Libya'ya Yatırım Çağrısı - Son Dakika
Ekonomi

Libya'ya Yatırım Çağrısı

Libya\'ya Yatırım Çağrısı

Libya-türkiye Dostluk Derneği kurucularından Mustafa Tarhuni, ülkelerinde güvenliğin yeniden sağlandığını belirterek, İzmirli yatırımcılara çağrı yaptı.

04.01.2012 10:58

Libya-türkiye Dostluk Derneği kurucularından Mustafa Tarhuni, ülkelerinde güvenliğin yeniden sağlandığını belirterek, İzmirli yatırımcılara çağrı yaptı. İzmir ile Trablus ve Bingazi arasındaki deniz ve hava yolu taşımacılığı olanaklarının artırılmasını istedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin misafiri olarak İzmir'de bulunan Libya- Türkiye Dostluk Derneği kurucularından şehir plancısı Mustafa Tarhuni, ülkede yaşanan karışıklığın sona erdiğini belirterek iş dünyasına "Yeniden Libya'ya gelin" çağrısı yaptı. Ulaşım olanaklarının artırılmasını talep etti. Kendisinin de üniversite eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi'nde tamamladığını, bu kentin ekonomik yapısını yakından tanıdığını dile getiren Tarhuni, "İzmir ile ülkemizin arasındaki bağlar daha güçlü olmalı" dedi.

"YABANCIYA GİTMESİN"

Libya'nın zor bir dönemden geçtiğini kaydeden Tarhuni, "Kaddafi döneminde en zengin ülke olmamıza rağmen en fakir halk da bizdik. Her gün sırf petrolden Hazine'ye 150 milyon dolar giren bir ülke olarak yine her gün dışarıdan 400 konteyner mal geliyor. Bu fırsatı Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkeleri artık görüyor ve devrimden sonra hızlı bir hareketlenmeleri başladı. Ancak biz geçmişten bu güne dostluk bağımız güçlü olan Türkiye'den yatırımcı bekliyoruz, 'fırsatlar yabancıya gitmesin' diyoruz" diye konuştu.

"RO-RO SEFERLERİ YENİDEN BAŞLASIN"

Libya'nın ayrıca tüm Afrika'ya açılan bir kapı olduğunu ve gümrüklerin düşük olmasından kaynaklı bu kıtadaki ülkelere giden malların çoğunluğunun Libya'dan geçtiğini söyleyen Tarhuni, "Libya artık emniyetli. İşadamlarının harekete geçmesi lazım. Bu pazarları diğer ülkelere bırakmadan birçok alanda işbirliği yapabiliriz. Ancak bunun için öncelikle ulaşım olanakları lazım. Biz uçak seferleri için Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil'le görüştük. Ulaştırma Bakanı'ndan da Libyalı ve Türk işadamları ortak olarak 4-5 sene önce kaldırılan Ro-Ro seferlerinin yeniden başlatılmasını istiyoruz" dedi.

ERDİNÇ: TİCARET İÇİN YOL LAZIM

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinç de, Tarhuni'nin sözünü ettiği seferlerin başlamasıyla birlikte senede 100 milyon dolarlık bir iş hacminin kent ekonomisine kazandırılacağını vurguladı. Erdinç, "Ticaret için yol lazım. Yoksa fırsatları kaçıracağız" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Libya'ya Yatırım Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement