"Gümrüklere Özgüven Geldi" - Son Dakika
Son Dakika Logo

"Gümrüklere Özgüven Geldi"

"Gümrüklere Özgüven Geldi"
16.02.2013 12:14

Elif Ferhan Durmuş - İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Turhan Gündüz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, kendini yenilemesi ve güçlenmesiyle gümrüklere artık bir özgüven geldiğini belirterek, "Özgüven olmadığında bürokrat inisiyatif"...

Elif Ferhan Durmuş - İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Turhan Gündüz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, kendini yenilemesi ve güçlenmesiyle gümrüklere artık bir özgüven geldiğini belirterek, "Özgüven olmadığında bürokrat inisiyatif kullanamıyordu" dedi.

Gündüz, yeni gümrük uygulamalarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, belge ve izinlerin "tek pencere" sisteminde görülebileceğini, diğer kurumlarla entegrasyon çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.

Gümrükte Uzlaşma Yönetmeliği'nin, "gümrüklerde devrim" olarak nitelendirildiğini ifade eden Gündüz, bu değişim ve dönüşüm sayesinde uzlaşmaya giden konuların yüzde 96'sının uzlaşma ile sonuçlandığını vurguladı.

Gündüz, geçmişte gümrüklerin ürkek, pasif, en haklı olunan konularda dahi sürekli çekingen ve savunma halinde olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:

"Teşkilatın kendini yenilemesi ve güçlenmesiyle gümrüklere artık bir özgüven geldi. Özgüven olmadığında bürokrat inisiyatif kullanamıyordu. Bununla beraber birçok alt yapı reformları yapıldı. 'Yetkilendirilmiş yükümlü' uygulamasında bu belgeyi alabilmek için güvenilir bir şirket olmanız gerekiyor. Yerinde gümrükleme ve izinli gönderici kavramları, bu aşamada ihracatta, 2013 yılının sonuna doğru da ithalatta uygulanacağı planlanmış durumda.

Yeni uygulamaların kullanılmaya başlamasıyla gümrük konularında bilgili, tecrübeli personel önemli, bu da gümrük müşavirleridir. Firma ne kadar iyi olursa olsun, bilgi ve tecrübesizlikten kaynaklanan hatalar da olabilir. Gümrük müşavirlerinin sistemin içinde yer alması hem kamunun yararının korunması hem de iş sahiplerinin ilgisizlik ve tecrübesizlikten kaynaklı ileride telafisi mümkün olmayan mali cezai ve hukuki yaptırımlara maruz kalmaması açısından önemlidir.

Yetkilendirilmiş yükümlü sisteminin en önemli sigortası iş sahipleri adına gümrük müşavirleridir. Gümrük müşavirleri dolaylı olarak, şu anda Türkiye'de toplam ithalatın yüzde 91'ini, ihracatın da yüzde 87'sini yapıyor. Geriye kalan kısımda gümrük müşavirleri arkadaşlarımız doğrudan temsil suretiyle yapıyor."

-"Meslek kanununun olması büyük bir ihtiyaç"-

Gündüz, gümrükten geçişlerde ortaya çıkan masrafların azalacağına ilişkin konuşmaların olduğunu belirterek, "Bu bazen vergi tasarrufu gibi de algılanıyor. Bu tamamen, işlem anında operasyonel olan şeylerde geçerli. Ancak limana gelen bir eşya zaten limana inecek, binecek, liman masrafları zaten olacak. Ama bir miktar tasarruf gerçekleşecek" diye konuştu.

Gündüz, gümrük müşavirliğinin kariyer mesleği olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Gümrük Müşavirleri odası ve odaları birliği meslek kanununun oluşması halinde gerek gümrük müşaviri olabilme şartları ve ilişkileri gerekse sorumlulukların belirlenmesi için önemli. Her idare kendi anlayışına göre bize sorumluluk taahhüt ediyor ve birçok meslektaşımız yetkisinde olmayan birçok konudan mağdur oluyor.

Mutlak surette meslek mensuplarının görev, yetki ve sorumluluklarının belirtildiği, sınırlarının çizildiği ve kurallara bağlandığı, bunları uygulayacak kanuna dayalı destek örgütüyle meslek daha disipline edilir. Kamu yararının yanı sıra iş sahipleri de güvence altına alınmış olunur. Bu bir ihtiyaçtır. İşini yapanlar ne kadar dürüstse, gümrüklerde çalışanlar, gümrük müşavirleri de o kadar dürüsttür. Gümrük müşavirleri sabrın bittiği noktada devreye giriyor. Türkiye gümrüklerinde yılda 7 milyon işlem yapılıyor. Anlık karar veriyorlar. Verdikleri kararın altında çok ciddi sorumluluklar var."

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Gümrüklere Özgüven Geldi' - Son Dakika


Advertisement