Sabah Gazetesi'nin haberine göre Merkez'in geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi uyguladığı sıkı para politikasıyla büyümede Türkiye'ye fren yaptırıp rantiyeye kazandırması iş dünyasının tepkisini çekti. İşadamları " Merkez Bankası'nın kanunu değişsin" önerisini getirdi. Öneride kanunun değiştirilerek ABD ve Avrupa'daki muadilleri gibi büyüme ve istihdam politikalarını destekleyici net görev tanımının eklenmesi yer alıyor. 2023'teki 2 trilyon dolarlık milli gelir ve 500 milyar dolarlık ihracat hedefini hatırlatan işadamları, "Bu hedeflere ulaşmak için en az yüzde 5 büyüme gerekir. Hedefler her kurumun ev ödevi olmalıdır" yorumunda bulundu.
ÖDEV KABUL ETSİN
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın Türkiye'nin 2023 hedeflerini önüne koyup, bunları ödev olarak kabul etmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmesi için her yıl ortalama 5-6 büyümesi gerekiyor. Tüm kurumların politikalarını buradaki siyasi iradeye uydurması gerekir. Merkez Bankası'nın kanununda büyüme politikalarının destekleneceğine ilişkin detaylı bir hüküm yer alabilir. Bu zorunluluk iyi olur ama kanun bir dakikada çıkmıyor. Kanun olmasa da 2023 politikalarını destekleyecek kararlar almalıdır" dedi.
GÖREV TANIMINA EKLENSİN
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da Avrupa ve ABD'de merkez bankalarının hükümetlerin istihdam ve büyüme politikalarını destekleyecek kararlar aldıklarını vurgulayarak, "Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikası ve yüksek faizler nedeniyle sanayiciler ve ihracatçılar olarak zorluk çektik. Türkiye'nin her yıl yüzde 5 büyümeye ihtiyacı var. Büyüme yüzde 3'e düşerse içeride sıkıntı yaşarız. Avrupa'ya ihracat düşüyor. Bu nedenle dengeli gitmekte yarar var. Piyasaların rahatlaması açısından Merkez Bankası'nın kanununda büyümeyi destekleyici politikaların uygulanmasına dönük görev tanımı değişikliği yapılabilir" diye konuştu.
KALESİNE ÇEKİLMESİN
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise Merkez Bankası'nın kanunda yer alan görev tanımında önceliğin fiyat istikrarında olduğunu hatırlatarak, "Burada büyüme ve istihdamı içeren makro ekonomik politikaları destekleyici düzenlemeler yapılmalıdır. Merkez Bankası kendi kalesine çekilip sadece belirli anketlerle piyasayı koklamamalı. 2023 hedeflerine ulaşılması için Türkiye'nin büyümesi gerekiyor. Burada da her kurum taşın altına elini koymalıdır" diye konuştu.
KANUNDA NET BİR TANIM YOK
Merkez Bankası Kanunu'nda 'temel görev ve yetkiler' başlığı altında bankanın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğu, bunun için uygulayacağı para politikalarını kendisinin belirleyeceği belirtiliyor. Kanunda, "Fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla büyüme ve istihdam politikalarını destekler" deniliyor.
Son Dakika › Ekonomi › Merkez'in Yasası Değişsin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?