Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Çalıştayı

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Çalıştayı

Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Öztürk: "Arazideki tüm etüt çalışmaları bu yaz yapıldı. Kasım ayında hali hazır haritanın ihalesi gerçekleştirilecek" "Bölgeye yapılacak yatırımların çoğunluk...

10.10.2013 13:59

Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ndeki çalışmalara ilişkin, "Arazideki tüm etüt çalışmaları bu yaz yapıldı. Kasım ayında hali hazır haritanın ihalesi gerçekleştirilecek" dedi.

Öztürk, Konya Sanayi Odası'nda (KSO) düzenlenen Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Çalıştayı'nda, bölgenin 2 bin 718 hektar büyüklüğündeki birinci kısım ve 3 bin 240 hektar büyüklüğündeki ikinci kısım olmak üzere toplam 5 bin 958 hektar alandan oluştuğunu belirtti.

Bölgeye yapılacak yatırımların çoğunlukla güneş enerjisinden elektrik elde etmeye yönelik olmasının düşünüldüğünü ifade eden Öztürk, "Bunun yanında doğalgaz, termik, rüzgar ve bunun gibi enerji sektörüne yönelik her türlü yatırım kademeli olarak faaliyete geçirilebilecek. Karapınar'ın ülkemize yatırım yapabilecek yerli veya yabancı büyük ölçekli yatırımcıların taleplerinin karşılanabileceği bir enerji üssü haline gelmesi düşünülmekte" diye konuştu.

"Küçük parsel isteyenlere de yatırım yeri açmayı istiyoruz"

Öztürk, bölgede 4 milyon 520 bin 297 liralık kamulaştırma yapıldığını, şu aşamada herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını dile getirdi. Bundan sonraki süreçte hali hazırda harita yapım çalışmalarının devam ettiğini anlatan Öztürk, şöyle konuştu:

"Arazideki tüm etüt çalışmaları bu yaz yapıldı. Kasım ayında hali hazır haritanın ihalesi gerçekleştirilecek. Yalnız, hali hazır haritanın yapımı önümüzdeki süreç kış aylarına geldiği için biraz uzayabilir. Bu ölçüm çok önemli. Hali hazır haritanın tamamlanmasından sonra jeolojik ve jeoteknik etüt raporuna geçeceğiz ve daha sonra da çalışmalarımız imar ve parselasyon planı yapımı, altyapı projelerinin hazırlanması, altyapı inşaatlarının gerçekleştirilmesi şeklinde devam edecek. Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde büyük parsellerin yanı sıra küçük parsel isteyenlere de yatırım yeri açmayı istiyoruz."

"Bölgemize ulusal ve uluslararası yatırımcıları çekecek"

Konya Valisi Muammer Erol ise bölgenin önemine dikkati çekerek, Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin üzerinde emek sarf edilmesi gereken en önemli konulardan biri olduğunu vurguladı.

KSO Başkanı Memiş Kütükcü ise Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi İşletme Müdürlüğü'nün kurulduğunu ancak konunun halen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından takip edildiğini söyledi.

Türkiye'nin enerji tüketiminde yabancı kaynaklara bağımlılığının yüzde 74'e ulaştığını ve 2012 yılında 60 milyar dolar eneri ithalatı yapıldığını vurgulayan Kütükcü, "Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi üç açıdan önemli. Bölgemize ulusal ve uluslararası yatırımcıları çekecek. Konya sanayisine yenilenebilir enerji gibi katma değeri yüksek yeni bir sektörde ivme kazandıracak ve cari açığın kapatılmasında önemli rol oynayacak" ifadesini kullandı.

Kütükcü, Konya Sanayi Odası tarafından Konya'ya kazandırılan Bölgesel İnovasyon Merkezi'nde yenilenebilir enerji konusunda çalışmaların yapılacağını, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Merkezi'nin kurulacağını vurguladı. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement