Maliye Bakanı Ağbal: (4) - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal: (4)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Kamu maliyesinde meydana gelen genişleme kontrollüdür, geçicidir, seçicidir ve ekonominin ihtiyaçları doğrultusunda her zaman için değiştirilebilir noktadadır.

17.07.2017 13:21

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Kamu maliyesinde meydana gelen genişleme kontrollüdür, geçicidir, seçicidir ve ekonominin ihtiyaçları doğrultusunda her zaman için değiştirilebilir noktadadır. O açıdan 'öngörülemez noktalara gittiği' şeklindeki değerlendirmeler gerçeklerden uzaktır. 2017 bütçe açığımız, bütçe hedefi olarak ortaya koyduğumuz rakamlardan bir miktar yukarı olacak ama hiçbir şekilde piyasalarda söylenen rakamlar olmayacak." dedi.

Ağbal, "Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2017 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısında, söz konusu dönemde merkezi yönetim bütçesinde uygulanan genişlemeci maliye politikasının, ekonomik canlanmaya destek veren ekonomi politikasının bir yansıması olduğunu söyledi.

Uygulamaya konulan harcama programları ile ilave desteklerin bütçe harcamaları üzerinde 15,8 milyar liralık artış etkisi yarattığını dile getiren Ağbal, şöyle konuştu:

"Bütçenin gelir tarafında ekonomik canlanmayı desteklemek üzere uygulamaya koyduğumuz vergi, teşvik, destek ve indirimlerinin vergi gelirlerine aşağı yönlü toplam etkisi ise ilk 6 ay için 3,3 milyar lira olmuştur. Ekonomiyi canlandırmaya yönelik uygulamaya koyduğumuz karar ve tedbirlerin ekonomimiz üzerinde olumlu etkilerini de bu süreçte somut şekilde görmekteyiz. İlk çeyrekte yüzde 5'lik bir büyüme oranının gerçekleşmiş olması son derece önemlidir. 6 aylık süreç içerisinde ekonominin üretim, yatırım, ihracat ve istihdam göstergelerinde arka arkaya geleceğe ilişkin beklentileri de olumlu geleceğe ilişkin yönde gerçekleşmeler ortaya çıkmıştır. Bu açıdan ekonominin maliye politikası tarafında doğru zamanda, doğru araçları kullanarak uygulamaya koyduğumuz tedbirler son derece isabetli olmuştur. Uygulamaya koyduğumuz tedbirler ve desteklerin içeriğine bakıldığında ekonominin arz tarafını destekleyen, işletmelerin finansa erişimini önceleyen yatırım, üretim ve istihdam üzerindeki maliyetleri aşağı çeken programlardan oluştuğunu görüyoruz."

Getirdikleri destek, teşvik, indirim ve istisnaların geçici olmasına özel önem verdiklerini vurgulayan Ağbal, ekonomik konjonktürdeki iyileşme ve normalleşmeye bağlı olarak zamanı geldiğinde bunlara son verileceğini belirtti.

Mali disiplin konusundaki hassasiyetlerinin devam edeceğine değinen Ağbal, şunları kaydetti:

"Kamu maliyesinde meydana gelen genişleme kontrollüdür, geçicidir, seçicidir ve ekonominin ihtiyaçları doğrultusunda her zaman için değiştirilebilir noktadadır. O açıdan 'öngörülemez noktalara gittiği' şeklindeki değerlendirmeler gerçeklerden uzaktır.

2017 yılı bütçe açığına ilişkin birtakım değerlendirmeler yapılıyor. Bir defa daha bu değerlendirmeleri yapanlar yanılacaklar. 2017 bütçe açığımız, bütçe hedefi olarak ortaya koyduğumuz rakamlardan bir miktar yukarı olacak ama hiçbir şekilde piyasalarda söylenen rakamlar olmayacak. Özellikle bütçenin gelir tarafında uygulamaya koyduğumuz birtakım çalışmalar, gayretler var. Yılın ikinci yarısında bütçenin gelir tarafında çok daha olumlu bir performansı yakalayacağız, bunu görüyoruz. Bütçenin gelir tarafında 2017'nin ikinci yarısında güçlü bir toparlanmayı bekliyoruz. Harcama tarafında ise ekonomide geldiğimiz konjonktür itibarıyla ilave bir harcama programı üzerinden kaynak aktarmaya gerek yok. Ekonominin son derece olumlu bir döngü ve konjonktür içerisine girdiğini görüyoruz. İkinci yarıda zamanı geldiğinde geçici nitelikte olan programlara son verilecek ve özellikle yılın belki de son birkaç ayında harcama tarafında da ciddi anlamda birtakım kararları alacağız."

Ağbal, terörden kaynaklı tahribatların ortadan kaldırılmasının da bütçe açığını olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldığına işaret ederek, "Bütçe açığında aşırı bir iyimserlik gösterecek halimiz yok. Aşırı bir kötümserliğe de gerek yok. Yetki bizde, imkan bizde. Yetkilerimizi, imkanlarımızı kullanacağız, ekonomimizin ihtiyaçlarını dikkate alacağız, içinde bulunduğumuz koşullara göre olması gereken seviyede bir bütçe açığını koruyacağız, diğer taraftan da ekonomiyi, üretimi ve yatırım yapımızı destekleyeceğiz."

"Özelleştirme hedefini yakalamada kararlıyız"

Naci Ağbal, ekonomide canlanmaya destek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu ocak, şubat ve mart aylarına ilişkin sosyal güvenlik prim ödemelerini bu yılın son çeyreğine ertelediklerini hatırlatarak, yaklaşık 9 milyar liralık alacağın ekim, kasım ve aralık aylarında tahsil edeceklerini ifade etti.

Söz konusu düzenleme yapılmasaydı 25,2 milyar liralık bütçe açığının 16 milyar lira civarında gerçekleşmesinin beklendiğini dile getiren Ağbal, "Ama biz hükümet olarak KOBİ'lerin o dönem içerisinde nakit sıkıntılarını aşmak adına böyle bir düzenleme yapmış olduk." diye konuştu.

Bu yılın 6 ayında 5,8 milyar lira özelleştirme geliri elde edildiğini dile getiren Ağbal, "Yıl sonunda 13 milyar liralık özelleştirme geliri hedefimiz var. Özelleştirme İdaremiz, biz de hükümet olarak ciddi bir gayret gösteriyoruz. İnşallah önümüzdeki aylarda yoğun bir şekilde çalışmak suretiyle bu 13 milyar liralık hedefi yakalama konusunda büyük bir kararlılığımız var." ifadelerini kullandı.

Türkiye Varlık Fonu'na devredilen Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) 2016 yılına ilişkin temettü ödemelerinin merkezi yönetim bütçesi geliri olarak Hazineye aktarılmasına karar verdiklerini belirten Ağbal, "Bu çerçevede şu ana kadar haziran ayı içinde 567 milyon liralık temettü gelirini Hazine gelir kaydetti. Diğer KİT'lerden gelecek temettü gelirleriyle 1,1 milyar liralık temettü gelirini merkezi yönetim bütçesi geliri olarak kaydedeceğiz." dedi.

"Vergi gelirleri yüzde 13,6 arttı"

Yılın 6 ayında merkezi yönetim bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.8, vergi gelirlerinin 13,6 arttığını dile getiren Ağbal, özellikle bütçenin vergi gelirleri tarafında toplamda çok olumlu performans kaydedildiğini bildirdi.

Ağbal, ilk 6 ayda nominal büyüme oranına yakın bir oranda vergi gelirlerinde artış olmasının son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, vergi gelirlerinin tahsilatını etkileyen başka bir faktörün de katma değer vergisi iadeleri olduğunu bildirdi.

Katma Değer Vergisi ile ilgili reform sayılabilecek düzenleme hazırlığı içinde olduklarına işaret eden Ağbal, bunu beklemeden ocakta yaptıkları düzenlemelerle hem ihracatta iadeleri hızlandırdıklarını hem de inşaat ve birtakım kritik sektörlere dönük KDV iadelerinde önemli iyileşmeler meydana getirdiklerini söyledi. Ağbal, yılın ikinci yarısında ekonomik canlanmaya bağlı olarak vergi gelirlerinin ilk yarıdan daha olumlu seyir izleyeceğine dikkati çekti.

Yılın başında kamu harcamalarının, bir önceki yıla göre artacağını söylediklerini anımsatan Ağbal, "İlk 6 aydaki harcama oranlarındaki artışa bakın, ikinci 6 aylık dönemde de bütçe harcamaları aynı oranda artacak diye düşünmemek gerek. İkinci 6 aylık dönemde SGK'ya yapılan transfer ödemeleri başta olmak üzere azalma eğilimine girecek, birtakım cari ve yatırım harcamaları normal seyrine girecek. Bu sayede bütçe dengesindeki ilk 6 aydaki görünüm nispi olarak iyileşme döngüsü içine girecek." ifadelerini kullandı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Ağbal: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement