İzmir (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından yürütülen "İzmir İş Hayatı Stratejik Planı 2015-2023" başlıklı çalışmayla, İzmir iş dünyasının mevcut durumu analiz edilerek 2023 hedeflerine ulaşmada öncü ve ihracatta kolay sıçrama yapılacak sektör ve ürünler tespit edildi.
Düzenlediği basın toplantısıyla çalışmayı tanıtan İZTO Baştanı Ekrem Demiştaş, İzmir iş alemine rehber niteliği taşıyan ve kitap haline getirilen çalışmanın Ekonomi Üniversitesi'nden 28 öğretim üyesi, odadan 5 uzmandan oluşan bir ekip tarafından hazırlandığını bildirdi.
Çalışmada iş dünyasının mevcut durumunun farklı açılardan derinlemesine analiz edildiğini aktaran Demirtaş, 2023 hedefleri için öncü ve ihracatta kolay sıçrama yapılacak sektör ve ürünlerin belirlendiğini, iş alemi için strateji ve hedeflerin saptandığını dile getirdi.
İzmir'in ihracat açısından güçlü bir potansiyelinin, rekabet, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma gücünün bulunduğunu vurgulayan Demirtaş, "O nedenle mevcut pazarlara yönelik daha kaliteli ürün satışını hedeflemeli ve yeni pazarlara yönelik ihracat seferberliği başlatabiliriz" dedi.
Yapılan ekonomik analizler ve saha çalışmaları sonucu İzmir'de ihracatın lokomotif sektörleri olarak kimya, tarım ve turizm sektörlerinin öne çıktığını belirten Demirtaş, potansiyel olarak katkısının önemli olacağına inanılan sektörlerin ise sağlık ve yatçılık olarak belirlendiğini dile getirdi.
Demirtaş, enerji, lojistik ve finans sektörleri ise lokomotif ve potansiyel sektörleri besleyecek, vizyoner stratejilerin gerçekleştirilmesi için kritik öneme sahip sektörler olarak tespit edildiğini aktardı.
Önerilen stratejileri gerçekleştirmek için 65 hedef ve bu hedefleri gerçekleştirmek içinde 208 proje ortaya çıktığını kaydeden Demirtaş, bunlardan bazılarını şöyle sıraladı:
"Çağlar Boyunca İnovasyon temalı büyük bir uluslararası fuarın düzenlenmesi, 'İzmir'de 8.500 yıl' temalı, yılın her günü açık bir tema park kurulması, organik tarımın İzmir'de gelişebilmesi için bütünleşik tarımsal üretim ve hizmet desteği sağlayan 'tarım parkı/agropark'ların kurulması, su ürünleri ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması, mega müze inşa edilmesi, Pasaport Limanı dalgakıran projesinin uygulanmaya başlaması, akvaryum, ses, su ve ışık oyunları, marina, ikinci el tekne satışı, yat fuarı gibi aktiviteler gerçekleştirilmesi, Atatürk Stadyumu'nun daha işlevsel ve futbola daha elverişli şekilde kullanılması, İzmir Güney Lojistik Merkezi'nin kurulması, Kadifekale ile Agora ve antik tiyatro arasında teleferik yapılması, turistik el sanatları çarşısının hayata geçirilmesi, kruvaziyer turizmini geliştirmek için iskelelerin yapılması ve 'homeport' olabilmek için terminal inşa edilmesi, Basmane ve Alsancak garlarının sanat merkezi, sergi salonu olarak da kullanılması, Basmane istasyon Binası'nın kullanılmayan üst katının otel haline getirilmesi."
Demirtaş, gazetecilerin dünyadaki yatırımcıların İzmir'e ne şekilde çekilebileceği ve nasıl kaynak bulunabileceği yönündeki soru üzerine, "Dünyada para çok aslında. Verimli yatırım alanı bulmak gerekiyor. Kimya, turizm, yatçılık yatırım sektörlerinden bazıları. Kaynak bulma konusunda olumsuz düşünmüyorum. İzmir'de hızlı şekilde yatırımı realize etme imkanı var. 13 OSB bölgemiz var, ama biri gelip 'bana 100 dönümlük fabrika, yatırım arazisi bulun' dese ben bulamam. İzmir için hedefleri büyük koymamız gerekiyor. OSB'ler için yüzde 75 doluluk oranına erişmeden gelişme bölgesi yapılamaz. Hadi dolduk, bu kez arazi üretmekte zorlanıyoruz. Kenti yönetenlerin biraz daha hızlı hareket etmesi, dünyadaki yaşanabilir 100 kent arasına girmeyi onların da hayal etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Can Muğan da çalışmadaki paydaşların "İzmir, yaşanacak şehir olmaktan çıkıp, üreten, yenilik yapan bir kente de dönüşmesi gerektiğini" vurguladığını aktardı.
Son Dakika › Ekonomi › İzmir İş Hayatı Stratejik Planı 2015-2023' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?