İngiltere veliahdı William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate'in hamilelik döneminde sabah bulantılarında yediği Bursa'nın meşhur siyah incirinin hasadına 5 liradan başlandı. Yeni açılan sezondaki ilk fiyatlar üreticiyi memnun ederken, incirin bollaştığı zamanda firmaların her sene yaptığı gibi fiyatları düşürmesinden korkuluyor.
Türkiye genelinde siyah incir ihracatının yüzde 90'ını Bursa yaparken, bu yıl ihracat hedefi ise 40 milyon dolar. Başta Rusya ve Arap ülkelerinin yanı sıra Avrupa'da da büyük rağbet gören Bursa'nın meşhur siyah inciri üreticinin yüzünü hem fiyat, hem de rekolte bakımından güldürdü. Sabahın ilk ışıklarında tarlalarına giden köylüler, incirlerini ilk hasadını yaptı. İlk günden fiyatların 5 liradan açılması üreticinin yüzünü güldürürken, incirin bol zamanında fiyatların aşağı çekilmesinden endişe ediyor. Üreticiler, incirin bol olduğu zamanda firmaların fiyatları düşürerek kendilerini mağdur ettiğini söyledi.
İngiltere veliahdı William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate'in sabah bulantılarına karşı Bursa inciri yediğinin ortaya çıkması bütün dünyanın gözünü Bursa'ya çevirdi. Düşes Kate'in siyah incir yemesiyle ilgili İngiliz gazetelerinde çıkan haberler Bursa siyah incirinin büyük reklamını yaptı. Bursa'da 40 köyde incir yetiştiği öğrenildi. Yağmur, dolu ve pas hastalığından dolayı incirde geçen seneye göre yüzde 30 civarında rekolte kaybı bekleniyor.
İncir hasadına başladıklarını ifade eden çiftçi Halil Tetik, "Yeni sezonda fiyatlar 5 liradan açıldı. Geçen sene incir firmaları 3 liradan alım yapmıştı. Bu sene fiyatlar geçen seneye göre daha iyi. Ama incir bol olduğu zaman fiyatlar düşüyor. İnşallah bu sezon bereketli olur ve incir fiyatlarıyla da fazla oynanmaz" dedi.
KÖYLÜ 'ETHEPHON'A KARŞI SAVAŞ BAŞLATTI
Mudanya'nın Yörükali köyünde incir üreticiliği yapan Agah Oral, "İncir bu sezon 5 liradan açıldı. Alımlar daha incir olmadığından dolayı az. Şirketler şu an doymadı. Ama bol olduğu zaman incirin fiyatı iniyor. Gece gündüz incir için uğraşıyoruz. 10 gün böyle gittikten sonra fiyatlar düşüyor. Normalde çok bolluk olmuyor, ama şirketler öyle diyor. Yasaklandığından bu yana kimse incire ilaç atmıyor. Eskiden ilaç attırıyorlardı. Ama yasaklandıktan sonra ilaç atılmıyor. Artık biz köylü olarak ilaçsız incir veriyoruz. Günlük ortalama bin 400 kilo mal alıyorum. Ama yoğun zamanda 10 tonu buluyor. Arada sırada ilaç atılıyor mu diye denetlemeye gelen var" diye konuştu. - BURSA
Son Dakika › Ekonomi › Kraliçe İncirinin Hasadına Başlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?