Küresel piyasalar, geçen hafta artan dolar talebi ile tedirgin bir görünüm ortaya koyarken, yeni haftada başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının toplantıları ve yoğun veri akışına odaklandı.
ABD'de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan 3'üncü çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yüzde 2,9 artarak son 2 yılın en hızlı büyümesini kaydetti. Yüzde 2,5 seviyesindeki piyasa beklentisini aşan büyümede, özellikle artan ihracat ve stokların etkili olduğu dikkati çekti. Beklentileri aşan verilerin ardından bu hafta gerçekleştirilecek ve 2 Kasım'da kararları açıklanacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, faiz artırımına ilişkin net bir şekilde aralık ayına işaret edilebileceği ifade edildi.
FOMC'nin 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde bu haftaki toplantıda faiz artırmayacağını öngören analistler, bugün, kişisel gelir ve harcamalar ile cuma günü tarım dışı istihdam verisinin de piyasaların odak noktasında olacağını kaydetti.
Analistler, bu hafta Fed'in dışında ayrıca, yarın kararları açıklanacak Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve perşembe günkü İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantısının izleneceğini, dolar endeksindeki yükseliş eğiliminin de özellikle gelişmekte olan ülke varlıklarının yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydetti.
Bu hafta gerçekleştirilecek merkez bankaları toplantılarından genel olarak bir aksiyon beklemeyen analistler, karar metinlerindeki ifadelerin gelecek dönem para politikalarına ilişkin net ifadeler içerebileceğini, Fed'in aralık ayında faiz artırımına gideceği beklentisinin ise son birkaç haftadır piyasalarda fiyatlanmaya çalışıldığını belirtti.
Cuma günü ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 0,05, S&P 500 endeksi yüzde 0,31 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,50 değer kaybederken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise yüzde 1,84'ün üzerinde dengelendi. Avrupa tarafında, cuma günü açıklanan büyüme verilerinin genel olarak beklentiler seviyesinde olmasının ardından piyasalarda dar bant içinde dalgalı bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,19 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,14, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,33 yükseldi.
Bugün Japonya'da açıklanan sanayi üretimi verisinin önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,9 artışla beklentilerin altında kalmasının ardından Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,1 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 değer kaybederken, Brent petrolün varil fiyatı ise 50 doların hemen üzerinde dengelendi.
Yurt içinde, geçen hafta yüzde 0,65 değer kaybeden BIST 100 endeksi, haftayı analistlerin destek olarak nitelendirdiği 78.000 puanın üzerinde, 78.333 puandan tamamladı. Analistler, geçen hafta 3,1273 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan dolar/TL'nin pay piyasaları üzerinde baskı yarattığını belirterek, yurt içinde, yeni haftaya 3,11'in altında başlayan dolar/TL'nin seyri ve açıklanan şirket bilançolarının takip edileceğini, BIST 100 endeksinin 78.000 seviyesinin destek, 80.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
13.00 Avro Bölgesi, TÜFE
13.00 Avro Bölgesi, 3. çeyrek GSYH
15.30 ABD, eylül ayı kişisel gelir ve harcamalar
16.45 ABD, ekim ayı Chicago PMI
17.30 ABD, ekim ayı Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi
Son Dakika › Ekonomi › Küresel Piyasalar Yeni Haftada Fed'e Odaklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?