İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, küçük şirketlerin 2014'te kıt finansman kaynaklarını iyi kullandığını bildirdi.
Bahçıvan, İSO'nun İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında KOBİ nitelikli kuruluşların performansını mercek altına aldıklarını kaydetti.
Söz konusu araştırmanın İkinci 500'de yer alan firmaların sanayinin ihtiyaç duyduğu atılım için büyük bir potansiyeli taşıdığını gösterdiğini aktaran Bahçıvan, dolayısıyla bu firmaların yönlendirilmeleri ve desteklenmeleri halinde Türkiye ekonomisi için çok daha yüksek ve kaliteli katkı oluşturacaklarını dile getirdi.
Araştırmanın 2014 verilerine bakıldığında ilk göze çarpan sonuçlardan birinin esas faaliyet karlarındaki istikrarlı artışın sürmesi olduğunu vurgulayan Bahçıvan, 2013'te önceki yıla göre üretimden satışlarını yüzde 11,3 artıran İkinci 500'ün geçen yıl da bu alanda yüzde 12,9'luk bir artışla enflasyonun üstünde bir performans sergilediğini ifade etti.
İkinci 500'ün 2014 yılı karlılık verileri ve finansal giderlerinde de olumlu bir tablo olduğuna dikkati çeken Bahçıvan'ın açıklamada şu görüşlerine yer verildi:
"Bir önceki yıl finansal giderleri yüzde 73 artan İkinci 500 Büyük şirketin, 2014 yılında bu kayıplarını önemli ölçüde telafi ettikleri anlaşılıyor. Şirketlerin finansman giderlerini yüzde 5 azaltmış olması bu anlamda sevindirici. Bu durum, finansal dalgalanmaların yüksek seyrettiği bir yılda, şirketlerin finansman yönetiminde geçmiş yıllara göre daha yaratıcı ve verimli bir yol izleyebildiklerini ortaya koyuyor. Küçük şirketlerimiz, 2014'te kıt finansman kaynaklarını iyi kullandı.
Aynı dönemde faiz, amortisman ve vergi öncesi karın (EBITDA) net satışlara oranla yüzde 9,4'ten yüzde 10,9'a yükselmesi de firmalarımızın operasyonel karlılığının olumlu yönde geliştiğini teyit ediyor. İkinci 500'ün borçlanma hızının 2014'te yavaşladığını görüyoruz. Bu veri kaynak kıt olunca, şirketlerin işletme sermayesini daha iyi kullanmaya başladıklarını göstermesi açısından sevindirici."
"Geçen yıl yaşanan tüm olumsuzluklara karşın İkinci 500 Büyük Sanayi şirketlerimiz istihdamını yüzde 1 oranında artırmayı başardı"
Bahçıvan, şirketlerin özellikle mali borçlarda kısa vadeli borçlarının azalmaya başladığını, uzun vadeli kaynak bulma imkanlarının arttığını belirterek, "Borç yönetimi ve sürdürülebilirliği açısından bu da İkinci 500'ün bu yıl dikkat çeken iyileşmelerinden biri olarak gösterilebilir" ifadelerini kullandı.
Dünya ortalaması yüzde 70 civarında olan borç/öz kaynak oranının, 2014'te bir önceki yıla göre azalmasına rağmen halen yüzde 150'lerin üzerinde olmasının görmezden gelinemeyeceğini bildiren Bahçıvan, bu durumun İkinci 500'deki şirketlerin finansman yönünden kırılganlığının, birinci 500'e göre çok daha yüksek olduğunu gösterdiğini, Birinci 500'de bu oranın yüzde 132'lerde olduğunu bildirdi.
Türkiye'de sanayi sektörünün yüksek katma değer ve ileri teknoloji temelinde bir dönüşüm geçirmesinin ekonomik büyümenin sağlıklı ve sürdürülebilir bir patikaya oturması açısından vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Bahçıvan, bu bağlamda Ar-Ge harcamalarının üretimden satışlara oranla geçen seneye göre hafif bir artış göstermesine rağmen halen yüzde 0,31 gibi düşük seviyelerde kalmasının bu alanda henüz yeterli yol alınamadığını ortaya koyduğunu dile getirdi.
Diğer yandan 2014'te yüksek teknoloji yoğunluklu sektörlerin İkinci 500 katma değeri içerisindeki payının yüzde 4,6'dan yüzde 4,3'e gerilemiş olmasına rağmen ilk 500'e göre daha yüksek olduğunu vurgulayan Bahçıvan, şunları kaydetti:
"Bu bağlamda KOBİ'lerin potansiyeline ve teknoloji faaliyetlerine verilecek desteğin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Geçen yıl gerek içeride, gerekse dışarıda yaşanan durgunluk ve yüksek rekabet koşullarına karşın İkinci 500'de yer alan şirketlerimizin istihdam yaratma noktasındaki çabalarının sürmekte olduğuna tanık oluyoruz. Geçen yıl yaşanan tüm olumsuzluklara karşın İkinci 500 Büyük Sanayi şirketlerimiz istihdamını yüzde 1 oranında artırmayı başarmıştır. Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu verilerini paylaşarak, Türkiye'nin sanayileşme fotoğrafını daha net bir şekilde ortaya koyduğumuz bu araştırmanın, sanayileşme sürecimize verimli bir katkı olarak değerlendirilmesini diliyorum."
Son Dakika › Ekonomi › İso'nun 'Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' Araştırması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?