İhracatta Parite Kaynaklı Değer Kaybı Yeni Pazarlara Yönelerek Telafi Edilir" - Son Dakika
Ekonomi

İhracatta Parite Kaynaklı Değer Kaybı Yeni Pazarlara Yönelerek Telafi Edilir"

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, "Parite kaynaklı ihracatta değer kaybının telafisi, sanayicilerimizin, dolar ile satış yapabilecekleri Çin, ABD, İran, Afrika ülkeleri gibi yeni pazarlara ve katma değerli mamul üretimine yönelmesindedir" dedi.

10.04.2015 13:10

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, "Parite kaynaklı ihracatta değer kaybının telafisi, sanayicilerimizin, dolar ile satış yapabilecekleri Çin, ABD, İran, Afrika ülkeleri gibi yeni pazarlara ve katma değerli mamul üretimine yönelmesindedir" dedi.

Dudaroğlu düzenlediği basın toplantısında 2013 yılında otomotiv tedarik sanayi ihracat değerinin 9,1 milyar dolar iken, 2014 yılında yüzde 4,7'lik artış ile 9,5 milyar dolar seviyesine geldiğini anımsattı.

İlk 3 aylık veriler dikkate alındığında ise, 2014 yılında bir önceki döneme göre yüzde 11,4'lük artış gösteren tedarik sanayi ihracatının bu yıl yüzde 15,1'lik kayıp yaşadığını dile getiren Dudaroğlu, paritenin ihracat üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Dudaroğlu, "Avro/dolar paritesinin olumsuz etkisi, ekim ayından itibaren tüm ihracat alanlarında hissedilmeye başlandı. Eylül 2014'te 781,5 milyon dolar olan tedarik sanayi ihracatı, Ekim 2014'te yüzde 2'lik düşüş ile 766,6 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bununla birlikte, bir önceki yılın aynı dönemlerine oranla, Kasım 2014 ihracatımız ise yüzde 11,5'lik, aralık 2014'te ise yüzde 6,5'lik bir değer kaybı yaşadı" diye konuştu.

Sektörün Avro/Dolar paritesindeki volatiliteden dolayı yılın ilk üç ayında ihracatta 360 milyon lira kayba uğradığını aktaran Dudaroğlu, "Parite kaynaklı ihracatta değer kaybının telafisi sanayicilerimizin, dolar ile satış yapabilecekleri Çin, ABD, İran, Afrika ülkeleri gibi yeni pazarlara ve katma değerli mamul üretimine yönelmesindedir" ifadelerini kullandı.

"Son çeyrekte parite nedeniyle yaşanan kayıp 157,8 milyon dolar düzeyinde"

"Avro/dolar paritesi bir önceki yıl seviyesinde kalmış olsaydı, tedarik sanayi ihracatında daha farklı neticeler ortaya çıkacaktı" diyen Dudaroğlu, "Buna göre, 2014 yılı filli durumda 2,2 milyar dolar olan son çeyrek tedarik sanayi ihracatının, paritenin olumsuz etkisi dışarıda bırakıldığında, aslında 2,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşeceği görülmektedir. Dolayısıyla sadece, 2014 son çeyrekte parite nedeniyle yaşanan kayıp 157,8 milyon dolar düzeyindedir" değerlendirmesini yaptı.

İhracatta miktar bazında bir düşüş yaşanmamasına rağmen avro/dolar paritesinin otomotiv tedarik sanayinin ihracatına olan negatif etkisinin 2015'in ilk çeyreğinde de devam ettiğini kaydeden Dudaroğlu, "2015 ilk çeyreği, 2014 ilk çeyreği ile kıyaslandığında sektörümüzün ihracatta parite kaynaklı değer kaybının 365 milyon dolar seviyesindedir" dedi.

Dudaroğlu, miktar bazında bir düşüş yaşanmamasına rağmen sektörün ihracatında paritenin olumsuz etkisinin toplam sektör ihracatının yüzde 80'lik bölümünün avro ile gerçekleşmesinden kaynaklandığını vurguladı.

Mehmet Dudaroğlu paritenin olumsuz etkilerini hafifletmek için çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"Bir çok sektörde olduğu gibi otomotiv tedarik sanayinde de özellikle hammadde alımları Dolar ile, kalan giderler TL ile, buna karşılık ihracatımız ise ağırlıklı olarak avro ile gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla, sanayicilerimizin, gelir ve giderlerinde mümkün olduğunca aynı döviz cinsi ile işlem yapması, muhtemel riskleri azaltacaktır.

Sanayicilerimiz, dolar ile satış yapabilecekleri Çin, ABD, İran, Afrika ülkeleri gibi yeni pazarlara yönelmelidir. Paritenin etkisinden en az zararı görmenin en önemli yolu, firmalarımızın verimliliklerini artıracakları araçları kullanmalarıdır. Firmaların, katma değerli ürün üretimine yönelmesi gerekli."

"Paket rekabetçiliğimize olumlu yansıyacak"

Geçen hafta yayınlanan 11 maddelik "İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi" konusunda da değerlendirmelerde bulunan Dudaroğlu, "Açıklanan destek paketi sanayimizin canlanması için önemli bir katkı sağlayacaktır. Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında uygulanan KKDF oranının yüzde 6'dan sıfıra indirilmesi, özellikle üretim maliyetlerimizde iyileşme sağlayacak ve küresel pazarlardaki rekabetçiliğimize olumlu yansıyacaktır. Öte yandan, ileri teknoloji yatırımlarının daha çok desteklenmesi de rekabet gücümüzü artıracak bir adımdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İhracatta Parite Kaynaklı Değer Kaybı Yeni Pazarlara Yönelerek Telafi Edilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement