Bahar aylarında beklenen yağışın olmaması nedeniyle ortaya çıkan kuraklık, ülke genelinde olduğu gibi Güneydoğu'daki çiftçiyi de vurdu. Yüzde 27'si ova olan Gaziantep'teki Merkez, Nizip ve Karkamış illerini de kapsayan Barak Ovası'nın yanı sıra İslahiye, Araban ve Yavuzeli ovalarındaki kuraklık hat safhaya ulaştı. Güneydoğu'nun tahıl ambarı olan Barak, İslahiye ve Yavuzeli ovalarında kuraklık nedeniyle toprakta derin çatlaklar oluşurken, ekinler ise başağa dönüşmeden sararıp kurudu. Tarım arazilerinin çevrelerindeki kuyu, çay ve ırmakların da kuruması ile zor bir dönem geçiren çiftçiler, yanan ve kuruyan ekinler nedeniyle büyük maddi zarar gördü.
HER 20 DÖNÜMDE 5 BİN TL ZARARBölgenin buğday, arpa, nohut gibi hububat ihtiyacını karşılayan çiftçiler, tonlarca mahsulün arazide heba olduğunu belirttiler. Çiftçiler, her 20 dönümde yaklaşık 5 bin TL zararın bulunduğunu ifade ettiler. Bir çiftçinin ortalama 150-250 dönüm arasında arazisi bulunduğunu belirten
Hamdi Kaya isimli çiftçi, kendisinin ise sadece 20 dönümlük bir araziden beklediği 10 ton buğdaydan bir gram bile ürün alamadığını ifade etti. Ortaklarla birlikte yaklaşık 250 dönümü aşkın arazide ekim yaptığını belirten Kaya, sadece 20 dönümde zararının 5 bin TL olduğunu ifade etti. Devletten yardım talep eden Kaya, "Geçen yıl çok iyiydi. Yağış fazlaydı. Ama bu yıl ekinin hepsi kurudu. Tarlalarında başak bile olamadan kurudu.
Çay ve dere kenarında olan arazilerimizi biraz daha fazla sulama şansımız oldu. Oradaki hasadın bir kısmını kurumaktan kurtardık. Ama şimdi de çayda su kalmadı. Herkes tarlalarını çaydan aldığı suyla kurtarmak istediği için çay da kurudu. Her şeyi borçla aldık. Çiftçiler icralık oldu. Mahsulden kazanıp ödeyecektik ama ürün yok" dedi.
HUBUBAT KURUYUNCA HAYVANLARA YEM OLDUBölgedeki kuruyan ekinler nedeniyle büyük zarara giren birçok çiftçi ise ekinleri sökerek yerine kavun, karpuz, biber gibi sebze ve meyve ekiyor. Teknik ve ekonomik imkanı olan çiftçiler traktörle ve işçilerle kuruyan hasadı sökerken, imkanı olmayan çiftçiler ise hayvanlardan medet umuyor. Çiftçiler, hayvanlarını arazilere salarak hem tarlalarını kuruyan ekinden temizlerken, hem de bakmakta zorlandığı hayvanlarını doyuruyor.
İlgili oda ve kurum yetkilileri de bölgedeki arazilerde ekili olan ürünlerin yüzde 80'inin kuraklıktan etkilendiğini ifade etti.
Yorumlar (4)