İstanbul Merkezli Operasyon - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul Merkezli Operasyon

İstanbul Merkezli Operasyon

KSO ve MÜSİAD Konya Şube başkanları, İstanbul merkezli operasyonun ardından yaşananların ülke ekonomisine ve yabancı sermayeye etkilerini değerlendirdi KSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Kütükcü: "2013 yılı ülkemiz ve Konya için ihtiyatlı bir büyüme yılı olarak tamamlandı.

15.01.2014 12:45

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Memiş Kütükcü ile MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, İstanbul merkezli operasyonun ardından yaşananlarla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kütükcü, özel sektörün 2023 hedeflerine kilitlendiği bir dönemde, özellikle kamuoyunda yaşanan bilgi kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti.

Türkiye'nin geleceği için daha fazla yatırıma ve üretime ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kütükcü, üretimden uzaklaştıracak her türlü yaklaşımdan kaçınmak gerektiğini, özellikle büyük emeklerle kurulan, birçok insana iş ve AŞ veren sanayi tesislerini korumanın, herkesin sorumluluğu olduğunu dile getirdi.

Nitelikli büyümeyi önceleyen yeni atmosfere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Kütükcü, şunları kaydetti:

"2013 yılı ülkemiz ve Konya için ihtiyatlı bir büyüme yılı olarak tamamlandı. Fakat 17 Aralık'tan bu yana yaşanan sürece, FED'in varlık alımlarını azaltma kararı da eklenince, sanayicilerimiz 2014 yılı planlarını yaparken zorlandı. Özellikle döviz kurlarının dalgalı seyri, sanayicilerimizi tedirginliğe sevk ediyor. Ancak Konya'da şu ana kadar yatırımlar ve ihracatta, aşağı yönlü dikkati çekici bir dalgalanma yaşanmadı. Ülkenin bir an önce içinde bulunduğu bu atmosferden kurtularak, daha yapıcı ve nitelikli büyümeyi önceleyen yapıya bürünmesini arzu ediyoruz. Çünkü hem Konya, hem de Türkiye olarak büyümeye ihtiyacımız var."

"Siyasi ve ekonomik istikrar yıpratılmaya çalışıldı"

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek ise Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke konumundaki Türkiye'nin bu durumunu yabana atmamak gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin dünya ortalamasının üzerinde büyüme performansı göstereceğine dönük, OECD ülkelerinin raporlarında ciddi anlamda atıflar olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu tür gelişmeler olurken, kısa vadeli paniğe düşüp, yatırımlardan ve yeni projelerden vazgeçilmesini doğru bulmuyorum. 17 Aralık'ta yaşananlar, yatırımcı, sanayici ve yabancı sermayeyi tedirgin etti. Artçıları hala devam eden bir deprem yaşadık. Ama ülke olarak bunları kısa sürede aşabileceğimize inanıyorum. Türk halkı, yatırımcısı, özel sektörü ve güçlü kamu maliyesiyle, bu küçük gelgitleri elbette atlatacak. 2014'ün 2013'ten daha iyi olacağına dair beklentimiz var. Daha yılın başındayız. 2014'ü aralığın sonuna, ocağın başına sıkıştırıp, karamsar görüntü çizilmesini doğru bulmuyorum."

Şimşek, 2014 yılı yatırım planlarını 2013'ün ekim ve kasım aylarında yaptıkları için son olayların bu aylardan sonra ortaya çıkmasının planlarını çok etkilemediğini, sadece planların gerçekleşmesinin bir kaç ay ertelenmesine sebep olabileceğini ifade etti.

"İstikrar ortamına sahip çıkmalıyız"

Bu yılki bütçeleri üzerinde büyük değişiklik yapmadan, hedef ve beklentilerini muhafaza ettiklerini dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Döviz kurundaki yükselme bize, vadesi gelen dış borçlarımızda bedel ödetti. Ama bunları yıla yaymadan, sadece ilk çeyrekte aşıp, yolumuza geçtiğimiz yıldan daha iyi performansla devam edeceğiz. Elbette faizlerin yükselmesi ve borsadaki değer kaybı bizi de tedirgin ediyor. Ama bu frene bastığımız anlamına gelmiyor. İstikrar ile güven, büyümeyi ve istihdamı getirir. Şu anda Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarının yıpratılmaya çalışıldığını, ama bozulmadığını biliyoruz. 17 Aralık'tan sonra borsadan çıkan yabancı yatırımcıların yarısının, bir hafta sonra tekrar döndüğünü de gördük. Yatırımcı eğer Türkiye ile ilgili endişe taşısaydı dönmezdi. 2023 vizyonuna kilitlendiğimiz bu günlerde, ülkemizin ve evlatlarımızın geleceği için birbirimize daha fazla kenetlenerek, huzur, güven ve istikrar ortamına sahip çıkmalıyız." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İstanbul Merkezli Operasyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement