecek. Sonra bir dilekçe ile başvurup parasını isteyebilecek. Eğer kara para veya sorunlu bir şey yoksa para önce Amerikan bankasına devredilecek. Hükümet bu paradan vergisini alacak. Banka da yapacağı kesintiden sonra parayı Türk bankalarına aktaracak. Para Türkiye'ye girdiği andan itibaren devlet ile banka da belli bir oranda vergi ve işlem ücreti alacak. Yapılacak kesintilerden sonra sonra para sahibine teslim edecek. Bu kesintiler tedirginlik yapabilir. 40 yıldır atıl durumdaki servetin canlanması hem hak sahiplerine hem hükümete servet kazandırır" - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Fon'da 40 Yıldır Bekleyen Paralar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement