Makro - Uyum Büyümeye Devam Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Makro - Uyum Büyümeye Devam Ediyor

Makro - Uyum Büyümeye Devam Ediyor

Uyum Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör Makro Market ve Uyum Gıda'nın sermaye yapısı ile Türkiye'nin en büyük ulusal perakende grubu olduğunu, zorunlu pay alım teklifine hiçbir hissedarlarının cevap vermediğini belirterek "Bu Uyum markasına güvenin en önemli göstergesidir" dedi.

07.05.2014 13:31

Uyum Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör Makro Market ve Uyum Gıda'nın sermaye yapısı ile Türkiye'nin en büyük ulusal perakende grubu olduğunu, zorunlu pay alım teklifine hiçbir hissedarlarının cevap vermediğini belirterek "Bu Uyum markasına güvenin en önemli göstergesidir" dedi.

Uyum Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör Makro Market ve Uyum Gıda'nın 2013 yılı büyümesi ve 2014 yılı hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Songör, "2013 yılı hem Makro Market A.Ş. hem de Uyum Gıda A.Ş. için oldukça önemli bir yıl oldu. 30 Kasım 2012 tarihinde, Makro Market A.Ş.'nin Uyum Gıda A.Ş. hisselerinin yüzde 47,3'ünü almasının ardından, 2013 yılı boyunca, Uyum bünyesinde, operasyonel çalışmalar ve verimlilik konusunda pek çok adım attık. Yeniden yapılanma programı çerçevesinde verimsiz olan mağazaları kapatırken, "Uyum" konseptine uygun olarak, İstanbul'un gelişen ve büyüyen bölgelerine yeni mağazalar açtık" dedi.

UYUM MARKALI ÜRÜNLERE YENİLERİ EKLENDİ

Uyum'un Makro'ya katılmasının ardından yapılan değişiklikler hakkında konuşan Songör, "Perakendecilik alanında, İstanbul'da öne çıkan ve bilinirliği yüksek bir marka olan Uyum'u, finansal olarak daha verimli kılmak için, öncelikle durum tespiti yaptık ve ardından, gereken değişiklikleri acilen hayata geçirdik. Hem genel merkez, hem üretim tesisleri hem de mağazalardaki verimliliğin arttırılması için yeni pek çok düzenleme gerçekleştirdik. Operasyonel maliyetleri düşürmek ve lojistik açıdan fayda sağlamak adına, Uyum'un genel merkezini, çok daha hareketli ve merkezi olması bakımından Güneşli'ye taşıdık. Bu uygulama ile, tedarik yönetimini tek elden yaparak bu alanda ciddi bir tasarruf sağlamış olduk. Et Entegre ve Unlu Mamuller tesislerimizde, hem insan gücü hem de sistem modernizasyonu anlamında, en başta altyapı yatırımı olmak üzere ciddi yatırımları hayata geçirdik. 'Lezzette Markalaşmak' adına kendi üretimimiz olan tüm unlu mamullerimize özel bir önem gösterdik ve müşterilerimizden almış olduğumuz geri dönüşleri de değerlendirerek, ürün çeşitlerimize yenilerini ekledik. Bakliyat paketleme tesisimizde yapılan üretimi de katarsak, tüm 'Uyum' markalı ürünlerin toplam ciro içerisindeki payını, 2013 yılında yüzde 6,5'e çıkardık" ifadelerini kullandı.

CİRO ORTALAMA YILLIK YÜZDE 23,1 ARTTIRDI

Uyum Gıda'nın cirosunu süpermarket segmentinin üzerinde arttırdığını belirten Songör, "2013 yılında Uyum'un cirosu, bir önceki yıla kıyasla, yüzde 16 artış gösterdi. Bu oran, hem sektörün hem de Uyum'un dahil olduğu süpermarket segmentinin üzerinde bir büyümeye denk geliyor. Uyum Gıda A.Ş.'nin 2009 yılı toplam cirosu 172 milyon TL idi. Son 4 yıl baz alındığında ise, 2013 yılı satış gelirleri ile birlikte, cirosunu ortalama yıllık yüzde 23,1 arttırma başarısını gösterdi. Uyum Gıda A.Ş. 3 yıl aradan sonra yıllık operasyonları ile ilgili net kar yazmaya başladı. Bu gelişmenin karlılık açısından sürdürülebilir bir dönüşün işareti olduğu kanaatindeyim" dedi.

ZORUNLU PAY ALIM TEKLİFİNE HİÇBİR HİSSEDAR CEVAP VERMEDİ

2014 yılı ve sonrası hakkında değerlendirmelerde bulunan Songör, "2014 yılının Uyum Gıda A.Ş. açısından oldukça hareketli başladı. Şirketin ortaklık yapısının değişmesi ile ortaya çıkan zorunlu pay alım teklifine hiçbir hissedarımızın cevap vermemesi, 'Uyum' markasına olan güvenin en önemli göstergesidir. Diğer taraftan şu hususu da eklemem gerektiğini düşünüyorum, Makro Market A.Ş.'nin hisse devri ile Makro-Uyum işbirliğinden doğan sinerjide hiçbir değişiklik olmayacak. 'Uyum' adı, ikili yapının ortaya çıkardığı ölçek ekonomisinden fayda sağlamaya devam edecek" dedi.

BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Büyümeye devam edeceklerini belirten Songör, "Yeniden yapılanma yılı olarak adlandırdığımız 2013 yılını takiben, özellikle 2014 yılının ikinci yarısı ile beraber, mevcut mağaza konseptimize uygun olarak, mağaza ağımızı genişletmeyi planlıyoruz. Yeni yerleşim bölgelerinde ve potansiyeli yüksek lokasyonlarda yer almak, organik büyüme felsefemizin temeli olmaya devam edecek. Ancak, sadece organik büyüme değil, inorganik büyüme fırsatlarının da büyüme stratejimiz içerisinde önemli bir yerde olduğunu vurgulamam gerekir. Makro Market A.Ş.'nin inorganik büyüme adına bugüne değin birçok satın alma işlemi gerçekleştirmiş olması bu seçeneğin hayata geçmesinin pratikliğini ve uygulanabilirliğini ortaya koyuyor. Uyum Gıda A.Ş. için, biraz önce bahsettiğim büyüme opsiyonlarının değerlendirilmesi açısından, 15 Nisan 2014 önemli bir tarihtir. Çünkü bahsi geçen tarihte, büyüme planlarımızın iyimser bir beklentinin ötesine geçmesi adına, Uyum'un bilanço yapısına yeniden esneklik kazandırıldı. Özetlemek gerekirse, şirket yönetimi tarafından toplam varlıklar içerisinde kayıt altında tutulması atıl görünen tüm gayrimenkuller, şirketin hakim ortağı Verimed A.Ş.'ye devredildi. Devir işlemlerine dayanak oluşturan tüm değerlerin, SPK lisanslı bağımsız bir kuruluş olan Som Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin hazırladığı değerleme raporları ile birebir uyumlu olduğunu da eklemek isterim" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ULUSAL PERAKENDE GRUBU

Makro Market ve Uyum Gıda'nın sermaye yapısı ile Türkiye'nin en büyük ulusal perakende grubu olduğunu belirten Songör, "Makro Market A.Ş. ve Uyum Gıda A.Ş.'nin oluşturduğu büyüklük, sermaye yapısı ile Türkiye'nin en büyük 'ulusal' perakende grubunu temsil ediyor. Grup olarak, Marmara Bölgesi'nde 'Uyum' adı altında, Marmara Bölgesi hariç tüm bölgelerde, "Makro Market" adı altında varlığımızı sürdüreceğiz. Uyum Gıda A.Ş. yönetimi olarak amacımız, hissedarlarımızdan aldığımız destekle, kısa vadede elde ettiğimiz kazanımları sürdürülebilir kılmak ve Uyum Gıda A.Ş.'yi, orta vadede, paydaşlarımıza ve çalışanlarımıza düzenli temettü veren bir şirkete dönüştürmektir. Şirketimizin operasyonları ile bilgilendirmeyi bundan böyle düzenli olarak yapmak planlarımız arasında yer alıyor. Uyum Gıda A.Ş.'nin yeniden yapılanma dönemini ve önümüzdeki dönem planlarını yatırımcılarımız ile daha detaylı bir şekilde paylaşmak adına 15 Mayıs'ta bir analist toplantısı düzenleyeceğiz. Bilgilendirme toplantılarının ilki olacak bu organizasyonla beraber, paydaş ve diğer menfaat sahiplerimize, operasyonel ve finansal anlamda daha etkin değerlendirme yapabilecekleri şeffaf bir ortam sağlamayı planlıyoruz" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Makro - Uyum Büyümeye Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement