Geçim İndirimi ve Zam Birleşti Asgari Ücret 481 YTL'ye Çıktı - Son Dakika
Ekonomi

Geçim İndirimi ve Zam Birleşti Asgari Ücret 481 YTL'ye Çıktı

Geçim İndirimi ve Zam Birleşti Asgari Ücret 481 YTL\'ye Çıktı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Brüt Asgari Ücretin 2008'in İlk Altı Ayında Yüzde 4, İkinci Altı Ayında Yüzde 5 Artırılmasını Kararlaştırdı. Buna Göre Ocak Ayında Brüt 608, Net 435 YTL'ye Çıkacak Asgari Ücret, Temmuz Başından İtibaren Brüt 638, Net 457 YTL Olacak.

28.12.2007 01:36

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, brüt asgari ücretin 2008’in ilk altı ayında yüzde 4, ikinci altı ayında yüzde 5 artırılmasını kararlaştırdı. Buna göre ocak ayında brüt 608, net 435 YTL’ye çıkacak asgari ücret, temmuz başından itibaren brüt 638, net 457 YTL olacak.

ASGARİ ücret ilk altı ayda net 435 YTL, ikinci altı ayda da net 457 YTL olarak belirlendi. Asgari geçim indirimi ile birlikte asgari ücretlinin eline geçecek miktar ise 481 YTL ile 509 YTL arasında değişecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2008 yılında asgari ücretin ilk altı ayda yüzde 4, ikinci altı ayda da yüzde 5 oranında artırılmasını kararlaştırdı. Asgari ücret ocak ayında brüt 608, net 435 YTL, temmuz başından itibaren ise brüt 638, net 457 YTL olacak. 2007 yılına göre asgari ücret kümülatif bazda yüzde 9.2 artış gösterirken, ortalama artış oranı yüzde 8.7 olacak. Asgari ücretin işverene maliyeti ise ilk altı ayda 739 YTL, ikinci altı ayda 776 YTL’ye yükselecek.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ: 2008 yılında başlanacak asgari geçim indirimi uygulamasıyla asgari ücretin netindeki artış yüzde 12 ile yüzde 20 arasında olacak. 2008 yılının ilk altı ayında bekar olanlar 481 YTL, evli eşi çalışmayan çocuksuz olanlar 491 YTL, bir çocuk sahibi olanlar 497 YTL, iki çocuk sahibi olanlar 504 YTL, üç çocuk sahibi olanlar 509 YTL, dört çocuklu olanlar ise 513 YTL net asgari ücret alacak. İkinci altı ayda ise bekar olanların eline net 505 YTL, evlilerin eline 515 YTL, bir çocukluların eline 522 YTL, iki çocukluların eline 530 YTL, üç çocukluların eline 534 YTL, dört çocukluların eline ise 539 YTL geçecek.

İKİ TARAFLI FEDAKARLIK: TİSK Yönetim Kurulu üyesi Ali Nafiz Konuk, her anlaşmanın bütün kesimler için bir bedeli olduğunu belirterek, hem kendilerinin hem de işçi temsilcilerinin üzerlerine düşer fedakarlığı yaptığını söyledi. Konuk, bu yılki görüşmelerde 7 yıldan bu yana sağlanamayan konsensüsün sağlandığını ifade etti. Bundan dolayı işçi, işveren ve hükümet kesiminin daha sonra yapacakları toplantılarda da bu şekilde kararlar almasını umut ettiklerini dile getiren Konuk, "Sanayinin amacı, ülke insanlarının gelirini artırmaktır. Bu da ülkenin kaynaklarını, gelirini artırmakla mümkün olabilir. Biz ailede birinin gelirini artırmak yerine o ailede gelir elde edenlerin sayısını artırmanın daha doğru olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA: Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel de, komisyon toplantılarında çok uzun yıllardır gerçekleştirilemeyen bir olayı başardıklarını ve oy birliği ile karar aldıklarını kaydetti. Buna karşın çekincelerini dile getirmek istediğini söyleyen Türkel, kendilerinin asgari ücretin Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) belirlediği açlık sınırı rakamının altında olmasını doğru bulmadıklarını ifade etti. Ancak ülkenin gerçeklerini göz önünde bulundurarak bu şekilde bir konsensüs sağlanmasına karar verdiklerini belirten Türkel, bakanlığın hakemliğinde iş ve işveren kesimlerinin gösterdiği fedakarlıklarla rakamların tespit edildiğini bildirdi. Türkel, komisyonun, çalışmaları sırasında olabildiğince bağımsız bir tavır sergilediğini, Bakan Çelik’in çalışmalara hiç bir müdahalede bulunmadığını söyledi.

Çelik: Geçim indirimi ile artış yüzde 20’yi buldu

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Asgari ücretle çalışanın cebine gerek asgari ücret, gerekse asgari geçim indirimine bakıldığında toplam yüzde 12 ile yüzde 20 arasında fazla ücret girecek" dedi. Çelik, 2008 yılı için uygulanacak asgari ücreti belirlemek için Sosyal Güvenlik Kurumunda bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 4. toplantısının ardından yaptığı açıklamada, uzun yıllardan bu yana ilk kez komisyon üyelerinin oy birliği ile rakamları belirlediğini dile getirdi. Geçen dönem yapılan yasal düzenleme ile fiş toplamayı kaldırdıklarını, onun yerine asgari geçim indirimini getirdiklerini hatırlatan Çelik, şunları kaydetti: "Şu anki uygulamaya göre, asgari ücretli kaç çocuklu olursa olsun cebine giren para 419 YTL. Yeni uygulamayla birlikte 2008 yılında ise asgari ücretli çalışan bekarsa ilk ayda 481, evli ise 491, bir çocuk sahibi ise 497, iki çocuklu ise 504, üç çocuklu ise 509, 4 çocuklu ise 513 YTL alacak. Asgari ücretle çalışanın cebine gerek asgari ücret, gerekse asgari geçim indirimine bakıldığında toplam yüzde 12 ile yüzde 20 arasında fazla ücret girecek."

Sendikalar az buldu

Asgari ücretin açıklanmasının ardından Hak-İş ve Disk belirlenen net 435 YTL’lik aylığı az buldu. Hak-İş Başkanı Salim Uslu yeni asgari ücreti ’hayal kırıklığı’ olarak nitelerken DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ’açlığın habercisi’ diyerek eleştirdi.

HAK-İş Başkanı Salim Uslu: "Asgari ücret hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor. Yeni asgari ücret, Avrupa Sosyal Şartına ve Türkiye gerçeklerine uymadı. Ücretin belirlenmesinde sadece tek bir çalışanın dikkate alınmasından vazgeçilmeli. Çalışan, ailesi ile birlikte ele alınmalı" dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: "Asgari ücretin 435 YTL’ye çıkartılmış olması sadece yoksulluğun değil; tek çalışanın olduğu aileler için aynı zamanda açlığın habercisidir" dedi. Çelebi, kendi araştırmalarında açlık sınırını 688 YTL olarak açıklayan Türk-İş’in, 435 YTL’ye çıkarılan asgari ücrete "evet" demesini ise "esefle" karşıladıklarını kaydetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Geçim İndirimi ve Zam Birleşti Asgari Ücret 481 YTL'ye Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement