Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası(PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, kaçak akaryakıt ve "10 numara" diye adlandırılan yakıt türünün zararları hakkında açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin 3 tarafının denizle çevrili olmasından dolayı akaryakıt kaçakçılığının önüne geçilemediğini ifade eden Zafer Güler, "Deniz yoluyla gelenler var, karayoluyla gelenler ve nehirlere atılıp gelenler var. Geçen yıl sadece Suriye'den gelen kaçak akaryakıtın vergi kaybı yaklaşık 4.5 milyon TL. Toprağın altından boru hattı döşeyerek, katır sırtında, Asi Nehri'ne kaçak akaryakıt dolu varilleri atatarak Türkiye'ye kaçak yakıt sokuldu. Bu da hem ülke ekonomisi hem de akaryakıt sektöründe olumsuz sonuçlara neden oluyor" dedi.
"FİYATLAR DÜŞÜRÜLÜRSE İNSANLAR KAÇAKÇILIKTAN VAZGEÇECEKTİR"
Kaçakçılığın nedenlerinden birinin fiyatların çok yüksek olması olduğunu vurgulayan Güler, "Devlet 1 litre motorinden 1.5 TL Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) alıyor. Bizdeki fiyatlar hem Avrupa hem de Asya'ya göre çok yüksek. Bu rakamların minimize edilmesi lazım. Ne zaman akaryakıtta fiyatlar düşürülürse insanlar kaçakçılıktan vazgeçecektir. Dünyada akaryakıtta en fazla vergi alan ülkelerden birisiyiz. Vergimizi tabi ki vereceğiz ama tüketiciye de kolaylık sağlanması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
"AKARYAKIT İSTASYONLARINDA MALİYETİNE SATIŞLAR VAR"
Türkiye'deki bütün istasyonların otomasyon denilen bir sistemle kontrol altında olduğunu belirten Güler, "Bunların 100 litre bile kaçak akaryakıt alıp satma gibi şansları yok. Fakat faturasız ve fişsiz yakıt satışı yapılıyor. Bu hala devam ediyor. Bunun önüne geçilemedi maalesef. Maliye Bakanlığı bu konuda uğraşmasına rağmen henüz bitirmiş değil. Bu gün Türkiye'de akaryakıt istasyonlarında maliyetine satışlar var. Bir istasyonun maliyetine satış yapmasının bir izahı olamaz. Bu istasyonların daha sık kontrol edilmesi lazım. Bunu denetleyen, Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nun(EPDK) yetkililerinin daha yetenekli insanlar olması lazım" ifadelerini kullandı.
"AVRUPA'NIN EN İYİ İSTASYONLARI BİZDE"
Türkiye'de yaklaşık 13 bin akaryakıt istasyonu olduğunu söyleyen Güler, "Bugün Türkiye'de olan akaryakıt istasyonlarının standardı Avrupa'da bile yok. Çok düzgün ve pırıl pırıl istasyonlarımız var. Hizmet kalitesi, akaryakıt kalitesi ve müşteriye verilen değer açısından, Avrupa'nın en iyi istasyonları bizde desem abartmış olmam. Ama işlev olarak Avrupa'daki istasyonlar bizden daha iyi durumda. Fakat bu güzel istasyonların ayakta durabilmesi için ÖTV konusunda devletin insanlara yardımcı olması lazım" diye konuştu.
"ON NUMARA BİR YAKIT DEĞİL"
"10 numara yağ" olarak adlandırılan yakıtın ham yağa solvent katarak inceltilerek üretilen bir yakıt türü olduğunu belirten Güler şunları söyledi: "Bu 10 numara bir yakıt değil bu aslında. 10 numara yağın kullanımı; araçta kullanımı egzozdan çıkan kanserojen etkili duman doğayı kirletiyor, devletin ÖTV kaybı oluyor, kullanıldığı araç ömrünü erken tamamlıyor, motoru daha erken bitirme gibi sonuçlara yol açıyor. Yollarda yanan araçların yanma sebebi 10 numara yağ kullanımından kaynaklanıyor. Bunu TIR'lar, kamyonlar ve işin en enteresan tarafı uzun yol yolcu otobüsleri de kullanıyor. Yolda yanan araçların nedeni 10 numara yağ kullanımı. Önlenemez mi bu? Tabii ki önlenir. Biz bataklığı kurutmuyoruz, sivrisineklerle uğraşıyoruz. Bu 10 numara yağın hammaddesi olan yağı yurt dışından getiriliyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden ithal ediyoruz. ÖTV arttırılarak önlem alındı fakat yurda girişi engellenemedi. Ama şu anda minimize edildi." - SAMSUN
Son Dakika › Ekonomi › Kaçak Akaryakıtın Sektöre Zararları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?