Odeabank Strateji Direktörü Ali Kırali, "Kredi kartlarına getirilen taksit sınırlaması, daha önce minimum ödeme ve limit düzenlemeleri ile birlikte ele alındığında, kredi kartlarındaki büyümenin daha da yavaşlamasına yol açacak ve fakat sürdürülebilir büyümeyi beraberinde getirecektir" dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) banka ve kredi kartları ile bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılması hakkındaki taslak konusunda değerlendirmede bulunan Kırali, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın aşırı borçlanmayı sınırlamaya yönelik daha önce işaret ettiği makro ihtiyati önlemlerin, BDDK tarafından dün yayınlanan düzenleme taslakları ile vücut bulmuş olduğunu kaydetti.
Genel olarak bakıldığında düzenlemelerin ekonomi yönetiminin makroekonomik hedefleriyle örtüşen iki ana hedefinin görüldüğünü aktaran Kırali, bunlardan ilkinin iç talebi dizginleyerek büyümede iç ve dış talep arasında dengeli bir kompozisyon sağlamak ikincisinin ise tasarrufları artırmak ve buna bağlı olarak carı açığı azaltmak olduğunu ifade etti.
Toplam kredi kartı alacakları içerisindeki payının 2012 sonundaki yüzde 44'ten 15 Kasım itibariyle yüzde 58'e kadar ulaşan taksitli kart alışverişlerinin payının, taksit sayılarına getirilen sınırlamaların etkisiyle gerilemesini beklediklerini aktaran Kırali, kredi kartlarına getirilen taksit sınırlamasının, daha önce minimum ödeme ve limit düzenlemeleri ile birlikte ele alındığında, kredi kartlarındaki büyümenin daha da yavaşlamasına yol açacağını ve fakat sürdürülebilir büyümeyi beraberinde getireceğini belirtti.
"2014 yılı bankaların rekabeti artırdıkları bir yıl olacak"
Özellikle son dönemde elektronik ve telekomünikasyon sektöründeki taksitli işlemlerin yüzde 50'nin üzerindeki artışının dikkati çektiğini kaydeden Kırali, şunları ifade etti:
"Ayrıca bu yılın ilk dokuz ayında taksitli işlemlerin yüzde 47'sinin 9 ay ve üzerinde taksitle yapıldığı dikkate alındığında, kredi kartlarında taksit sayısının azalmasının bu talebi azaltacağı aşikar. Bu düzenlemenin hem iç talebi hem de cari açığı azaltıcı bir etki yaratmaya dönük olduğunu düşünüyoruz. Bunlara ek olarak son dönemde alınan önlemler ile yıllık yüzde 28 büyüme hızına ulaşan ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerinin 2014 yılı içerisinde yavaşlayacağını tahmin ediyoruz. Şu anda yüzde 20'den fazlası üç yıl ve üzeri vadeli olan ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerindeki bu vade diliminin ortadan kalkmasıyla, ihtiyaç kredilerine yönelik talepte de bir yavaşlama görülecektir. Tüketici kredilerinde görülecek yavaşlama, KOBİ ve ihracat kredilerine getirilen maliyet avantajları ile birlikte ele alındığında 2014 yılında iç talebi aşağı yönlü baskılayacağını ve yurt içi tasarruflarda olumlu etki yapacağını düşünüyoruz."
Bankacılık sektörü açısından bakıldığında ise 2014 yılının sektörün yeni kurallar çerçevesinde daha fazla KOBİ ve ihracat kredilerine yöneleceği bir yıl olacağını vurgulayan Kırali, aynı zamanda yeni koşulların bankaların faiz gelirlerini ve karlılıklarını koruyabilmek amacıyla daralan müşteri havuzunda rekabeti artırdıkları bir yıl olacağını söyledi.
Kırali, uzun vadede alınan önlemlerin finansal sistemin istikrarına olumlu yönde katkıda bulunacağını ve hane halkının aşırı borçlanmasını engelleyeceğini belirterek, "Yeni taslağın uzun vadede Türkiye'deki makroekonomik istikrarın iyileşmesi açısından faydalı olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte kısa vadede sosyoekonomik etkileri ve talep yönlü önlemlerin arz tarafında nasıl karşılanacağının iyi analiz edilmesi gerektiğini ve gerekirse takip eden ek düzenlemeler yapılmasının gündeme gelebileceğini düşünüyoruz" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Kredi Kartı ve Kredilerde Taksitlerin Sınırlandırılması Taslağı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?