Küçükbaş Hayvan Sayısında Hedef 70 Milyon - Son Dakika
Ekonomi

Küçükbaş Hayvan Sayısında Hedef 70 Milyon

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkedeki küçükbaş hayvan sayısının 44,5 milyonu geçtiğini belirterek, "Küçükbaş hayvan varlığımızla bugün Avrupa'da birinci olmamıza rağmen, bunun yetersiz olduğunu biliyoruz ve rakamın orta vadede...

26.12.2017 11:12

MUSTAFA ÇALKAYA - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkedeki küçükbaş hayvan sayısının 44,5 milyonu geçtiğini belirterek, "Küçükbaş hayvan varlığımızla bugün Avrupa'da birinci olmamıza rağmen, bunun yetersiz olduğunu biliyoruz ve rakamın orta vadede 70 milyona çıkarılmasını hedefliyoruz." dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde bu yıl yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, gelecek yıla ilişkin beklentilerini anlattı.

Son 10 yıldır küçükbaş hayvan varlığının sürekli arttığını belirten Çelik, geçen yıl toplam 41 milyon 329 bin 232 olan sayının bu yıl haziran ayı itibarıyla 44 milyon 572 bin 635'e ulaştığını bildirdi.

Çelik, "Küçükbaş hayvan varlığımızla bugün Avrupa'da birinci sırada olmamıza rağmen, bunun yetersiz olduğunu biliyoruz ve rakamın orta vadede 70 milyona çıkarılmasını hedefliyoruz. En önemli beklentilerimizden biri, öncelikle sektörümüzün olmazsa olmazı nitelikli çoban bulma ve çalıştırma sorununun çözüme kavuşturulmasıdır." dedi.

Islah çalışmalarının temelini teşkil eden soy kütüğü yürütme yetkisinin Merkez Birliğine verildiğini anımsatan Çelik, bunun küçükbaş hayvancılık sektörüne faydalı olacağını söyledi.

Çiftçi örgütlerini güçlendirme payı arttı

Çelik, geçmiş yıllarda tarımsal desteklemelerle ilgili kararnamede "çiftçi örgütlerini güçlendirme payı"nın binde bir olduğuna işaret ederek, "Bu oran 2016 yılında yüzde 2'ye çıkarıldı ancak Merkez Birliğimizin girişimleriyle bu yıl tarımsal desteklemeler kararnamesinde yüzde 8 olarak belirlendi." diye konuştu.

Anaç koyun ve keçiler için destek verildiğini, kuzu ve oğlakların da destekleme kapsamına alınması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çelik, gelecek yıl bu konunun hayvancılık desteklemeleri içinde yer almasını beklediklerini söyledi.

Çelik, bu yıl alınan en önemli kararlardan birinin de küpe affı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Hayvanlarını küpeletemeyen yetiştiricilerimiz ciddi bir cezayla karşı karşıyaydı. Yetiştiriciler hayvanları kayıt altına alamıyordu. Bundan dolayı ülkemizde yüzde 30 oranında hayvanımız kayıt dışıydı ve desteklemelerden yararlanamıyordu. Merkez Birliğimizin girişimleri sonucu Bakanlar Kurulu kararıyla küpe affı getirildi. Bu yılın en önemli gelişmelerinden biri olarak gördüğümüz bu kararla yetiştiricilerimiz 31 Aralık 2017'ye kadar hayvanlarını küpeleterek kayıt altına alabilecek."

Anaç koyun ve keçi destekleme başvurusunun bir hafta uzatılmasıyla 296 bin 530 küçükbaş hayvanın daha sisteme kaydedildiğini belirten Çelik, geçen yıl toplam 204 bin 190 yetiştiricinin 30 milyon 272 bin 553 hayvanı için müracaatta bulunduğunu bildirdi. Çelik, mayısta yapılan destekleme ödemelerinin de nisanda yapılmasını talep edeceklerini bildirdi.

Küçük aile işletmelerine destekler artırılmalı

Gelecek yıl küçük aile işletmelerine pozitif ayrımcılık yapılmasını ve bunların daha çok desteklenmesini istediklerini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Koyun ve keçi bu ülkenin milli meselesi olmakla beraber ekonomik anlamda da sigortasıdır. İnsanların köylerinde kalması, köyden kente göçlerin önlenmesi için sosyal açıdan da önemli bir sektördür. Onun için küçük aile işletmelerini daha çok desteklememiz lazım. Merkez Birliği olarak, Sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba'dan, 2018 yılının 'küçük aile işletmelerini destekleme ve büyütme yılı' olarak ilanını talep ediyoruz."

Çelik, küpeleme ve aşılamanın tarım il ve ilçe müdürlüklerince "el emeği" adıyla ücret karşılığı yapıldığına işaret ederek, "Aşı ve küpeleme yapan veteriner ve teknik elemanlar ücret almasın demiyoruz, el emeğini Bakanlık bütçesinden almalarının doğru olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla 2018 yılında 'küpe ve aşı el emeği' adı altında yetiştiricilerden herhangi bir ücret alınmayacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Küçükbaş Hayvan Sayısında Hedef 70 Milyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement