SELİM BOSTANCI - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, "KOSGEB, gerek KOBİ'lerin geliştirilmesi ve girişimciliğin teşviki, gerekse veri tabanı oluşturma ve desteklenecek işletmelerin seçimi konusunda birçok ülke için model konumundadır." dedi.
Biçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOSGEB'in, girişimcilikten itibaren işletmeleri destekleme, büyütme ve yurt dışına açılmalarını sağlama şeklinde genel bir fonksiyonu olduğunu, 2011'den bu yana da girişimcilik eğitimleri ve ardından destek verdiklerini söyledi.
Kurum olarak destek verebildikleri yaklaşık 3 milyon KOBİ ile ülke ekonomisine, istihdama, ihracata katkıda bulunmaya gayret ettiklerini anlatan Biçer, "Kurum olarak 2011 başından itibaren 460 bin kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi ve ardından 450 milyon lira destek verdik ve yaklaşık 26 bin kişi kendi işinin patronu oldu." diye konuştu.
Uluslararası Kuluçka Merkezi
Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programlarına da büyük önem verdiklerini ve bu programlarla katma değeri yüksek ürünler üreten müteşebbisleri geliştirmeye, desteklemeye gayret ettiklerini dile getiren Biçer, şöyle devam etti:
"Biz, yurt içinde özellikle tekno girişimci dediğimiz katma değeri yüksek ürünler üreten girişimcilerimizin ürünlerini yurt dışına pazarlama anlamında yeni bir aşamaya da geçiyoruz. Bu manada ilk çağrımızı ABD için yaptık. 'Uluslararası Kuluçka Merkezi' ile özellikle üniversiteler, tekno parklar, tekno kentler, organize sanayi bölgelerinin beraber kuracakları şirketlerle belli bir aşamaya gelmiş, ürüne dönmüş teşebbüsleri, tekno girişimcileri öncelikle ABD pazarına ve oradan da dünyaya pazarlama ve ihracata döndürme şansı yakalayacağız. Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programının alt destek programı Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı ile girişimcilerimizin teşebbüslerini geliştirmelerine olanak sağlayacak bir yer temin etmeleri karşılığında biz onların hem işletme hem de kuruluş masraflarını 5 yıl boyunca karşılayacağız."
KOSGEB'in şu anda 48 ülke ve bazı uluslararası kuruluşlarla yürüyen 63 protokolü olduğuna işaret eden Biçer, bu çerçevede karşılıklı bilgi ve tecrübe değişimi yaptıklarını dile getirdi.
Biçer, aynı zamanda KOSGEB benzeri yapıların kurulmasına dönük talepleri karşılamaya gayret ettiklerini belirterek, "Diğer taraftan da karşı tarafla bizim KOBİ'lerimizi eşleştirme anlamında ikili iş görüşmeleri yapılmasına fırsat sağlayacak zeminleri hazırlamaya gayret ediyoruz. Buna benzer Kore'ye bir ziyaretimiz oldu, yine Belarus'a bir heyet götürdük. KOBİ'lerimizi dış dünyaya açma yönünde güzel gayretlerimiz var. Uluslararası ilişkiler ve diğer ülkelerle ilişkilerimiz anlamında oldukça geniş bir ağa sahibiz." ifadelerini kullandı.
- "KOSGEB, birçok ülke için model konumda"
Rusya Federasyonu'nun, geçen yıl KOBİ'lerini geliştirmek için KOSGEB benzeri bir kurum oluşturmaya karar verdiğini ve ülkedeki KOBİ'lerin geliştirilmesi ve girişimciliğin teşviki için Türkiye'nin tecrübesinden faydalanma yönünde bir talebi olduğunu da bildiren Biçer, kendilerinin de bu talebi olumlu karşıladıklarını ifade etti.
KOSGEB'in tecrübelerini birçok ülke ve uluslararası kuruluşla paylaştığına işaret eden Biçer, şunları söyledi:
"Rusya, KOSGEB benzeri bir yapının kurulması anlamında bir beklentileri olduğunu orada yaptığımız KOBİ zirvesinde bize ifade etmişti. Belli bir aşamaya geldi, ama yürüyen ilişkilerin daha iyileşmesi durumunda bu çalışmalar aynı şekilde devam edecek. Rusya gibi ülkelerin KOSGEB benzeri yapılardan istifade etmesinin yanı sıra 48 ülkeyle yaptığımız işbirliği KOBİ'leri yurt dışına taşıma anlamında güzel bir mekanizma oluşturmaktadır. KOSGEB, gerek KOBİ'lerin geliştirilmesi ve girişimciliğin teşviki, gerekse veri tabanı oluşturma ve desteklenecek işletmelerin seçimi konusunda birçok ülke için model konumundadır."
Son Dakika › Ekonomi › Kosgeb, Birçok Ülkeye Model Oldu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?