İthal Ayakkabıya Ek Vergi Talebi - Son Dakika
Ekonomi

İthal Ayakkabıya Ek Vergi Talebi

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Genel Başkanı Buğur: "İthalatımızın yüzde 50'sini sadece Çin'den yapıyoruz. Ucuz, kalitesiz, bir çoğu da insan sağlığına zararlı maddelerden yapılmış suni ayakkabılarla maalesef başa çıkamıyoruz" "İthal ayakkabıya ek vergi konulmasını istiyoruz"

07.07.2013 11:28

ORHAN ÇİÇEK - Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Genel Başkanı İbrahim Buğur, ithal ayakkabıya ek vergi getirilmesini isteyerek, "İthalatımızın yüzde 50'sini sadece Çin'den yapıyoruz. Ucuz, kalitesiz, bir çoğu da insan sağlığına zararlı maddelerden yapılmış suni ayakkabılarla maalesef başa çıkamıyoruz" dedi.

Buğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürekli gelişme kaydeden ve her geçen yıl büyüyen sektörün en büyük sıkıntısının, özellikle Çin'den ithal edilen kalitesiz ayakkabılar olduğunu söyledi.

Otuza yakın ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Buğur, "13 ülkeden ithalat yapıyoruz. İthalatımızın yüzde 50'sini sadece Çin'den yapıyoruz. Ucuz, kalitesiz, bir çoğu da insan sağlığına zararlı maddelerden yapılmış suni ayakkabılarla maalesef başa çıkamıyoruz" diye konuştu.

Gelecek yıl ağustos ayında bitecek koruma önlemlerinin, Gümrük Birliği anlaşmasından dolayı uzatılmayacağını vurgulayan Buğur, şunları kaydetti:

"Bakanlarımızla istişare halindeyiz. İthal ayakkabıya ek vergi konulmasını istiyoruz. Yurt dışından gelen ayakkabılara yüzde 25-30 ek vergi koyun, koruma önlemi de almayın diyoruz. Onun için uğraşıyoruz. Ek vergi konulduğu taktirde ithalatla ihracat arasındaki farkı kapatırız. Şu anda 850 milyon dolarlık ithalat, 570 milyon dolarlık da ihracatımız var. Aradaki farkı her geçen yıl kapatıyoruz."

Buğur, ayakkabı sektörüne altıncı bölgede teşvik verildiğini anımsatarak, "Teşvikten faydalanmak için 'Altıncı bölgeye gidin' diyorlar. Türkiye'nin bütün illerinde ayakkabıcılık sektörü yok. Ayakkabı mağazalarda satılıyor ama imalat yapılan il sayısı 10. Teşvik verilecekse üretim yapılan bu illerde verilsin istiyoruz" dedi.

-Kayıt dışı çalışma oranı-

Sektörde çalışan 300 bin kişiden sadece 20 bininin kayıt altında olduğunu ifade eden Buğur, teşvik verilmesi halinde bunların da kayıt altına alınacağını vurguladı.

Son yıllarda markalaşmaya önem verildiğini belirten Buğur, sadece Gaziantep'ten 17 firmanın bir süre önce marka tescili aldığını söyledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İthal Ayakkabıya Ek Vergi Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement