Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Dünya Ekonomik Forumu 2012 'Küresel Cinsiyet Uçurumu' raporuna göre, ülkemizde kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 26, üst düzey yöneticiler arasındaki kadınların oranının ise yüzde 10 seviyesinde olduğunu söyledi.
Karadere, Garanti Bankası'nın, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile birlikte düzenlediği 21. Kadın Girişimci Buluşmaları'nda yaptığı konuşmada, üretime katılan kadın sayısının çoğalmasıyla, Türkiye'deki sosyal ve ekonomik gelişimin ivme kazanacağını söyledi.
Rakamların kadınları destekleme konusunda alınacak çok yol olduğunu gösterdiğini belirten Karadere, "Dünya Ekonomik Forumu 2012 'Küresel Cinsiyet Uçurumu' raporuna göre, ülkemizde kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 26 iken, üst düzey yöneticiler arasındaki kadınların oranı sadece yüzde 10 seviyesinde" dedi.
Kadın girişimcilere özel finansman destekleri, bilgi birikimlerini artırmayı hedefleyen etkinlikler, eğitim projeleri ve onları cesaretlendirmeyi amaçlayan yarışmalarıyla kadınları desteklemeye devam ettiklerini aktaran Karadere, Kadın Girişimci Destek Paketi kapsamında bugüne kadar 520 milyon lira değerinde 18 bin kredi kullandırdıklarını ifade etti.
Karadere, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile birlikte yürüttükleri 'Kadın Girişimci Yönetici Okulun'da da bugüne kadar 264 kadın girişimcinin mezun olduğunu dile getirdi.
-"Parlamentodaki kadın temsil oranı yüzde 14"-
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan ise kadın girişimcilerin önündeki en büyük engelin, toplumdaki geleneksel değer yargıları olduğunu öne sürerek, girişimci kadınların sınırlarını aşmak için cesur olmaları ve risk almak zorunda olduklarını vurguladı.
Türkiye'de 1 milyon 300 bin girişimci şirket olduğu bilgisini veren Türktan, bunların 80 bin tanesinin kadınlar adına kayıtlı olduğunu söyledi.
Bunun yüzde 6'ya denk geldiğini kaydeden Türktan, parlamentodaki kadın temsil oranının ise yüzde 14 olduğunu dile getirdi.
Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Ayşegül İldeniz de ABD'deki toplam GSMH'nın yüzde 20'sinin, daha önce düşünülmeyen, yeni fikirlerle yürüyen bir ekonomiden oluştuğunu söyledi.
Yapılan bir araştırma ile ilgili bilgi veren İldeniz, şunları kaydetti:
"Halka açık şirketlere bakılmış. Bir tane kritere bakıyorlar sadece, o da sermaye karlılığı bu şirketin ne kadar artmış diye. Eğer bu şirketin yönetiminde 3'ten fazla kadın varsa, şirketin sermaye karlılığı yüzde 80 artmış. Eğer üst yöneticisi (CEO) kadınsa, yüzde 35 artmış. Eğer bu şirkette kadınlara bilerek ve isteyerek pozitif ayrımcılık yapılırsa, o zaman da sermaye karlılığı yüzde 50 artmış."
Muhabir: Sümeyye Dalkılınç
Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Kadın Girişimci Buluşmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?